Σε γραπτή τοποθέτηση σε σχέση με το δημοσίευμα του «Φ» το περασμένο Σάββατο (6/8), με αντικείμενο τον Φάκελο της Κύπρου και συγκεκριμένα το εξεταστικό έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα γεγονότα μεταξύ του 1967-74, προέβη με χθεσινή γραπτή του τοποθέτηση ο Γιαννάκης Ομήρου.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει, στο πρωτόκολλο που είχε υπογράψει για τον Φάκελο της Κύπρου όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν υπήρχε πρόνοια όπως δοθεί πρόσβαση στο αντίστοιχο Σώμα της Ελλάδας «στο μαρτυρικό υλικό που εξασφάλισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την τραγωδία του 1974».

«Στο δημοσίευμα αναφέρεται ανακριβώς ότι στο “πρωτόκολλο συνεργασίας” ημερ. 21/01/2016, που συνομολόγησα με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, περιείχετο πρόνοια η Κυπριακή Βουλή να παράσχει πρόσβαση στη Βουλή των Ελλήνων στο μαρτυρικό υλικό που εξασφάλισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την τραγωδία του 1974. Ουδεμία τέτοια πρόνοια υπήρξε. Ούτε ετέθη ένα τέτοιο αίτημα από τη Βουλή των Ελλήνων επί προεδρίας μου», είναι η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Ομήρου.

Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Ερμητικά κλειστός ο κυπριακός φάκελος του ’74», σημειώναμε ότι κανείς δεν έχει πρόσβαση στο μαρτυρικό υλικό που εξασφάλισε η κυπριακή Βουλή για την τραγωδία του 1974 και ότι η «η κυπριακή Πολιτεία δεν δίνει πρόσβαση ούτε στη Βουλή των Ελλήνων. Κι αυτό παρά τη συμφωνία μεταξύ των δυο κοινοβουλευτικών Σωμάτων κατά το 2016 (επισφραγίστηκε το 2018 με υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας)». Προσθέταμε ότι η «καυτή πατάτα» με το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου από τη Βουλή των αντιπροσώπων, κληροδοτήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη.