Ανανέωσε τη θητεία της ως αντιπρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία επανεξελέγη μέχρι το 2025 λαμβάνοντας τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των συνυποψηφίων της. Η ψηφοφορία διεξήχθη χθες, την τελευταία ημέρα των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας του Οργανισμού.

Τις τέσσερις κενές θέσεις Αντιπροέδρων διεκδίκησαν επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η κ. Χαραλαμπίδου. 

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, το αποτέλεσμα κρίνεται ως πολύ μεγάλη και σημαντική επιτυχία καθότι η ψηφοφορία διεξήχθη υπό αντίξοες συνθήκες για την κ. Χαραλαμπίδου, αφού παρασκηνιακά υπήρξαν συνέργειες για τη μη επανεκλογή της. Επιπροσθέτως, μεταξύ των συνυποψηφίων της κ. Χαραλαμπίδου περιλαμβάνονταν βουλευτές από τη φιλοξενούσα χώρα Βρετανία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και την Ισπανία.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την κ. Χαραλαμπίδου συνεχάρησαν για την επανεκλογή της κόμματα και συνάδελφοι της. 

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρουσίασε επίσης στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου της ΚΣ του ΟΑΣΕ έκθεση με τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της ως Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο ως μέλος υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Συνέλευσης. Αναφερόμενη στις επαφές της αντιπροσωπίας στην Ουάσιγκτον, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να επισημάνει στους συνομιλητές της τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην ασφάλεια, στην οικονομία και στη δημοκρατία. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού του σχετικού με την καταπολέμηση της διαφθοράς νομοθετικού πλαισίου, καθώς και της αυστηρής εποπτείας κατά την εφαρμογή του.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο Διεθνές Συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ υπό τον τίτλο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο Ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», το οποίο κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27 και 28 Μαΐου. Η Κύπρια Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ υπενθύμισε ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 150 συνέδρων από σχεδόν 30 χώρες, ενώ οι ομιλητές ήταν αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, Κύπριοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, διερευνητικοί δημοσιογράφοι. Το εν λόγω Συνέδριο, τόνισε η ίδια, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών εκ μέρους των εθνικών Κοινοβουλίων σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Σταχυολογώντας συνοπτικά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι επαναβεβαιώθηκε από τους συνέδρους ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των κρατών μελών του ΟΑΣΕ και ότι η πολιτική βούληση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, ανέφερε ότι αναδείχθηκε συναφώς ο ηγετικός ρόλος που τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να αναλάβουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της, με τη ψήφιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Τρίτη η κ. Χαραλαμπίδου με παρέμβασή της απέτρεψε την τουρκική τροπολογία σε ψήφισμα που αφορούσε διαγραφή της ρητής αναφοράς στην εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Θάλασσα (UNCLOS).