Οι εκταφές για ανεύρεση πεσόντων από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία το 1964 συνεχίζονται και επεκτείνονται, όπως ήταν και η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το περασμένο καλοκαίρι. Οι πρώτες εκταφές απέφεραν αποτέλεσμα και αποκάλυψαν και σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας. Υπενθυμίζεται ότι οι εκταφές ξεκίνησαν στον χώρο που βρισκόταν το στρατιωτικό νοσοκομείο του Παχύαμμου, τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον χώρο των εργασιών, η διερεύνηση επεκτάθηκε και εκτός του κρατήρα στον περίβολο του νοσοκομείου. Εκεί εντοπίστηκαν θραύσματα ανθρωπίνων οστών και ειδικά κρανίου καθώς και πυρομαχικά. Σημειώνεται ότι κοντά στον χώρο του νοσοκομείου βρισκόταν αποθήκη πυρομαχικών, γεγονός που καθιστά την ανάγκη ελέγχου του χώρου από ναρκαλιευτές απαραίτητη. Η παρουσία τους θα επεκταθεί στον χώρο μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες της εκταφής. 
 
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι άγνωστο το πόσοι εθνοφρουροί περιθάλπονταν στο νοσοκομείο την ώρα του βομβαρδισμού. Σύμφωνα επίσης με την ενημέρωση που έχουν οι Αρχές για τα γεγονότα τη συγκεκριμένη μέρα, καμένα μέλη των σορών περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς και στη συνέχεια τάφηκαν στο κοιμητήριο Πάφου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερις τάφοι που αποδίδονται στα πέντε μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού. Εκτιμάται ότι σε καμία περίπτωση, λόγω των κακώσεων, θα μπορούσε κάποιος να προβεί σε αναγνώριση της ταυτότητας των μελών των σορών. Επειδή ήταν γνωστά όμως τα άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού που στελέχωναν το νοσοκομείο, στους τέσσερις τάφους που δημιουργήθηκαν γράφτηκαν τα ονόματα των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τα γεγονότα της τότε εποχής, κομμάτια από σάρκες των θυμάτων περισυνελέγονταν για μέρες από την ευρύτερη περιοχή από κατοίκους του Παχύαμμου.
 
Οι εκταφές το επόμενο διάστημα θα επεκταθούν και σε ένα μέρος του κοιμητηρίου Χρυσοπατερίτισσας, που βρίσκεται στο δάσος Πωμού, όπου φέρεται να τάφηκαν τουλάχιστον τρία άτομα.
 
«Είναι χρέος και υποχρέωσή μας να γίνει η εκταφή αυτή, τόσο προς τους ήρωες όσο και προς τους συγγενείς τους, και πρέπει η Ιστορία να γραφτεί στη σωστή της βάση», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου. Σημείωσε ότι το έργο στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της παρουσίας εκρηκτικών υλών, «όμως με σωστή και επιστημονική δουλειά θα φέρουμε αποτέλεσμα», τόνισε.
 
Σημειώνεται ακόμα ότι, στην πρόταση που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι, στο πολεμικό ημερολόγιο του 216 ΤΠ, που είναι δημοσιευμένο στο βιβλίο του πρώην αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς Λούη Λοΐζου «Τηλλυρία, Αύγουστος 1964, μαρτυρίες», αναφέρεται ότι στις απώλειες του τάγματος υπάρχουν 4 αγνοούμενοι χωρίς την παράθεση οποιωνδήποτε στοιχείων για την ταυτότητά τους. Οι ίδιες πληροφορίες διαβιβάστηκαν και από την Εθνική Φρουρά. 
 
 
Ως αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα ερευνών, όπως αναφέρεται στην πρόταση που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, κρίνεται αναγκαία η εκταφή στους πιο κάτω χώρους:
  • Στον κρατήρα που δημιουργήθηκε και παραμένει ως έχει από το 1964 στον χώρο του νοσοκομείου Παχύαμμου Τηλλυρίας.
  • Σε τρεις τάφους στο κοιμητήριο Χρυσοπατερίτισσας, που βρίσκεται στο δάσος Πωμού, όπου φέρεται να τάφηκαν τουλάχιστον τρία άτομα.
  • Σε έναν τάφο στο κοιμητήριο Πωμού όπου φέρεται να τάφηκε ένα άτομο.
  • Σε τέσσερις τάφους στο κοιμητήριο Πάφου όπου φέρεται να τάφηκαν τα μέλη του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του νοσοκομείου.
  • Σε δύο τάφους στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα όπου φέρεται ότι τάφηκαν δύο άτομα.
Εντοπίστηκαν οστά δύο ατόμων
 
Στον χώρο της εκταφής, εντοπίστηκαν οστά που ανήκουν μέχρις στιγμής σε δύο άτομα και εντοπίστηκαν επίσης ζεύγος στρατιωτικών αρβύλων κυπριακής κατασκευής και τρίτο, διαφορετικό στρατιωτικό άρβυλο, το οποίο πιθανόν να χρησιμοποιούσε ο ελληνικός στρατός. Σημειώνεται ότι από τις μέχρι τώρα εκταφές έχει γίνει ταυτοποίηση των οστών του ενός ατόμου. Πρόκειται για τον Γεώργιο Εικοσάρη, ο οποίος τον Αύγουστο του 1964 υπηρετούσε τη θητεία του στο 216ΤΠ της νεοσύτατης τότε Εθνικής Φρουράς. Η οικογένειά του δεν ενημερώθηκε ποτέ για την τύχη του συγγενούς της. Στα δημοσιεύματα της περιόδου καθώς και στις πλείστες καταστάσεις του ΓΕΕΦ, ο Εικοσάρης καταγράφεται απλά ως τραυματίας.
 
Μέρος των λειψάνων του εντοπίστηκε εντός του κρατήρα που δημιουργήθηκε από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στον Παχύαμμο. Έγιναν εξετάσεις DNA και επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του. 
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, οι ανθρωπολογικές εξετάσεις στα λείψανα που θα εκταφούν πραγματοποιούνται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Έγκωμη, μετά την ολοκλήρωση της εκταφής. Λόγω της πρόσμιξης των οστών, που οφείλεται στον διαμελισμό των πλείστων σορών, οι ανθρωπολογικές εξετάσεις διαρκούν τουλάχιστον δύο βδομάδες.
 
Εκταφές στο Πολέμι
 
Σύμφωνα με την πρόταση που ενέκρινε το Υπουργικό, ανάλογα με τα ευρήματα και τις ταυτοποιήσεις που θα προκύψουν, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σε κατοπινό στάδιο να υπάρξει ανάγκη για πραγματοποίηση εκταφής και από χώρο ταφής στο κοιμητήριο Πελεμίου που φέρεται να τάφηκαν οι νεκροί της διμοιρίας Πολεμίου που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς με βόμβες ναπάλμ, πλησίον του νοσοκομείου Παχυάμμου. Σε τέτοια περίπτωση θα υποβληθεί ξεχωριστή πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ταφόπλακα αναγράφονται τα ονόματα εννέα ατόμων.