Τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας φέρει στο περίβλημά του ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που κατασκεύασε ποτέ η Lockheed Martin που ενσωματώνει μερικές προτόγνωρες καινοτόμες τεχνολογίες. Πρόκειται για τον Hellas Sat 4, του οποίου η εκτόξευση στο διάστημα, από το Ακρωτήριο Κουρού στην Γαλλική Γουιάνα, προγραμματίζεται για το βράδυ της Τρίτης, στις 11:01 ώρα Κύπρου.
 
Στην βάση της Arianespace και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, στο Ακρωτήριο Κουρού, όλα είναι έτοιμα. Τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες πριν την εκτόξευση: η μεταφορά του τεράστιου πυραύλου με συνολικό ύψος 51 μέτρων, από τη βάση τελικής συναρμολόγησης και εφοδιασμού με καύσιμα, στη βάση εκτόξευσης. 
 
 
Η διαδικασία γίνεται μέσω ράγων παρόμοιων με αυτών του τραίνου ενώ λαμβάνονται πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας από γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις τόσο στην περίμερο της διαδρομής, όσο και βαθύτερα στην ζούγκλα, λόγω της ευαισθησία του γεμάτου καύσιμα πυραύλου.
 
Στην κορυφή του ο πύραυλος Arianne 5, φέρει τον δορυφόρο Hellas Sat 4, βάρους 6.495 κιλών, όπως και δεύτερου δορυφόρου της Ινδίας, βάρους 2.500 κιλών.
 

Ο δορυφόρος που φέρει τα χρώματα της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ύψος 9,3 μέτρων και πλάτος 3,3 μέτρων.
 
Οι πιο μεγάλες καινοτόμες της διαστημικής τεχνολογίας που τον κάνουν να ξεχωρίζει, είναι τα ηλιακά πάνελ, μήκους 20 μέτρων το κάθε ένα, που έχουν περίπου 30% λιγότερη μάζα απ’ ότι τα συμβατικά πάνελ αλλά αποδίδουν 50% περισσότερη ενέργεια.
 

Αυτή η καινοτομία, που προφανώς στο μέλλον θα την δούμε και σε άλλους δορυφόρους και έπειτα και σε εφαρμογές επί του εδάφους στην γη, επιτρέπει την δεύτερη μεγάλη καινοτομία – την ηλεκτρική πρόωση. Δηλαδή αντί τα μικρά πυραυλάκια που έχει για διορθωτικές κινήσεις του δορυφόρου στις τρεις διαστάσεις, όταν βρίσκεται σε τροχιά στις 36.000 χιλιόμετρα πάνω από την γη, να λειτουργούν με χημικά για να δημιουργήσουν την πρόωση, όπως οι συμβατικοί δορυφόροι, ο Hellas Sat 4 θα λειτουργεί με ηλεκτρική πρόωση, είναι ουσιαστικά ο πρώτος «ηλεκτρικός» δορυφόρος. Οι ηλιοσυλλέκτες επίσης είναι εν μέρει εύκαμπτοι οπότε «ξετυλίγονται» με ειδικά μοτέρ, αντί να αναδιπλώνονται με μικρές εκρήξεις που απελευθερώνουν τα ελατήρια συγκράτησης όπως στους συμβατικούς δορυφορικούς ηλιοσυλλέκτες.
 
Ένα από τα σημαντικά θέματα ασφάλειας που τίθενται για την εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία μετακίνησης του πυραύλου από την βάση συναρμολόγησης στην βάση εκτόξευσης, είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού σε περίπτωση βροχής διακόπτεται η μεταφορά για αποφυγή του κινδύνου των κεραυνών. Επειδή πρόκειται για τροπικό κλίμα, είναι συχνό φαινόμενο η παρουσία βροχής, με αποτέλεσμα την διακοπή και επανάληψη της διαδικασίας μεταφοράς.
 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση δορυφόρων για το 2019 από την βάση στο Ακρωτήριο Κουρού και ταυτόχρονα την 103 με πύραυλο Arianne 5, ενώ συνολικά πρόκειται για την υπ’ αριθμό 247 εκτόξευση δορυφόρων για εμπορικούς σκοπούς από την ίδια βάση, εξ ού και η αποστολή έχει τον κωδικό VA247.
 
Ιδιαίτερα ευαίσθητες και με μέτρα ασφάλειας που προκαλούν εντύπωση, ήταν και η διαδικασία πλήρωσης του δορυφόρου με καύσιμα, όπου το προσωπικό που ασχολείται φέρει στολή πιό πολύπλοκη και ασφαλή ακόμα και από αυή των αστροναυτών.
 
Πριν την διαδικασία αυτή, ο επικεφαλής της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, όπως και ο επικεφαλής του προγράμματος Hellas Sat 4, Κενδέας Καραντώνης, είχαν την ευκαιρεία, με άλλους σημαντικούς παράγοντες του προγράμματος, να θέσουν τις υπογραφές τους στο κουβούκλιο του πυραύλου όπου ενσωματώνονται οι δορυφόροι.
 

Τη Δευτέρα έφτασαν στη Γαλλική Γουιάνα, για να παρακολουθήσουν από κοντά την εκτόξευση, η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας, που ήταν μαζί με τον κ. Πρωτοπαπά και εκ των πρωτεργατών του κυπριακού διαστημικού προγράμματος.