Τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, καταθέτει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση τόσο από την άποψη της ίδιας της ενεργειακής πολιτικής όσο και για την οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας.
 
«Συγκρότημα θερέτρου-καζίνο, μαρίνες, εμπορικά κέντρα, βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και άλλα τόσα πολλά έργα για την πανεπιστημιακή ανάπτυξη αλλά και έργα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τώρα ο πρώτος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός από τον ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για επένδυση 200 εκ. ευρώ. Αυτό λέει πολλά για κάποιους που εκφράζουν φοβίες για την πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης», είπε, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη επένδυση θα φέρει μια αλλαγή, καθώς είναι ο πρώτος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πρώτος ιδιωτικός Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως με την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του σταθμού, ο οποίος θα καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στην κυπριακή αγορά, αναμένεται ότι θα προκύψουν οφέλη για τον καταναλωτή. «Είναι σημαντικό διότι τελικά παρά τις ιδιάζουσες τοπικές συνθήκες ανοίγει η αγορά ενέργειας στην Κύπρο και έτσι η χώρα μας ακολουθεί και τη γενικότερη κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής».
 
Πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης, καθώς αυτό το έργο εμπίπτει στο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας της Κυβέρνησης για συνέργειες ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με γνώμονα πάντοτε τις καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα για τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στο οποίο συγκρίνεται το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με το αιγυπτιακό Ζορ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται γεωτρήσεις, παρακολουθούμε και εμείς όλα. Μόλις υπάρξουν ειδήσεις, δηλαδή όταν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες της εταιρείας που είναι αδειοδοτημένο για το οικόπεδο 10, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».
 
ΓεΣΥ – Δήλωση Σιζόπουλου

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ σε σχέση με το ΓΕΣΥ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εφαρμόζει τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή ομόφωνα. Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέσω του Υπουργού Υγείας και των άλλων θεσμικών οργάνων που έχουν δημιουργηθεί για να εφαρμόσει τις κεντρικές κατευθύνσεις για δημιουργία ΓΕΣΥ και να εφαρμόσει πρακτικά, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς, τα όσα έχουν αποφασιστεί».

Προσπάθειες Προέδρου για αξιοποίηση Πλαισίου Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάνει προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας πως σε αυτό το Πλαίσιο περιλαμβάνονται οι έξι παράμετροι του ΓΓ μεταξύ των οποίων είναι και τα ζητήματα ασφάλειας.
 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, σχετικά με το Κυπριακό και κατά πόσον τα πρακτικά της 30ης Ιουνίου και 4ης Ιουλίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα έχουν εντοπιστεί από την Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πει ήδη ό,τι χρειαζόταν να λεχθεί.
 
Το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς και αυτή την προσπάθεια κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε και πρόσθεσε πως υπήρξαν παράμετροι του ΓΓ με συγκεκριμένο περιεχόμενο και με αναφορά στα θέματα της ασφάλειας.
 
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, περιλαμβάνοντας τις 6 παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες ανάμεσα των οποίων είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα ή έστω στην κ. Λουτ ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει τα πρακτικά, ο κ. Προδρόμου είπε πως υπάρχουν πολλά που είναι γνωστά σε πολλούς αν όχι σε όλους, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενήμερες και του πότε και του πώς διαμορφώθηκε το Πλαίσιο Γκουτέρες. Τα υπόλοιπα, πρόσθεσε, αφορούν τις συνεννοήσεις που γίνονται με την κ. Λουτ και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Στους όρους αναφοράς θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι έξι παράμετροι του ΓΓ, διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή, δεν υπάρχει διασφάλιση ότι ξεκινά η συζήτηση για τον πυρήνα του Κυπριακού που είναι τα ζητήματα της κατοχής και των στρατευμάτων, επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος κάνει προσπάθειες και ενέργειες που χρειάζονται έτσι ώστε το Πλαίσιο Γκουτέρες να είναι χρήσιμο και να συμβάλει στη διαμόρφωση όρων αναφοράς, και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ανάμεσα σε άλλα και τα ζητήματα της ασφάλειας.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε πως δυσκολίες υπάρχουν αλλά τα πράγματα είναι καθαρά και ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 4 Ιουνίου είχε γραπτή ανακοίνωση με την οποία έδινε την κατεύθυνση ότι τα θέματα της ασφάλειας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για μια συνολική λύση του Κυπριακού.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως για να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς ο Πρόεδρος κάνει μια προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το Πλαίσιο Γκουτέρες, και η οποία εκφράζει τις θέσεις και του Εθνικού Συμβουλίου και όλων των πολιτικών δυνάμεων, ότι δηλαδή η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβάσεις και χωρίς στρατό κατοχής.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως από τις εγγυήτριες δυνάμεις και πρώτα από την Τουρκία έχει οριστεί ως ορίζοντας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ