Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρφάν Σιντίκ.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον κ. Σιντίκ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια και στήριξη στον ίδιο και την ομάδα του για την επιτέλεση των καθηκόντων τους και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για στενή συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου σε όλους τους τομείς και επίπεδα.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επανέλαβε την προσήλωσή του στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας συνολικής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ανέλυσε τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και παραβατικές ενέργειες, τόσο εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους, κυρίως στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Από την πλευρά του ο κ. Σιντίκ ανέφερε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή και προνόμιο ο διορισμός του στη θέση του Ύπατου Αρμοστή και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. Επεσήμανε ακόμα ότι στη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη ενισχύθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντάς τις ως σχέσεις μεταξύ εταίρων.

Πρόσθεσε ότι αυτή η νέα σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου βασίζεται σε κοινές αξίες, όπως το κράτος δικαίου, αλλά και στο γεγονός ότι αμφότερες οι χώρες είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην από κοινού συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία, στους κοινούς θεσμικούς δεσμούς και στο σύστημα κοινού δικαίου, καθώς και στις εξαίρετες σχέσεις των δύο λαών.

Επιπλέον, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την επίτευξη δίκαιης, δημοκρατικής και μόνιμης λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να πετύχει ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα ως χώρα. 

Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Ύπατος Αρμοστής έκαναν μνεία στη σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των διμερων σχέσεων, των 300.000 Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των Βρετανών που διαβιούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ θα ενημερώσει τη λεγόμενη «βουλή» του καθεστώτος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνεδρία, έγραψε η εφημερίδα Βατάν (πηγή ΓΤΠ), θα αρχίσει τις 11 το πρωί με σκοπό ο Τατάρ να ενημερώσει για το Κυπριακό. Η ενημέρωση έρχεται λίγο πριν από το ταξίδι του κατοχικού ηγέτη στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε νέες δηλώσεις του υποστήριξε πως οι βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής τους είναι η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα της «τδβκ», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα και ταυτόχρονα να προστατεύσει και τα δικά της συμφέροντα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την υφαλοκρηπίδα μας και το Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν αφήσαμε κανένα πλοίο να μπει στα όρια της υφαλοκρηπίδας μας».