Πλήρης στασιμότητα και έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στα γραφεία της Εζεκίας Παπαϊωάννου όσο και στα γραφεία του ΔΗΚΟ σε σχέση με τα επόμενα βήματα της προσπάθειας συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά η διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα πρέπει κάποιο εκ των συμβαλλόμενων μερών να κάνει τη «μαγική» κίνηση που θα ανοίξει ξανά τον δρόμο της προοπτικής για συνεργασία. Αυτό το οποίο  φαίνεται να διατηρεί ακόμα ζωντανή την ελπίδα, είναι η θέληση που δείχνουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων για να εξαντλήσουν κάθε ενδεχόμενο προτού προχωρήσουν σε επίσημη κήρυξη αδιεξόδου.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, όπως επίσης και ο χρόνος έχουν αρχίσει να πιέζουν ασφυκτικά, με τα δύο κόμματα να έχουν ήδη στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους, τα πιθανά σενάρια που θα πρέπει ακολουθήσουν εάν τελικά δεν καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Τα δεδομένα για το καθένα είναι ασφαλώς διαφορετικά και το σενάριο χωριστής πορείας αντιλαμβάνονται ότι κρύβει αρκετό ρίσκο. Σε αυτή την περίπτωση, γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν, είτε το ένα εκ των δύο κομμάτων, είτε και τα δύο να μείνουν εκτός δευτέρου γύρου, οπόταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό είναι κάτι που στα πολιτικά πηγαδάκια συζητείται έντονα, καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό και αμφίβολο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η περίπτωση συνεργασίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα ήταν το ιδανικό σενάριο και για τους δύο, καθώς θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες ο κοινός υποψήφιος τους να είναι ο ένας εκ των δύο τελικών μονομάχων. Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει στο σενάριο χωριστής πορείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιμένοντας το χαμπάρι – Εβδομάδα ξεκαθαρίσματος

Με δεδομένη την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου από τη μια και Νίκου Χριστοδούλιδη από την άλλη, στο ΑΚΕΛ δεν υπάρχει περιθώριο να μην είναι ο υποψήφιος του στον β΄γύρο. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εφιαλτικό για την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς, διότι ουσιαστικά δεν θα έχει καθόλου επιλογή στον β’ γύρο. Συνεπώς θα πρέπει να είναι μία επιλογή που συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του κόμματος σε μεγάλο βαθμό. Από τη στιγμή βέβαια που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το ΔΗΚΟ και το κόμμα δεν έχει υποψήφιο, τα οποιαδήποτε συμπεράσματα από μετρήσεις, θα ήταν πρόωρα. Αυτό όμως που έχει καταγραφεί ως δεδομένο σε δημοσκοπήσεις είναι η δημοφιλία της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου και η οποία δείχνει να μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο του ΑΚΕΛ. Η ίδια όσες φορές και εάν ρωτήθηκε δεν έχει πάρει θέση, ρίχνοντας την μπάλα στην ηγεσία του κόμματος. Η τελευταία, δείχνει πάντως να μην θέλει να ανοίξει το συγκεκριμένο κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να δέχεται και πίεση από τη βάση του κόμματος για την περίπτωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Το όνομα της πάντως θα μπορούσε να παίξει και στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, εάν η ηγεσία του ΑΚΕΛ έριχνε το όνομά της στο τραπέζι. 

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να βάλουν στο τραπέζι άλλο όνομα πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου, ή της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Η πρόταση για την αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματος ήταν η κίνηση με την οποία η ηγεσία του κόμματος ευελπιστούσε να δοθεί λύση στον γρίφο, ωστόσο η μη θετική μέχρι στιγμής ανταπόκριση από πλευράς ΑΚΕΛ προκάλεσε απογοήτευση. Ξεκαθάρισαν επίσης προς την ηγεσία της Εζεκία Παπαϊωάννου ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν συνεργασία με κάποιο από τα ονόματα υποψηφίων που είδαν μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Αυτό το οποίο αναμένουν είναι μια τελική απάντηση από πλευράς ΑΚΕΛ, για να ξεκαθαρίσει οριστικά το σκηνικό. Απ’ εκεί και πέρα τα σενάρια για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι δύο: 

>> Αυτόνομη κάθοδος με υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε μία συνεργασία με την ΕΔΕΚ ή και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

>> Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το δεύτερο σενάριο έχει αρκετούς υποστηριχτές που βλέπουν ότι μπορεί το ΔΗΚΟ να επανέλθει στην Κυβέρνηση μέσω Χριστοδουλίδη. Την ίδια ώρα όμως στην ηγεσία του κόμματος επικρατεί έντονος προβληματισμός, με αρκετούς να θέτουν ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας του κόμματος. «Εκλογή Χριστοδουλίδη σημαίνει ότι ο Αναστασιάδης είναι σαν να φεύγει μένοντας. Δεν μπορούμε να μιλούμε για αλλαγή, στηρίζοντας Χριστοδουλίδη», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του κόμματος.