Στα δικαστήρια μεταφέρονται οι διαφορές τριών πρώην αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με φόντο την παύση του ενός από τα καθήκοντά του πριν από πέντε χρόνια.

Ο λόγος για τον πρώην υπαρχηγό της Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου, η θητεία του οποίου στη δεύτερη τη τάξει θέση του αστυνομικού σώματος τερματίστηκε στις 15 Μαΐου του 2017 κατόπιν απόφασης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κυριάκου κινήθηκε δικαστικώς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέσω του Γενικού Εισαγγελέα), του τότε πολιτικού προϊστάμενού του Ιωνά Νικολάου (υπουργός Δικαιοσύνης κατά τον επίδικο χρόνο) και του πρώην αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα αναβολή στη δίκη – «Έχω πολλή υπομονή», σχολιάζει ο τέως Υπ.Αστυνομίας

«Δόλο και συνωμοσία»

Ο πρώην υπαρχηγός Αστυνομίας μέσω της αγωγής του διεκδικεί αποζημιώσεις, επικαλούμενος μεταξύ άλλων (1) παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων του, (2) κακόβουλη δίωξη, (3) αμέλεια και/ή παράβαση θέσμιου καθήκοντος και/ή δόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπαλλήλων της, (4) απώλεια εισοδημάτων και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, καθώς και (5) δόλο και συνωμοσία των εναγόντων με αποτέλεσμα την απώλεια της εργασίας του.

Όλες οι πιο πάνω αξιώσεις βασίζονται στις γνωστές θέσεις του πρώην υπαρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για συνωμοσία αξιωματούχων με στόχο την άδικη παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν, περί τα τέλη Απριλίου του 2016 είχε δημοσιοποιηθεί το λάθος της Αστυνομίας με την υπόθεση της Interpol Σερβίας και πιο συγκεκριμένα τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών στον υπόκοσμο για σχεδιασμό εγκλήματος από Ελληνοκύπριο (τότε) υπόδικο. Όπως είχε δημοσιευτεί τότε, περί τα μέσα του συγκεκριμένου μήνα (4/2016), Σέρβοι εκτελεστές είχαν έρθει στο νησί μας για να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου, με την Αστυνομία Κύπρου να διαρρέει (από λάθος όπως αποδείχθηκε) την πληροφορία στον υπόκοσμο.

Μετά απ’ αυτό διατάχθηκε ποινική έρευνα από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Εν τέλει ο τελευταίος εξετάζοντας το πόρισμα αποφάσισε την ποινική δίωξη του Ανδρέα Κυριάκου, όχι για τη διαρροή της πληροφορίας της Interpol σε άτομα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη δημοσιοποίηση της «γκάφας» της Αστυνομίας στον Τύπο. Με απλά λόγια, η δίωξή του αφορούσε στο ζήτημα των διαρροών προς τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα του φακέλου της Ιντερπόλ και της αστυνομικής έκθεσης για τη διαφθορά, που η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε αποκαλύψει στη Βουλή. Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας στις 04/05/2017, σημειωνόταν χαρακτηριστικά: «Το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Iντερπόλ προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου». Ακολούθησε η παύση του κ. Κυριάκου στις 15/05/2017.

Ο πρώην υπαρχηγός της Αστυνομίας, βάσει των δικογράφων της παρούσας αγωγής, υποστηρίζει τα ακόλουθα: «…οι εναγόμενοι 1 (Γενικός Εισαγγελέας), 2 (Ιωνάς Νικολάου) και 3 (Ζαχαρίας Χρυσοστόμου) με δόλο και συνωμοτώντας μεταξύ τους με σκοπό την απόλυση του ενάγοντα (Ανδρέα Κυριάκου) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια έρευνας για τη διαφθορά στην Αστυνομία (που δεν αφορούσε τον ενάγοντα) και ενώ γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές (η Ανεξάρτητη Αρχή σύμφωνα με τον Νόμο Ν. 9(Ι)/2006) να ερευνήσουν τον ενάγοντα ως Υπαρχηγό της Αστυνομίας εφόσον από τους τρεις που διορίστηκαν οι δύο που ήταν μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων Εναντίον της Αστυνομίας προέρχονταν από την Αστυνομία κατά παράβαση του άρθρου 4 εδάφιο 4 του Ν. 9 (Ι)/2006 όπως έχει τροποποιηθεί προχώρησαν με ανακρίσεις εναντίον του ενάγοντα παραβιάζοντας τα συνταγματικά δικαιώματα του ενάγοντα . Οι εναγόμενοι 2 και 3 με δόλο και συνωμοτώντας μεταξύ τους με σκοπό την απόλυση του ενάγοντα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι ίδιοι προέβησαν στην καταγγελία εναντίον του ενάγοντα και ήταν επικεφαλής των δύο ανεξάρτητων θεσμών ταυτόχρονα κατέθεσαν και ως μάρτυρες με σκοπό την δίωξη του ενάγοντα και έδωσαν σχετικές καταθέσεις εναντίον του ενάγοντα ».

Αίτημα για απόρριψη και ένσταση

Η αστική αγωγή έχει καταχωρισθεί από το περασμένο φθινόπωρο (27/10), ωστόσο, ακόμη δεν έχει αρχίσει η εκδίκαση. Το τελευταίο δικαστικό… επεισόδιο διαδραματίστηκε στις 17/03/2022, όταν οι εναγόμενοι υπέβαλαν αίτημα για απόρριψη της αγωγής. Σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασαν μέσω των δικηγόρων τους, δεν ήταν σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ενάγονται. Θεωρείται βέβαιο πως θα ακολουθήσει ένσταση από πλευράς Ανδρέα Κυριάκου.

Αναστολή από Σ. Αγγελίδη

Να σημειώσουμε, ακόμη, πως ο Ανδρέας Κυριάκου είχε καταχωρίσει και ιδιωτική ποινική υπόθεση σε βάρος του Ιωνά Νικολάου. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε με επιστολή του ημερομηνίας 11/11/2020 ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, αποφάσισε να αναστείλει τη δίωξη. Βασίστηκε στην εξουσία που του παρέχει το άρθρο 113 του Συντάγματος κι επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τι δήλωσαν οι τρεις πρώην αξιωματούχοι στον «Φ»

Ο «Φ» μίλησε χθες και με τους τρεις διάδικους. Παρουσιάζουμε τις ακριβείς τοποθετήσεις τους:

• Ανδρέας Κυριάκου (πρώην υπαρχηγός Αστυνομίας): «Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθώ να εξαντλήσω όλα τα ένδικα μέσα για να βρω το δίκιο μου. Μίλησα από την αρχή για εις βάρος μου σκευωρία και από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των γεγονότων, φαίνεται ότι δικαιώνομαι».

• Ιωνάς Νικολάου (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως): «Η αγωγή δεν έχει καμία βάση. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει υπόθεση. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα υπουργού τον κάλεσα στο γραφείο μου και συνεργαστήκαμε στενά σε πολλά θέματα. Ό,τι χρειάστηκε ήμουν δίπλα του και τον στήριξα ως πολιτικός προϊστάμενος».

• Ζαχαρίας Χρυσοστόμου (πρώην αρχηγός Αστυνομίας): «Έχω αναθέσει το θέμα στον νομικό μου σύμβουλο. Οι ισχυρισμοί είναι παντελώς ατεκμηρίωτοι και ανεδαφικοί κι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη».  

«Μπαλάκι» η υπόθεση του παυθέντα

Η υπόθεση της ποινικής δίωξης που είχε αποφασίσει να ασκήσει ο τότε Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, σε βάρος του παυθέντα Ανδρέα Κυριάκου, δεν έμελλε να τελεσιδικήσει. Ούτε καν δικάστηκε η ουσία της.

Καταχωρίσθηκε το Μάιο του 2017 και εν τέλει η ποινική δίωξη αποσύρθηκε μετά από πάροδο 33 μηνών (02/2020) κι αφού πρώτα μεσολάβησαν αξιοπρόσεκτα δικαστικά γεγονότα. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο δικαστής, Νικόλας Γεωργιάδης, 

είχε λάβει τέσσερις συνολικά αποφάσεις για το θέμα της αποκάλυψης ή όχι των εγγράφων του πορίσματος της ποινικής έρευνας, βάσει του οποίου είχε κατηγορηθεί ο κ. Ανδρέας Κυριάκου. Θέση της Κατηγορούσας Αρχής, την οποία εντέλει αποδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν ότι το πόρισμα είναι εμπιστευτικό, έχει απόρρητες πληροφορίες και ότι έχει παραδώσει στην υπεράσπιση το μέρος του πορίσματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση και στον κατηγορούμενο. 

Κάτι το οποίο δεν δεχόταν η υπεράσπιση του τέως υπαρχηγού, αφού θεωρούσε πως η έγκαιρη αποκάλυψη ολόκληρου του μαρτυρικού υλικού σε βάρος ενός κατηγορούμενου, είναι ένα από τα πιο ουσιώδη διαδικαστικά δικαιώματά του.

Τον Απρίλιο του 2019 ο δικαστής Ν. Γεωργιάδης είχε αναβάλει την επόμενη δικάσιμη για το Σεπτέμβριο και τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης ανέλαβε η συνάδελφός του Μαρία Λοΐζου. Η τελευταία με απόφασή της στις 07/11/2019 κατέληξε «πως η ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης πρέπει να συνεχιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο με την προηγούμενη σύνθεσή του». Τελικά η ποινική δίωξη αποσύρθηκε κατόπιν επιστολής που έστειλε ο πρώην δικηγόρος του παυθέντα υπαρχηγού στον Κώστα Κληρίδη.