Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει προσωρινά στην χαλάρωση των κανόνων περί καρτέλ, ούτως ώστε χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες να μπορούν πλέον να συνεργαστούν για την αγορά, προμήθεια ή διανομή προϊόντων χωρίς να παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν εξέδωσε τη Δευτέρα οδηγίες, από κοινού με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού και την Εποπτεύουσα Αρχή EFTA, αφότου δεκάδες επιχειρήσεις ζήτησαν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πόλεμος δεν εμποδίζει τα τραπεζικά μερίσματα

“Αυτό το είδος της συνεργασίας (μεταξύ εταιρειών) πιθανότατα είτε δεν θα ισοδυναμεί με περιορισμό του ανταγωνισμού είτε θα προκαλέσει αποτελέσματα που πιθανότατα θα υπερβαίνουν οποιονδήποτε τέτοιο περιορισμό”, ανέφεραν οι αντιμονοπωλιακές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“(Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ) δεν θα παρέμβουν ενεργά ενάντια σε αυστηρά αναγκαίες και προσωρινές πρωτοβουλίες που στοχεύουν συγκεκριμένα στην αποφυγή των σοβαρών διαταραχών που προκαλούνται από τον αντίκτυπο του πολέμου και/ή των κυρώσεων στην ενιαία αγορά”, πρόστιθεται.

Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι οι εταιρείες να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση για τη σύσταση καρτέλ ή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που παραβαίνουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα που ανέρχονται έως και το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.