Το θέμα ανοίγματος και επιστροφής στα μαρωνίτικα χωριά υπό το σημερινό κατοχικό καθεστώς επαναφέρει δημοσίευμα στον τουρκοκυπριακό Τύπο. Το θέμα δημοσιεύει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi υπό τον τίτλο «Γιατί καθυστερεί η επιστροφή των Μαρωνιτών», φιλοξενώντας ανακοίνωση της «ένωσης οικονομικών και επιχειρηματικών επενδυτών».

Η οργάνωση αυτή, διερωτάται γιατί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία λήφθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «ένωση οικονομικών και επιχειρηματικών επενδυτών» σε γραπτή δήλωση αναρωτιέται γιατί η επιστροφή των Μαρωνιτών καθυστερεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επισημαίνοντας ότι παρόλο που η λεγόμενη κυβέρνηση του συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων και η Τουρκία έχουν υποστηρίξει πλήρως αυτό το ζήτημα, ο στόχος που ήταν η επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους δεν έχει ολοκληρωθεί ένα χρόνο μετά την απόφαση.

Η οργάνωση στην ανακοίνωση της, υπογραμμίζει ότι η «εφαρμογή αυτής της απόφασης» θα αποφέρει πολλά οφέλη στο κατοχικό καθεστώς λαμβάνοντας υπόψη ότι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, δεν αναγνωρίζεται.

Η οργάνωση ισχυρίζεται επίσης ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής θα σήμαινε ότι το «κράτος δικαίου ισχύει σε μια μη αναγνωρισμένη χώρα», προσθέτοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την τουρκοκυπριακή πλευρά στον αγώνα της να γίνει «αποδεκτή», όπως ισχυρίζεται στη διεθνή κοινότητα.

Η «ένωση οικονομικών και επιχειρηματικών επενδυτών» ισχυρίζεται επίσης ότι η «εφαρμογή της απόφασης» για την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου θα αποτελούσε επίσης ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξής τους στο «διεθνές δίκαιο», την καθιέρωση της «πρότασης για ακίνητη περιουσία», η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη απόφαση της διεθνούς κοινότητας με υπεραξία για τους Τούρκους.

Η οργάνωση καλεί τη λεγόμενη κυβέρνηση να μην καθυστερήσει περαιτέρω στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, και ισχυρίζεται ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση της «εφαρμογής αυτής της απόφασης» θα αποδείξει ότι δεν έχουν την ικανότητα υλοποίησης μιας απόφασης «και ότι οι φασιστικοί και απορριπτικοί κύκλοι και στις δύο πλευρές του νησιού είναι σε πλήρη συνεργασία».

Σημειώνεται ότι το θέμα του ανοίγματος των μαρωνίτικων χωριών υπό το σημερινό καθεστώς είχε τεθεί για πρώτη φορά πέρσι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς είχε επανέλθει στην επικαιρότητα το θέμα, εντούτοις δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο από τα τέσσερα χωριά, η Αγία Μαρίνα και ο Ασώματος είναι στρατιωτικές περιοχές και ως εκ τούτου θα πρέπει ο τουρκικός στρατός να μετακινηθεί. Όσον αφορά τα δύο άλλα χωριά, Κορμακίτης και Καρπάσια, ζουν ως εγκλωβισμένοι αρκετοί Μαρωνίτες και πολλοί έχουν επωφεληθεί από το σχέδιο επανεγκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»