Ο τουρκικός αναθεωρητισμός αποτελούσε ανέκαθεν πάγια πολιτική της Τουρκίας, αλλά επί του Ερντογανικού καθεστώτος προωθήθηκε απροκάλυπτα και απετέλεσε μια διαρκή απειλή κατά της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών.

Σήμερα όμως, η επιθετική ρητορική του Ερντογάν, του Τσαβούσογλου, των Τούρκων πολιτικών και των τουρκικών ΜΜΕ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και η Τουρκία απειλεί πλέον απροκάλυπτα την Ελλάδα ότι θα εισβάλει σε κάποιο ή κάποια ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις και δεν αποστρατικοποιήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η πρόκληση, λοιπόν, ενός θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο μέσα στο τρέχον έτος αποτελεί πλέον ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων και του ανθελληνικού κλίματος που καλλιεργείται συστηματικά στην Τουρκία σήμερα, είναι τα καθημερινά απειλητικά κατά της Ελλάδας πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου και η προβολή από τα τουρκικά ΜΜΕ αποβατικών ασκήσεων.

Τρεις είναι κατά τη γνώμη μου, οι κύριοι λόγοι της τωρινής έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας:

1. Για να εξάρει τον τουρκικό εθνικισμό και ανθελληνικό φανατισμό και να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό από τα συνεχώς ογκούμενα οικονομικά προβλήματα που τον ταλανίζουν και που προδιαγράφουν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, ο Ερντογάν θα ηττηθεί κατά κράτος στις προεδρικές εκλογές του 2023 και θα έχει, πιθανότατα, ένα οικτρό τέλος. Τέτοια κατάληξη αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τον Ερντογάν ο οποίος θα κάνει το παν για να την αποφύγει.

Μόνο με μια «Νίκη» κατά της Ελλάδας, που θα την ταπεινώσει, θα μπορέσει ο Ερντογάν να αποφύγει το «μοιραίο», δηλ. την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο.

Με την κατάληψη ενός ή περισσοτέρων ελληνικών νησιών (με πρόσχημα την «παράνομη» δήθεν στρατικοποίηση τους από το ελληνικό κράτος, κατά παράβαση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων) είναι σίγουρος ο Ερντογάν ότι θα συσπειρώσει τον τουρκικό λαό κατά του προαιώνιου εχθρού του και θα τον αναδείξει σε μέγα ηγέτη και εθνικό ήρωα, διασφαλίζοντας έτσι την άνετη επικράτηση του στις προεδρικές εκλογές του 2023.

2. Αναμφίβολα, η αντιμετώπιση από τις δυτικές χώρες του πολέμου στην Ουκρανία, της ρωσικής απειλής και των οδυνηρών επιπτώσεων τους στην παγκόσμιο οικονομία, αποτελεί σήμερα την ύψιστη προτεραιότητα τους.

Ευελπιστεί, λοιπόν, ο Ερντογάν ότι λόγω της ουκρανικής κρίσης, επιθετική ενέργεια του σε βάρος της Ελλάδας με στόχο την κατάληψη ελληνικών νησιών του Αιγαίου που γειτνιάζουν με την Τουρκία (με πρόσχημα την «παράνομη» δήθεν στρατικοποίηση τους από το ελληνικό κράτος) θα αντιμετωπιστεί «χλιαρά» από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι οι επιθετικές του ενέργειες κατά της Ελλάδας (την οποία η Ρωσία θεωρεί σήμερα εχθρική χώρα) θα στηριχθούν από τη Ρωσία η οποία άλλο που δεν θέλει να δημιουργηθεί μια ενδονατοϊκή στρατιωτική σύγκρουση.

3. Σε περίπτωση που η Ελλάδα, για αντιπερισπασμό, επιχειρήσει να επεκτείνει τη σύγκρουση της με την Τουρκία, ανοίγοντας νέα μέτωπα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι σήμερα η χώρα του έχει το πάνω χέρι έναντι της Ελλάδας: 

Α. Γιατί η Τουρκία διαθέτει 100άδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs / Drones) όπως τα «Bayraktar TB2», τα οποία δεν είναι ακόμη σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Ελλάδα, ενώ μέσα στο 2023 πιθανότατα θα είναι, με την απόκτηση ισραηλινών ή γαλλικών Anti-Drone Systems, ενώ μέσα στο 2024 η Ελλάδα αναμένεται να διαθέτει τα δικά της υπερσύγχρονα Anti-Drone Systems («Πανόπτης» του ΕΚΕΤΑ / ΙΠΤΗΛ – SAS Technology και «High Energy Laser Weapon» της Soukos Robots).

Β. γιατί μόνο 6 από τα 24 γαλλικά μαχητικά Rafale έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, γεγονός που καθιστά το έργο της τουρκικής αεράμυνας πολύ ευκολότερο σήμερα από ότι θα είναι το 2023 όταν η Ελληνική Αεροπορία θα διαθέτει 18-24 Rafale και θα είναι πανίσχυρη και κυρίαρχη στους αιθέρες.

Από επιχειρησιακής πλευράς (αγνοώντας πιθανές έξωθεν προληπτικές παρεμβάσεις / επεμβάσεις για αποτροπή τουρκικής επιθετικής ενέργειας στο Αιγαίο) και με δεδομένο ότι η άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί σήμερα την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος [λόγω: (Α) του μεγάλου αριθμού τους και της διασποράς τους, (Β) της εγγύτητας τους με τις τουρκικές ακτές και τις παράκτιες τουρκικές πυροβολαρχίες, (Γ) του μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs / Drones) που διαθέτει η Τουρκία και τα οποία θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά και (Δ) του πλεονεκτήματος που διαθέτει η Τουρκία να επιχειρήσει στο δικό της χρόνο απόβαση σε ελληνικό νησί ή νησιά που θα θεωρήσει πιο ευάλωτα αμυντικά], οι πιθανότητες κατάληψης ενός ή περισσοτέρων ελληνικών νησιών από τους Τούρκους δεν είναι ευκαταφρόνητες.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα προαναφερθέντα απειλητικά δεδομένα σε βάρος της, η Ελλάδα (αλλά και η Κύπρος) οφείλει να κινητοποιηθεί τώρα προληπτικά, προς όλες τις κατευθύνσεις και να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει πιθανή τουρκική προβοκάτσια / επιθετική ενέργεια στο Ανατολικό Αιγαίο, καλώντας (και εν ανάγκη «εκβιάζοντας») τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της διεθνούς νομιμότητας και να ενεργήσουν άμεσα, αποφασιστικά και προληπτικά για να συνετιστεί ο διεθνής ταραχοποιός (Τουρκία) και να μην τολμήσει να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου».

Υ.Γ: Στη συγκράτηση της τουρκικής επιθετικότητας και για πρόληψη τυχόν επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, θα συμβάλει πιστεύω τα μέγιστα κοινή προειδοποίηση της Ελλάδας και της Γαλλίας προς την Τουρκία ότι αν η τελευταία αποπειραθεί να εισβάλει σε ελληνικά νησιά, οι δυο χώρες θα ενεργοποιήσουν πάραυτα την «Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής» (του Γαλλο-Ελληνικού Αμυντικού Συμφώνου του Σεπτ. του 2021) η οποία προνοεί ότι σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, το έτερον μέρος θα προστρέξει να βοηθήσει το δεχόμενο επίθεση μέρος διά της χρήσης στρατιωτικών μέσων.

* Πρώην ανώτερο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου