Η HELLAS SAT ανακοίνωσε ότι μετά την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 4, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου και ώρα Ελλάδος 23:01 από το Ευρωπαϊκό Κοσμοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, ο πύραυλος φορέας της ARIANSPACE παρέδωσε  στις 23:28 τον δορυφόρο στη μεταβατική τροχιά μεταφοράς με τη πτήση VA247.
 
Μετά τη λήψη τηλεμετρίας από τον πρώτο επίγειο σταθμό εδάφους και την ανάπτυξη των ηλιοσυλλεκτών, πραγματοποιήθηκε στις 01:38 της 7ηςΦεβρουαρίου από το Κέντρο Ελέγχου της Lockheed Martin στο Ντένβερ, με τη συμμετοχή και μηχανικών της HELLAS SAT, η πρώτη καύση της βασικής μηχανής υγρού καυσίμου (Liquid Apogee Engine) κατά το τρίτο πέρασμα του δορυφόρου από το απόγειο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις δορυφόροι και τρία σκουλαρίκια…
 
Στις 11:37 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία προώθηση χημικής καύσης, αλλάζοντας το περίγειο της τροχιάς σε 12.940 Κm, το απόγειο σε 25.700 Κm, την κλίση σε 1.2 μοίρες, την εκκεντρότητα σε 37% και την περίοδο περιστροφής σε 14 ώρες και 30 λεπτά.
 
Μετά την ολοκλήρωση της χημικής προώθησης, ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:00 η δεύτερη φάση ανύψωσης του δορυφόρου στη Γεωστατική τροχιά με τη χρήση του καινοτόμου συστήματος ηλεκτρικής προώθησης που διαθέτει. Οι συγκεκριμένοι ειδικοί προωθητήρες λειτουργούν με ιονισμό του ευγενούς αερίου Ξένον (Xe) για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί επτά διαδοχικές παρατεταμένες ηλεκτρικές ωθήσεις του δορυφόρου.
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόλυτα επιτυχής η εκτόξευση του Hellas Sat 4 (εικόνες & βίντεο)
 
Ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της HELLAS SAT Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς δήλωσε ότι η διαδικασία ανύψωσης του δορυφόρου στη γεωστατική τροχιά και της τροχιοδρόμησής του στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά συνεχίζεται με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Σήμερα, ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά με περίγειο 13.770 Κm, απόγειο 35.470 Κm, κλίση 1.16 μοίρες εκκεντρότητα 35% και περίοδο περιστροφής 15 ώρες. Είναι εμφανές ότι τα μεγέθη αυτά μεταβάλλονται και βελτιώνονται καθημερινά με τη συνεχή λειτουργία των ηλεκτρικών προωθητήρων αερίου Ξένου (Xe), μέχρι ο δορυφόρος να φτάσει στη Γεωστατική τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου γύρω στα τέλη Μαΐου», είπε.

 
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ