Η χρήση της κεταμίνης μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη νευρογένεση, δήλωσε στον ACTIVE o ψυχίατρος Γιώργος Μικελλίδης.
Εξήγησε ότι, “η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο υπάρχει εδώ και πενήντα χρόνια, χρησιμοποιείται ως γενικό αναισθητικό εδώ και δεκαετίες και τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει με αντικαταθλιπτική δράση”. Oι αναισθησιολόγοι συμπλήρωσε ο κ. Μικελλίδης, χρησιμοποιούν κεταμίνη ως γενικό αναισθητικό πριν από κάποιο χειρουργείο, χρησιμοποιείται και ως αναλγητικό φάρμακο και στην κτηνιατρική χρησιμοποιείται επίσης πριν από ένα χειρουργείο. Υπάρχει και ρινικό σπρέι, εγκεκριμένο ως αντικαταθλιπτικό.
Ερωτηθείς σχετικά ο κύριος Μικελλίδης ανέφερε ότι εντοπίζεται εύκολα η εν λόγω ουσία στον οργανισμό με εξειδικευμένες εξετάσεις. Στην περίπτωση του εγκλήματος στην Πάτρα και το θάνατο τριών παιδιών, ο ψυχίατρος σημείωσε ότι, όταν γίνεται λόγος για παιδοκτονία, ένα πρόσωπο μπορεί να πάθει από κατάθλιψη μέχρι ψυχωσική διαταραχή, καθώς ποσοστό μέχρι και 50% που σκοτώνουν τα παιδιά τους μπορεί να οδηγηθούν και σε αυτοχειρία.
Ο Γιώργος Μικελλίδης εξήγησε και τη διαταραχή Μανχάουζεν, αλλιώς προσποίηση διά αντιπροσώπου. Στην περίπτωση της παιδοκτονίας είπε, η μητέρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες αυξημένες πιθανότητες να είναι ο θύτης.