Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, αν όχι και παγκόσμια, μια γυναίκα πρόκειται να ηγηθεί των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας.
 
Πρόκειται για την υποστράτηγο Αλένκα Έρμεντς, η οποία ορίστηκε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας.
 
Η υποστράτηγος Έρμεντς, 55 ετών, θα είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους αρχηγούς των επιτελείων των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. 
 
Η στρατιωτική της καριέρα άρχισε το 1991, λίγο μετά την ανεξαρτησία της χώρας και ως σήμερα ήταν υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Έχει αποφοιτήσει από στρατιωτική σχολή στη Βρετανία, ενώ έχει και μάστερ στις διεθνείς σχέσεις από το King’s College University του Λονδίνου.
 
Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε πως περιμένει από τη νέα αρχηγό να βελτιώσει την κατάσταση του στρατού.
 
Η Σλοβενία, η πρώτη χώρα που αποσχίσθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Έχει 7.500 στρατιωτικούς (εν ενεργεία και εφέδρους) για έναν πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων. Οι περισσότεροι ανήκουν στον Στρατό Ξηράς με μικρότερες δυνάμεις στην Αεροπορία και το Ναυτικό. 
 
Πηγή: «Φιλελεύθερος»