Η κλιματική αλλαγή και ειδικότερα η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπισή της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Βατικανό. Όπως ανακοινώθηκε, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 23 – 25 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του ίδιου του Πάπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απηύθυνε πρόσκληση, ώστε το Βατικανό να συμμετέχει ως κράτος-παρατηρητής στην κυπριακή πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο Πάπας Φραγκίσκος, παραλαμβάνοντας την πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη, τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Κύπρου είναι εναρμονισμένη με την κατεπείγουσα ανάγκη για δράση, με στόχο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη απάμβλυνση των επιπτώσεών της. 

Η κυπριακή πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2019, με την Κύπρο να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης για το κλίμα, για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το περιφερειακό σχέδιο δράσης καταρτίστηκε από 240 επιστήμονες και τεχνοκράτες της ευρύτερης περιοχής και περιλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες σε 13 θεματικές ενότητες. Το περιφερειακό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή, θα παρουσιαστεί σε ειδική σύνοδο στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου. Στην ειδική Σύνοδο θα συμπροεδρεύσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κατά την επίσκεψή του στην Αγία Έδρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τον υπουργό Εξωτερικών Αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Έδρα διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέπτεται για τρίτη φορά το Βατικανό. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο του 2014, η δεύτερη ήταν τον Νοέμβριο του 2019, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφθηκε την Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος.