Στους λόγους που τους ανάγκασαν να εκδώσουν ανακοίνωση για τα όσα υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχετικά με το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο, αναφέρονται με δηλώσεις τους στον «Φ» ομογενείς παράγοντες κυπριακής καταγωγής.
 
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι «ο κ. Κυπριανού παραποίησε την προέλευση και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υποβάθμισε τα ωφελήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία» και ότι «έδωσε έμφαση στην αμερικανική θέση για τον ρωσικό ρόλο στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι συμπατριώτες μας εκφράζουν δυσαρέσκεια για τα όσα είπε ο κ. Κυπριανού που αφορούσαν τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) και τονίζουν ότι «δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ, ούτε για συνεργασία μεταξύ κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά για το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας της Ομογένειας, η οποία βρήκε στήριξη από φιλέλληνες γερουσιαστές και βουλευτές».
 
Πιο κάτω δημοσιεύουμε τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών τους.
 
Φίλιπ Κρίστοφερ (πρόεδρος ΠΣΕΚΑ): «Η ελληνοαμερικανική κοινότητα επιδίωξε για αρκετά χρόνια να αναπτυχθεί στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Επίσης, υποστηρίξαμε ότι το εμπάργκο όπλων είναι αναχρονιστικό, δεν προωθεί ούτε τη λύση του Κυπριακού ούτε τις διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Λευκωσίας. Μετά λοιπόν από προσπάθειες πολλών ετών έγινε ένα σημαντικό βήμα με την παρουσίαση του νομοσχεδίου (σε Γερουσία και Βουλή), το οποίο ενισχύει τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών προς όφελος των συμφερόντων τους, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Μια άλλη θετική εξέλιξη ήταν και η δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
» Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε σχέση ή επιρροή στην ετοιμασία του νομοσχεδίου. Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσω, σε σχέση με την όποια κριτική γίνεται, ότι είμαστε Αμερικανοί πολίτες και εργαζόμαστε για ό,τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και για ό,τι είναι καλό για την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν και η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία μας έδωσαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις. Στόχος μας είναι να θεσμοθετηθεί η συνεργασία των τεσσάρων χωρών. Κι αυτή η συνεργασία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, είναι προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιμέναμε αυτή τη στιγμή για πολλά χρόνια. Απαιτείται ενότητα και συντονισμός».
 
Έντι Ζεμενίδης (εκτελεστικός διευθυντής Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας – HALC): «Με το νομοσχέδιο προωθείται μια νέα στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, στηριζόμενη στις τρεις Δημοκρατίες της περιοχής: Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ. Ακόμα και Τούρκοι αναλυτές λένε ότι η στρατηγική των ΗΠΑ ήταν πάντα βασισμένη σε δυο πυλώνες: Τουρκία και Ισραήλ, ενώ τώρα βγάζουν την Τουρκία και βάζουν την Ελλάδα. Αν εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη, τι άλλο να πω; 
 
» Ο κ. Κυπριανού κάνει μεγάλο κακό αυτή τη στιγμή επειδή δεν εξηγά σωστά και συνολικά τι υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο και προτάσσει το θέμα της Ρωσίας. Όπως όλα τα αμερικανικά νομοσχέδια, συμπεριλαμβάνει τις αμερικανικές προτεραιότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Και λυπάμαι παρά πολύ επειδή στην Ελλάδα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, ενώ στην Κύπρο εκδηλώθηκε έντονη αντίδραση από το ΑΚΕΛ. Επίσης, αυτό που είπε ο κ. Κυπριανού ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε με τη συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών Χριστοδουλίδη και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ισχύει. Και ο κ. Κυπριανού το ξέρει καλά ότι δεν ισχύει. Τώρα, λοιπόν, που φτάσαμε στην κορυφή και το Κογκρέσο, δεξαμενές σκέψης και αναλυτές αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά την περιοχή, δίνοντας νέα προοπτική στην ασφάλεια της Κύπρου, έρχεται το ΑΚΕΛ και βάζει αυτογκόλ στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Κυριάκος Παπαστυλιανού (πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων): «Στόχος μας είναι να μη δώσουμε συνέχεια σ’ αυτή την αντιπαράθεση επειδή στο τέλος γίνεται ζημιά στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ομογένεια. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική, δεν κομματικοποιούμαστε και ούτε σκοπεύουμε να κομματικοποιηθούμε. Μας ενδιαφέρει η Κύπρος και αγωνιζόμαστε για το δίκαιό της. Προσπαθούμε να ενισχυθούν οι κυπροαμερικανικές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών.

 
» Έχουμε υποδεχτεί και φιλοξενήσει ηγέτες και εκπροσώπους όλων των κυπριακών κομμάτων και με όλους συνεργαζόμαστε. Και τις δυο φορές που ο κ. Κυπριανού επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη τον είχαμε προσκαλέσει και συζητήσαμε μαζί του για όλα τα θέματα. Για αυτό μας εξέπληξε με τα όσα είπε. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε ότι ήμασταν επιθετικοί προς το πρόσωπό του. Αντίθετα, ήμασταν πολύ φιλικοί και όπως είχε πει τότε και ο ίδιος, είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Δεν μας είχε δείξει καμία δυσαρέσκεια.
 
» Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, είναι το αποτέλεσμα προσπάθειας πολλών χρόνων και παρουσιάστηκε από δυο γερουσιαστές, ένα Δημοκρατικό και ένα Ρεπουμπλικανό. Είναι ένα αμερικανικό νομοσχέδιο και δεν συντάχθηκε από τους ομογενείς. Η Ομογένεια θα είναι πάντοτε εδώ για να συνεργάζεται με την εκάστοτε εκλεγμένη Κυβέρνηση και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, όπως έπραξε όλα αυτά τα χρόνια».

«Επιδιώκουμε ν’ αλλάξει η αμερικανική πολιτική»

 
Ο Τάσος Ζαμπάς (αναπληρωτής πρόεδρος ΠΣΕΚΑ), αφού διευκρινίζει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι για πρώτη ίσως φορά δημιουργούνται οι συνθήκες για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, για από κοινού αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. 
 
«Πρόκειται για αμερικανικό νομοσχέδιο και όχι για συμφωνία Κύπρου – ΗΠΑ. Όλα αυτά τα χρόνια, ως Ελληνισμός, επιδιώκουμε να αλλάξει η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Τώρα, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, αντιμετωπίζοντας από κοινού την τουρκική επιθετικότητα. Η προσπάθειά μας για δικαίωση της Κύπρου προσέκρουε πάντα στην ισχυρή συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ. Η συμμαχία αυτή δεν υπάρχει πλέον. Με το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο αλλάζουν πάρα πολλά στην περιοχή προς όφελος της Κύπρου και της Ελλάδας. 
 
» Μπορώ να καταλάβω σε κάποιο βαθμό ορισμένες ανησυχίες. Αλλά θα πρέπει να κοιτάζουμε το δάσος, όχι το δέντρο. Γιατί λοιπόν το ΑΚΕΛ καταπιάστηκε μόνο με τις αναφορές για τη Ρωσία και δεν βλέπει όλα τα άλλα θετικά που υπάρχουν μέσα στο νομοσχέδιο; Γιατί δεν θέλησαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να συζητήσουμε τις αντιρρήσεις τους, παρά να δώσουν μια τέτοια διάσταση με την έντονη αντίδρασή τους, προκαλώντας ήδη ζημιά και απογοήτευση στους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτό το νομοσχέδιο; Και γιατί ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τόση ανησυχία για το αμερικανικό νομοσχέδιο και δεν αντέδρασε έντονα για την πώληση πυραύλων S-400 και για τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία από τη Ρωσία;».

Αποτέλεσμα προσπαθειών 40 ολόκληρων χρόνων

 
Ο Ανδρέας Κωμοδρόμος (πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων) τονίζει από την πλευρά του ότι η ομογένεια πάλεψε για σαράντα ολόκληρα χρόνια για να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο. Εκτιμά μάλιστα ότι μπορέσαμε να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα ένεκα των εξελίξεων στην περιοχή.
 
«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα προσπαθειών της Ομογένειας για σαράντα χρόνια. Μπορέσαμε να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο λόγω των εξελίξεων στην περιοχή (υδρογονάνθρακες και πολιτική Ερντογάν). Για πρώτη φορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρθεί το στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Κύπρου. Κι ενώ βλέπουμε ότι πλησιάζει η στιγμή, εκδηλώνεται μια τέτοια αδικαιολόγητη αντίδραση από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ. Ακόμα κι αν υπάρχουν αναφορές που χρήζουν συζήτησης, θα μπορούσαν να εξεταστούν, χωρίς να δημιουργηθεί θόρυβος. Αν φτάσει η ώρα που θα τεθεί θέμα αγοράς αμερικανικού οπλισμού, ο κ. Κυπριανού θα μπορεί να θέσει το θέμα στη Βουλή και να αποφασιστεί αν οικονομικά ή πολιτικά συμφέρει η αγορά ρωσικών ή αμερικανικών όπλων. Ο τρόπος που αντέδρασε έχουμε την άποψη ότι κάνει μεγάλη ζημιά, προσφέροντας επιπρόσθετα όπλα στο τουρκικό λόμπι για να πολεμήσει το νομοσχέδιο. 
 
» Για πρώτη φορά, επιχειρείται να αλλάξει η αμερικανική προσέγγιση έναντι της Τουρκίας, προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι προωθείται από τον γερουσιαστή Μενέντεζ, τουλάχιστον έπρεπε να επιδειχθεί σεβασμός προς το πρόσωπό του για όλα όσα έκανε για την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Επιπλέον, το νομοσχέδιο είναι διακομματικό και έχει την υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τη μοναδική αυτή χρονική συγκυρία με ενότητα». 

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την Κύπρο

 
Ο Σάββας Τσίβικος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ εκφράζει την άποψη ότι αν εγκριθεί το νομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας, τότε τα οφέλη για την Κύπρο θα είναι πάρα πολλά. Αναφέρει σχετικά:
 
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει αυτό ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Τώρα, εμφανίζεται υπερασπιστής και των ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο. Το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια πολλών χρόνων. Ο ίδιος γνωρίζει ή έπρεπε να γνωρίζει και ειδικότερα ο αγαπητός φίλος Στέφανος Στεφάνου, που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Χριστόφια. Αν εγκριθεί, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την Κύπρο και την ενεργειακή ασφάλεια. 
 
» Είναι λυπηρό να βλέπουμε από μακριά να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Ακόμα και η μετάφραση του κειμένου που παρουσιάστηκε ήταν επιλεκτική όσον αφορά τη Ρωσία. Επίσης, ο κ. Κυπριανού ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο έγινε με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζει πώς δουλεύει το αμερικανικό σύστημα. Εμείς είμαστε πάντοτε εκτός των κομματικών αντιπαραθέσεων. Ο λόγος που πήραμε θέση αυτή τη φορά δεν έχει σχέση με τις απόψεις του ενός ή του άλλου κόμματος. Αναγκαστήκαμε επειδή ο γ.γ. του ΑΚΕΛ μας κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι βλάπτουμε τα συμφέροντα της Κύπρου. Είμαι πολύ απογοητευμένος».