Τη θέση του κόμματος της Αριστεράς πως η κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει το αίτημα της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek για αλλαγή του καταμερισμού των καθαρών εσόδων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας στο κοίτασμα «Αφροδίτη», επαναλαμβάνει ο πρώην υπουργός και νυν ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο της Κυριακής» τονίζει πως η Κύπρος κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω των πολύ χαμηλών τιμών διεθνώς του φυσικού αερίου, αλλά και του αιτήματος της κοινοπραξίας.

«Με το παρόν συμβόλαιο», σημειώνει, «το ποσοστό αυτό είναι περίπου στο 60%-40% προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αίτημά τους είναι να αντιστραφούν τα ποσοστά, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους. Τότε πραγματικά θα μιλούμε για ξεπούλημα».

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρει πως «η κυβέρνηση φαίνεται να επείγεται να πωλήσει φυσικό αέριο, κάτι που ως ΑΚΕΛ θεωρούμε λανθασμένο. Χρειάζονται ολοκληρωμένες μελέτες πριν γίνει κάτι τέτοιο».

Καλεί την κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση των Noble-Shell-Delek και πως η Λευκωσία θα «πρέπει να επιμένει στην υλοποίηση του υπάρχοντος συμβολαίου», γιατί όπως τονίζει «τυχόν επαναδιαπραγμάτευσή του ανοίγει τον ασκό του Αιόλου γιατί στέλνει το μήνυμα ότι και οι υπόλοιπες εταιρείες νομιμοποιούνται να ζητήσουν αλλαγές στα συμβόλαιά τους».

Σημειώνει ότι «τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν ιδιαίτερα στον Β’ γύρο, αλλά και στον Γ’ γύρο αδειοδότησης, είναι αρκετά ισχυρά για την Κυπριακή Δημοπκρατία και προνοούν έσοδα από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστά που θα κυμαίνονται από 63-70% προς όφελος του κράτους».

Παράλληλα, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση «θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ExxonMobil σε μερικούς μήνες».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, «μια σημαντική ανακάλυψη στο “οικόπεδο 10” θα ανατρέψει όλα τα γνωστά δεδομένα και θα επαναφέρει στο τραπέζι τη ρεαλιστική προοπτική δημιουργίας τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Ταυτόχρονα θα διανοίξει νέες προοπτικές για το κοίτασμα “Αφροδίτη” και για άλλα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως το “Καλυψώ” στο “οικόπεδο 6”, αλλά και για ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ο κ. Συλικιώτης «η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ενεργά για την υπογραφή το συντομότερο δυνατό συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, που χωρίς αυτή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το κοίτασμα “Αφροδίτη”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΗ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ