Μετρούν ζημιές και πληγές οι πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, που είδαν τους κόπους τους να χάνονται μέσα σε λίγες μέρες, λόγω του πρωτοφανούς ψύχους, που έχει διαλύσει τις καλλιέργειές τους. Οι αγρότες της περιοχής, εκπέμπουν σήμα κινδύνου, διαμηνύοντας πως εάν δεν τύχουν άμεσης στήριξης, τότε δεν θα μπορέσουν να έχουν μέλλον στο επάγγελμα, που ήδη έχει κτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την ακρίβεια και τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία. 

Οι πατατοπαραγωγοί, εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες εφαρμόζουν την τεχνική της παγετοπροστασίας, ποτίζοντας τα βράδια τις φυτείες τους, για να τις σώσουν από τον παγετό. Ωστόσο, το μέτρο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

«Είμαι 52 χρονών και δεν μου έτυχε ποτέ δώδεκα βράδια να ποτίζω συνεχόμενα. Ακόμα και το 1996 που ήταν ολοκληρωτική η καταστροφή, ήταν μόνο για μια βραδιά. Όλες οι πατάτες που έχουν ποτιστεί είναι κατεστραμμένες. Οδεύει προς ολοκληρωτική καταστροφή το επάγγελμα», ανέφερε το μέλος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, Γεώργιος Ζορλής.  

Όπως είπε η στήριξη του κράτους πρέπει να είναι άμεση και να μην προέλθει μέσα από τα σχέδια ασφάλισης. «Αυτά είναι πατσιαρίσματα. Είναι σαν να θέλω μεταμόσχευση νεφρών και να μου δίνεις μια μπουκάλα αίμα ή δύο ορούς. Θέλει πολιτική απόφαση και να δουν τον κόσμο, διότι βλέπω ότι σε μια δεκαετία, με τα μυαλά που έχουμε, δεν θα έχει αγροτικό ή κτηνοτροφικό κλάδο στον τόπο».

Οι εκτιμήσεις είναι ότι το 90% των πατατοφυτειών στην ελεύθερη Αμμόχωστο, είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί ζημιές. Κάποιες φυτείες, όπως ανέφερε ο πατατοπαραγωγός Βασίλης Παπακωνσταντίνου, θα γίνουν προσπάθειες να ανακτηθούν με τη χορήγηση επιπρόσθετων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. «Ωστόσο, υπάρχει το οικονομικό θέμα, επειδή οι εταιρείες, δεν θα δώσουν πίστωση στους παραγωγούς και εάν δεν έχουν τα λεφτά, τότε οι πατάτες θα καταστραφούν εντελώς. Έχει 15 μέρες οι παραγωγοί είναι μέρα νύκτα μες τα χωράφια με ένα θερμόμετρο και προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται. Αν το κράτος δεν μας στηρίξει άμεσα, οι παραγωγοί θα καταστραφούν και το κράτος θα χάσει έσοδα από τις εξαγωγές, διότι η πατάτα είναι το μόνο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Πελεκάνου, πατατοπαραγωγός από την Ξυλοφάγου, αναφέρει πως πολλοί γεωργοί, λόγω του ότι διπλασιάστηκαν οι τιμές των πρώτων υλών, δεν θα μπορέσουν να μείνουν στο επάγγελμα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για εμάς. Ποτίζαμε αλλά δεν προλάβαμε όλες τις πατάτες, επειδή γινόταν γρήγορα ο παγετός».

Στις πληγείσες περιοχές ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Στις πληγείσες περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου, έσπευσε χθες ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και ανέφερε πως πρέπει να στηριχθούν από το κράτος. «Εμείς εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους παραγωγούς. Είναι πολύ μια βασανισμένη ομάδα και τάξη ανθρώπων. Θα μεταφέρουμε τα προβλήματά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα αρμόδια υπουργεία και θα ζητήσουμε στήριξη σ‘ αυτό τον κόσμο, για να μπορέσει ν‘ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες».

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Γιαννάκης Γαβριήλ. «Με όλα αυτά δεν πρόκειται να επιβιώσουν οι παραγωγοί. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να αντέξει με τα αυξημένα κόστη. Τουναντίον λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, έχουν και ζημιές και ιδιαίτερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου οι πατατοκαλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Θα επιμένουμε ότι πρέπει άμεσα το κράτος, μακριά από γραφειοκρατίες, να ενισχύσει τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, διαφορετικά δεν θα έχουμε πρωτογενή τομέα».