Η απόφαση για παραχώρηση απαλλαγών σε πλοιοκτήτες κυπριακής καταγωγής και τέκνων τους που ζουν στο εξωτερικό από την υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους θητείας λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια περίπου. Συγκεκριμένα στις 29/10/2015 (βλέπε φωτοαντίγραφο), με αντάλλαγμα οι πλοιοκτήτες να μεταφέρουν την έδρα και τις οικονομικές δραστηριότητές τους στην Κύπρο. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του, που πραγματοποιήθηκε στις 14/5/2018, επαναβεβαίωσε την απόφαση του 2015, υιοθετώντας το ίδιο λεκτικό με μια μόνο διαφορά: Tην ευθύνη για παραχώρηση βεβαίωσης ότι οι πλοιοκτήτες κυπριακής καταγωγής δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο αναλαμβάνει από το υπουργείο Μεταφορών το νεοσύστατο υφυπουργείο Ναυτιλίας. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απαλλαγών που δόθηκαν μέχρι σήμερα σε πλοιοκτήτες και σε τέκνα τους αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας. Ανεπίσημα, μας λέχθηκε χθες ότι είναι ελάχιστες σε αριθμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαραλαμπίδου προς ΥΠΑΜ για απαλλαγή πλοιoκτητών από Ε.Φ.

Ειδικότερα, η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2015, με εισηγητές τον τέως υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και τον τέως υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, και εγκρίθηκε σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Στην πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τους δύο υπουργούς επισημαίνονται τα εξής:

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 2(α) του άρθρου 28 του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011 έως 2015 «το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να απαλλάσσει από την πρόσκληση για κατάταξη στη Δύναμη οποιοδήποτε πρόσωπο ή κατηγορία ή τάξη προσώπων όταν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις ή λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αιτιολογούνται στο διάταγμα».

2. Σύμφωνα με το άρθρο 18(1) του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011 έως 2015 «όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και όσα πρόσωπα έχουν οποιονδήποτε από τους δύο γονείς κυπριακής καταγωγής αλλά δεν έχουν καταστεί πολίτες της Δημοκρατίας, από την 1η Ιανουάριου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το δέκατο όγδοο (18°) έτος της ηλικίας και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το πεντηκοστό έτος (50°) της ηλικίας τους έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στη Δύναμη, όπως προνοείται στον παρόντα Νόμο».

3. Μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθεί μέτρα πολιτικής για παροχή κινήτρων σε Κύπριους πλοιοκτήτες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό έχουν, ήδη, θεσπιστεί φορολογικές ελαφρύνσεις με την τροποποίηση του περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου του 2002, από τις οποίες επωφελούνται, μεταξύ άλλων, και οι Κύπριοι πλοιοκτήτες.

4. Επειδή η υποχρέωση για θητεία στην Εθνική Φρουρά πλοιοκτητών κυπριακής καταγωγής και των αρρένων τέκνων τους ενδέχεται να αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για την εγκατάστασή τους στην Κύπρο και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων τους, που είναι επωφελείς στη Δημοκρατία κατά την παρούσα δύσκολη οικονομική φάση, κρίνεται ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση για υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά των προσώπων κυπριακής καταγωγής που έρχονται για εγκατάσταση στην Κύπρο και οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες πλοίων υπό κυπριακή σημαία, είτε ιδιοκτήτες πλοιοδιαχειριστικής εταιρείας που έχει γραφεία στην Κύπρο, εξυπηρετεί την έννοια του δημοσίου συμφέροντος που περιέχεται στο Άρθρο 28(2) του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011 έως 2015. 

5. Ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Μεταφορών, οι οποίοι είναι οι εισηγητές της πρότασης αυτής, θα καλέσουν το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση την παράγραφο 2(α) του άρθρου 28 του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011 έως 2015, όπως:

* Απαλλάξει από την πρόσκληση για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα πρόσωπα τα οποία: (α) σύμφωνα με βεβαίωση του Εφόρου Φορολογίας της Δημοκρατίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση για καταβολή Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας, και (β) είναι, σύμφωνα με βεβαίωση, κατ’ ωφέλιμη κυριότητα, ιδιοκτήτες πλοίων υπό κυπριακή σημαία ή ιδιοκτήτες πλοιοδιαχειριστικής εταιρείας που έχει γραφεία στην Κύπρο.

* Απαλλάξει από την πρόσκληση για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά για λόγους δημοσίου συμφέροντος και τα τέκνα των προσώπων της παραπάνω κατηγορίας.

Ε. Χαραλαμπίδου: Ερωτήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας;

Με χθεσινή επιστολή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη να ενημερώσει τη Βουλή κατά πόσο έχει γίνει αποδεκτή, με γραπτή γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος γι’ αυτού του είδους τις απαλλαγές από την Εθνική Φρουρά. 

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ και η Συμμαχία Πολιτών, με προχθεσινές ανακοινώσεις τους, χαρακτήρισαν ως «προκλητική και απαράδεκτη» την εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.