Σε ρυθμούς ευρωεκλογών μπήκε από χθες και επίσημα η Κύπρος. Υπηρεσία Εκλογών και κόμματα συναντήθηκαν χθες στο yπουργείο Εσωτερικών, κλειδώνοντας αρχικά την ημερομηνία διεξαγωγής των Eυρωεκλογών στην Κύπρο για την Κυριακή 26 Μαΐου και παράλληλα δρομολογώντας και τις διαδικασίες πάνω στις οποίες θα κινηθούν για να έχουμε μία ομαλή εκλογική διαδικασία.

Στο κλειδοσκόπιο της Υπηρεσίας Εκλογών και των πολιτικών κομμάτων έχουν μπει οι μη εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, καθώς, όπως διαπιστώνεται, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και λόγω της ιδιαιτερότητας των ευρωεκλογών και του χαμηλού ενδιαφέροντος που συνήθως καταγράφεται, εκφράζεται η ανησυχία ότι ο αριθμός των εγγραφών νέων ψηφοφόρων θα είναι πολύ μικρός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέτωπο συνεργασίας για τις Ευρωεκλογές

Αυτό άλλωστε καταγράφεται και από τη μέχρι στιγμής τάση που παρατηρείται, αφού για το τρίτο τρίμηνο που έκλεισε στις 2 Οκτωβρίου, οι εγγραφές ήταν μόλις 506 άτομα, από τις πέραν των 40 χιλιάδων μη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η έναρξη εκστρατείας ευαισθητοποίησης με πρώτο μέτρο την αποστολή προσωπικών επιστολών για τα άτομα μέχρι 20 ετών.

Παράλληλα στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για τους Τουρκοκύπριος αλλά και κοινοτικούς ψηφοφόρους οι οποίοι με βάση τη νομοθεσία έχουν το δικαίωμα εάν το επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία ψηφίζοντας για τους Κύπριους ευρωβουλευτές.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, σε σχέση με τον εκλογικό κατάλογο δόθηκαν στοιχεία στα κόμματα όσον αφορά τους νέους ψηφοφόρους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους και όσον αφορά τους κοινοτικούς. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, σε ό,τι αφορά τους μη εγγεγραμμένους ηλικίας 18-30 ετών από τις 137 χιλιάδες περίπου πολίτες στο σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι 43.500 περίπου δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. «Έχουμε δώσει στα κόμματα αναλυτικά στοιχεία από το 1988 μέχρι και το 2001», ανέφερε ο κ. Δημητρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Συνεργασία Κρατών Μελών για διασφάλιση αδιάβλητου ευρωεκλογών» 

Σε ο,τι αφορά τους Τουρκοκύπριους η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι περίπου 80 χιλιάδες άτομα θα περιληφθούν αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο. Όσον αφορά τους κοινοτικούς, το 2014 ο αριθμός τους ανήλθε στους 7.712 από τους οποίους θα αφαιρεθούν 1.498 Βρετανοί, οι οποίοι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, λόγω Brexit δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου και θα προστεθούν τυχόν νέοι που θα αιτηθούν το επόμενο διάστημα.

«Αυτό το οποίο αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συζήτησης είναι, όσον αφορά τους κοινοτικούς, ότι θα σταλούν επιστολές σε όσους είναι στον κατάλογο των δημοτικών εκλογών και δεν είναι στον κατάλογο των Ευρωεκλογών προκειμένου να εγγραφούν εάν επιθυμούν να ψηφίσουν για τους ευρωβουλευτές της χώρας διαμονής τους. Διότι κάποιοι πιθανόν να θέλουν να ψηφίσουν για τους ευρωβουλευτές της χώρας καταγωγής τους», εξήγησε ο κ. Δημητρίου.

Σε σχέση με τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιθανότητα, πρόσθεσε, «θα καταλήξουμε, πέραν από την όποια εκστρατεία ενημέρωσης αποφασιστεί και σε απόφαση για αποστολή προσωπικών επιστολών, το πιθανότερο για τα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1998 και μετά και οι οποίοι αριθμούν περίπου 20 χιλιάδες». Ουσιαστικά η Υπηρεσία θα επικεντρωθεί στα άτομα των 20 ετών και κάτω, τους πιο νέους δηλαδή, πιστεύοντας ότι είναι πιο εύκολο να πειστούν, αφού για τις μεγαλύτερες ηλικίες είχαν αποσταλεί πολλές επιστολές κατά το παρελθόν. Τι μας κάνει όμως να πιστέψουμε ότι αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα; «Φτάνουμε στο σπίτι του καθενός. Απ’ εκεί και πέρα είναι θέμα πατριωτισμού του καθενός». Επεσήμανε ότι η όποια κίνηση γίνει, θα γίνει προς το τέλος του χρόνου, περίοδος όπου βρίσκονται στην Κύπρο και οι φοιτητές εξωτερικού, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης και εγγραφής τους.

Ειδική εκστρατεία για Τ/κ

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι θα υπάρξει και ειδική εκστρατεία για τους Τουρκοκύπριους. «Όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους έγιναν κάποιες ανακοινώσεις για επικαιροποίηση των διευθύνσεων τους, ενώ τις επόμενες μέρες θα τυπωθούν και θα κολληθούν αφίσες σε Επαρχιακές Διοικήσεις και οδοφράγματα για ενημέρωση και απ’ εκεί και πέρα εναπόκειται και στον δικό τους πατριωτισμό, ως προς το κατά πόσο θέλουν να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο Δημήτρης Δημητρίου. Όπως εξήγησε, πρόκειται για Τουρκοκύπριους οι οποίοι έχουν αποκτήσει ταυτότητα από το Αρχείο Πληθυσμού και διαμένουν στις μη ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, όπως προνοεί ο νόμος που ψηφίστηκε το 2014. Διευκρινίζεται ότι το 2014 είχαμε περίπου 59 χιλιάδες Τ/κ με δικαίωμα ψήφου, αλλά το εκλογικό δικαίωμα άσκησε ένας πολύ μικρός αριθμός.

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, δήλωσε ότι η εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών για τα εκλογικά κέντρα εξωτερικού ήταν για λειτουργία εκλογικών κέντρων σε Ελλάδα, Αγγλία και Βέλγιο, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές το 2014. Όπως είπε, αναμένεται η εισήγηση των κομμάτων στη νέα σύσκεψη που θα γίνει στις 16 του Νοέμβρη για λειτουργία τυχόν άλλων εκλογικών κέντρων.