Απόλυτα επιτυχής ήταν η πρώτη για το 2019 εκτόξευση του πυραύλου Arianne 5, από το Ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο της Arianespace στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας την Τρίτη το βράδυ στις 11:01 που μετέφερε στο διάστημα τον Hellas Sat 4.
 
Με απόλυτη επιτυχία, στέφθηκαν και τα πρώτα και πιό βασικά βήματα του νέου δορυφόρου Hellas Sat 4, του τρίτου που βρίσκεται στο διάστημα με τα χρώματα της Κύπρου και την Ελλάδας. 
 
 
Περίπου δύο ώρες μετά την εκτόξευση, το κέντρο ελέγχου της Lockheed Martin στο Ντένβερ των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται και Κύπριοι και Ελλαδίτες ειδικοί της Hellas Sat, επιβεβαίωσαν ότι αρχικά ο πρώτος ηλιοσυλλέκτης και μετέπειτα ο δεύτερος άνοιξαν χωρίς προβλήματα στέλλοντας στην γη μετρήσεις από την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Στην συνέχεια, θετικά ήταν και τα μηνύματα για την λειτουργία άλλων συστημάτων του δορυφόρου, που ανταποκρίνονται το ένα μετά το άλλο, με βάση την ακρίβεια δευτερολέπτου του αρχικού προγραμματισμού.
 
Προηγουμένως ωστόσο, μέχρι και είκοσι περίπου λεπτά πριν την εκτόξευση, όλα έδειχναν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα επέτρεψαν την εκτόξευση και θα υπήρχε αναβολή. Ωστόσο στην τελευταία πριν την εκτόξευση πρόβλεψη του καιρού, οι μετεωρολόγοι έδωσαν το πράσινο φως. 
Η εκτόξευση του Hellas Sat 4, ήταν η 103η αποστολή με πύραυλο τύπου Ariane 5. Πρόκειται επίσης για τον υπ’ αριθμό 374 γεωστατικό δορυφόρο που εκτοξεύτηκε από την ίδια διαστημική βάση, φέρνοντας τον αριθμό των γεωστατικών δορυφόρων που ξεκίνησε η Arianespace στους 374.
 
Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι έλεγχοι συστημάτων του δορυφόρου από το Ντένβερ, την Κοφίνου και το Κορωπί. Η διαδικασία κίνησης του δορυφόρου, μέχρι και που να βρεθεί στην θέση των 39 μοιρών ανατολικά, οπότε και θα ξεκινήσουν δοκιμαστικές εκπομπές, αναμένεται σε 110 περίπου μέρες.

Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, λίγα λεπτά μετά την επιτυχή εκτόξευση του Hellas Sat 4, από το Διαστημικό Κέντρο Κουρού, στη Γαλλλική Γουιάνα, ανέφερε τα ακόλουθα: «Επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Hellas Sat για τη πετυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4, εξέλιξη η οποία, χωρίς καμιά αμφιβολία, ανοίγει μια νέα σελίδα στη διαστημική ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδας. Εκτός από τα γεωπολιτικά, τεχνολογικά και εμπορικά οφέλη που έχει να προσφέρει ο Hellas Sat 4, νιώθουμε περήφανοι για το γεγονός ότι οι σημαίες των δύο χωρών συνοδεύουν τον δορυφόρο στη διαστημική του τροχιά».

Σημείωσε πως «η εκτόξευση του Hellas Sat 3 τον Ιούνιο του 2017 και η εκτόξευση σήμερα του Hellas Sat 4, επεκτείνουν και διαφοροποιούν την υφιστάμενη δορυφορική κάλυψη της εταιρείας με την παροχή μεγαλύτερης δορυφορικής χωρητικότητας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.  Αυτό είναι καθοριστικό και για την ενίσχυση τη θέσης της Κύπρου ως ελκυστικού κέντρου δορυφορικών επικοινωνιών, βοηθώντας μας με αυτόν τον τρόπο να επιτύχουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο πολιτικής, να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών, στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».
 
Η κα Αναστασιάδου ανέφερε πως «η παρουσία της Hellas Sat στην Κύπρο 2001, όταν η Κύπρος και η Ελλάδα αδειοδότησαν από κοινού την εταιρεία, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ενίσχυση της θέσης μας ως επιτυχημένου περιφερειακού κέντρου δορυφορικών επικοινωνιών. Η συμφωνία αυτή, έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο δορυφορικό χάρτη».

Κλείνοντας, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σημείωσε πως «θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellas-Sat, τον κ. Χριστόδουλο Πρωτόπαπα, και όλους όσους εργάστηκαν ακούραστα και επιμελώς για να κάνουν την εκτόξευση αυτή πραγματικότητα.  Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε τις δραστηριότητες των δορυφορικών παρόχων στην Κύπρο».