Τρεις ανεξάρτητες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν νεκρά τα εξωτικά και σπάνια ζώα του Ζωολογικού Κήπου της Λεμεσού, στην περιοχή του Βατί, μετά και τη δημοσιοποίηση του θέματος από το Κόμμα για τα Ζώα. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για καγκουρό και κουκουβάγιες, τα οποία βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών του Δήμου Λεμεσού.

Πέρα από την έρευνα που διεξάγει ερευνών λειτουργός του Δήμου Λεμεσού, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα από την Αστυνομία για τα Ζώα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού καθώς και ανεξάρτητη έρευνα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Η έρευνα από πλευράς της Αστυνομίας των Ζωών, όπως πληροφορείται ο «Φ», βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενώ απομένει η λήψη αριθμού καταθέσεων έτσι ώστε η διερεύνηση της υπόθεσης να ολοκληρωθεί και ο φάκελος να διαβιβαστεί ενδεχομένως στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορείς μας, από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις που έχουν ληφθεί από πλευράς αστυνομικών ερευνών, προκύπτει πως το όλο ζήτημα έγινε εκ παραδρομής κάποιων χειρισμών, σε συνδυασμό με κάποιες συγκυρίες που συνέπεσαν μαζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διερευνάται το περιστατικό με νεκρά ζώα σε σκουπιδότοπο

Τα ζώα, όπως διαπιστώνεται, θάφτηκαν σε συγκεκριμένο σημείο στο Βατί,όχι όμως σε μεγάλο βάθος αφού αναμενόταν μπουλντόζα έτσι ώστε να προχωρήσει σε πιο βαθύ θάψιμο. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών η μπουλντόζα δεν μπορούσε να μεταβεί στο σημείο, με αποτέλεσμα αρπακτικά που βρίσκονται στην περιοχή να μυριστούν τα ψόφια κουφάρια και να καταφέρουν να τα ξεθάψουν με ευκολία. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα ζώα πέθαναν, από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις, προκύπτει πως τα ζώα πέθαναν από φυσιολογικά αίτια, είτε λόγω γήρας, ασθένειας ή ακόμη και λόγω του ότι πολλές φορές αυτά τσακώνονται μεταξύ τους.

Να σημειωθεί πως υπάρχει νομοθεσία και συγκεκριμένη διαδικασία για τα νεκρά ζώα του Ζωολογικού Κήπου η οποία ακολουθείται και αφορά την αποτέφρωση ή και το θάψιμο των ζώων.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από ερευνώντα λειτουργό, τον οποίο διόρισε ο δήμος, με στόχο όπως είπε, να διερευνηθούν αντικειμενικά και με πλήρη διαφάνεια όλες οι πιθανές πτυχές του θέματος και να καταδειχθούν οι όποιες ευθύνες ενδεχομένως να υπάρχουν. Σημείωσε πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθούν κατά πόσο αυτές ακολουθήθηκαν. «Είναι δεδομένο ότι όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα θέλουν και απαιτούν και πρέπει να διασφαλιστεί μια σωστή και ευαίσθητη συμπεριφορά απέναντι τους. Αναμένω ότι το πόρισμα θα μας ρίξει φως για τα επόμενα βήματα», σημείωσε.