Μη χάσετε αυτή την Κυριακή, 10 Απριλίου, στην Έκδοση Συσκευασίας του Φιλελευθέρου μαζί με «Το Βήμα» και το «Down Town» τον 2ο τόμο του βιβλίου «Ιστορία Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Όλα τα μεγάλα γεγονότα και όλοι οι πρωταγωνιστές, με επιστημονική επιμέλεια του Ουμπέρτο Έκο σε τέσσερις τόμους.

Μια περιπλάνηση στον 20ο αιώνα, στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη και μια αναδρομή σε γεγονότα και πρόσωπα που σμιλεύουν το πολυεπίπεδο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αποτελεί η σειρά βιβλίων «Ιστορία του Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» σε επιστημονική επιμέλεια του Ουμπέρτο Έκο, τα οποία θα συνοδεύσουν τον Κυριακάτικο «Φιλελεύθερο» όλο τον Απρίλιο. Η ιστορία των κρατών, πολιτικά καθεστώτα, επαναστάσεις, πόλεμοι, κατασκοπεία, οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις, τραπεζικό σύστημα, κοινωνικά ζητήματα, συμπεριφορές, συνήθειες, θρησκείες, μνήμη, μετανάστευση, συνθέτουν τα κομμάτια της γηραιάς ηπείρου στη νεωτερικότητα, φτιάχνοντας το σήμερα. Στους τέσσερις τόμους, όπου περιλαμβάνονται φωτογραφίες και αφίσες της εκάστοτε περιόδου, χάρτες και έργα τέχνης, διαφαίνεται ότι ο χρόνος είναι σχετικός και ότι ένας αιώνας δεν αποτελεί μόνο τα στενά όρια των 100 ετών που τον αποτελούν.

Η σειρά βιβλίων είναι ένα πέρασμα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ο οποίος ανατρέπει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης και γεννά από τη μία τη Ρωσική Επανάσταση και από την άλλη τις ακροδεξιές δικτατορίες στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την περιοχή των Βαλκανίων». Παρουσιάζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, την τροποποίηση του παγκόσμιου συστήματος ισορροπίας, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μεγάλες μεταναστεύσεις, την παγκοσμιοποίηση, τη γέννηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Σταθμός, η τεχνική και επιστημονική εξέλιξη στη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο οποίος με την εκμετάλλευση της ενέργειας, της ηλεκτρονικής, της διαστημικής πλοήγησης, την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, τη διαφορετική θεώρηση του γυναικείου ζητήματος, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δημιουργεί μια γέφυρα για τον αιώνα που διανύουμε.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ 2Ο ΤΟΜΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Ο δεύτερος τόμος με τίτλο «Η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής», επικεντρώνεται σε κομβικά σημεία για την πολιτική ιστορία: Η αποικιοκρατία, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο φασισμός, ο εθνικοσοσιαλισμός, ο αντισημιτισμός και το ολοκαύτωμα, ο ισπανικός εμφύλιος, ο Ψυχρός Πόλεμος, η βορειοαντλαντική συμμαχία, οι μυστικές υπηρεσίας στην Ευρώπη, ο Μάης του ’68, η τρομοκρατία, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, το κόστος της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετατοπίσεις πληθυσμών και γενοκτονίες, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, ρατσιστικές και ευγονικές πολιτικές. «Η τρομοκρατία, δηλαδή η συστηματική χρήση βίας με στόχο τη διάδοση του φόβου για σκοπούς κυρίως πολιτικούς, συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού 20ου αιώνα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα σημαντικά γεγονότα αυτού του αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του ξεσπάσματος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τρομοκρατικά χτυπήματα».