της Ελένης Μπότα

Έργα συνολικού ύψους 436 εκατ ευρώ μέσα στο 2021 και επιπλέον έργα ύψους 228 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2022 έχει προσθέσει στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της η ΑΚΤΩΡ, του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Επιπλέον η εταιρεία αύξησε το κατασκευαστικό της αντικείμενο έχοντας αναδειχτεί όπως έγραψε το Capital.gr, προσωρινός ανάδοχος σε έργα ύψους  657 εκατ ευρώ, τα οποία ανεβάζουν το ανεκτέλεστο της πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χτες κατά την διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο κλάδος της κατασκευής αναμένεται να παρουσιάσει θετικές ταμειακές ροές στο τέλος του 2022, ενώ η ΑΚΤΩΡ θα διεκδικήσει, εκτός των άλλων, έργα Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 3 δισ. που αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλούτας η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην παρούσα φάση ρίχνεται στην μάχη για την διεκδίκηση της Αττικής Οδού μαζί με την ΑΒΑΞ και “υπόλοιπους συμμετέχοντες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαϊου (σ.σ έχει οριστεί από τον ΤΑΙΠΕΔ η εκδήλωση ενδιαφέροντος)”, όπως ανέφερε.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο σχήμα για την Αττική Οδό συμμετέχει και η γαλλική Ardian, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να είναι leader. 

Αναφορικά με την εξεύρεση κεφαλαίων για την διεκδίκηση της παραχώρησης, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα που αντιστοιχούν στην επένδυση του Ομίλου στην Αττική Οδό, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ και στα οποία θα προστεθούν και οι ταμειακές ροές που θα προέλθουν μέχρι την λήξη της παραχώρησης, στις 5 Οκτωβρίου του 2024. Τα υπόλοιπα χρήματα θα εξευρεθούν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την παραχώρηση του οδικού άξονα.

Pοκανίζει το περιθώριο κέρδος η άνοδος των πρώτων υλών – Αναθεώρηση τιμών για το δ΄ τρίμηνο του 2021

Ως ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα χαρακτήρισε την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών ο κ. Μπουλούτας καθώς όσον αφορά στα παλαιότερα έργα χρειάστηκαν περισσότερα χρήματα για να ολοκληρωθούν, ενώ για τα μελλοντικά έργα έχει περιοριστεί σημαντικά το περιθώριο κέρδους.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις τιμών των υλικών ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Χρηστος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αυτές που υπήρξαν μέσα στο 2021 “ήταν σχετικά μικρές και μπορέσαμε να τις αντιμετωπίσουμε”.

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα έργα στην Ρουμανία (από όπου προέρχεται το 50% του ανεκτέλεστου της ΑΚΤΩΡ) υπήρξε αναθεώρηση των τιμών μέχρι και 55% οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στα έργα που ήδη εκτελούνται.

Ως εκ τούτου εκεί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην Ελλάδα μετά από σοβαρότατες διεργασίες που έγιναν από τις εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας καταφέραμε και ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια τις αναθεωρήσεις τιμών οι οποίες καλύπτουν μέρος των αυξήσεων των τριών πρώτων τριμήνων του 2021 οι οποίες ήταν σχετικά μικρότερες. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει το 2022 και εκεί δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ετοιμάσει τις αναθεωρήσεις τιμών για το 4ο τρίμηνο του 2021 οι οποίες θα είναι αυξημένες σε σχέση με τα τρία προηγούμενα τρίμηνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος το κόστος που καλείται να διαχειριστεί ο εργοληπτικός κόσμος είναι μεγάλος, με τα περισσότερες κατηγορίες υλικών να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η τιμή της ασφάλτου από τα 350 ευρώ ο τόνος έχει σκαρφαλώσει στα 650 ευρώ ο τόνος, ενώ η τιμή του τόνου για το σίδερο από τα 1.020 δολ. στα 4.000 δολ.

Η χρηματοδότηση των project και το ομόλογο

Για την χρηματοδότηση των μεγάλων project του Ομίλου (κτήμα Καμπάς, Γούρνες Ηρακλείου κλπ) ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων του RRF ενώ ο Όμιλος εξετάζει συνεργασίες με διεθνείς παίκτες αλλά και μεγάλα funds.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου όπως διευκρινίστηκε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να εκτελέσει το επενδυτικό της πλάνο. “Παρόλα αυτά όλοι οι όμιλοι βρίσκονται σε αναζήτηση της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής και κατά συνέπεια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά” ανέφερε ο κ. Μπουλούτας.

Αναφορικά με το σχεδιασμό του Ομίλου για το ομόλογο, όπως είπε, προχωρά. Να σημειωθεί ότι το ομόλογο ύψους 670 εκατ. ευρώ, είχε εκδοθεί το 2019, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 6,4% με ημερομηνία λήξης το 2024 και για το οποίο μπήκαν ως ενέχυρο η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά ο Κλάδος των Αιολικών λόγω της απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η διαχείριση απορριμμάτων.

“Είναι ένα μεγάλο ομόλογο με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το ομόλογο είναι περίπου στη μέση της διάρκειάς του επομένως τελειώνει το τέλος του 2024. Προφανώς υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης αλλά έχουμε πολύ χρόνο. Θα δούμε τις εξελίξεις,. Μιλάμε με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ελπίζουμε ότι μέσα στον χρόνο θα έχουμε εξελίξεις”. τόνισε.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει να κάνει με τους μετόχους

Σχετικά με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι “δυστυχώς εμπλέκεται η εταιρεία μέσα σε όλα αυτά.. αλλά η Ελλάκτωρ δεν βρίσκεται σε καμία ενεργή έρευνα. Αυτά αφορούν μετόχους της εταιρείας, φυσικά η νομικά πρόσωπα.

Η εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή ούτε άποψη. Αυτά τα γνωρίζω μέσα από τα δημοσιεύματα. Δεν έχω κανένα θεσμικό τρόπο για να μάθω τι γίνεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για θέματα που αφορούν μετόχους”.