Μεγαλώνει ο αριθμός των φαρμάκων και θεραπειών που έχουν στη διάθεση τους οι γιατροί ανά το παγκόσμιο για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος COVID-19. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι επίσημα πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο διατίθενται οκτώ διαφορετικά σκευάσματα, τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όσο και οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτά, δεν απευθύνονται στο σύνολο των ατόμων που νοσούν με κορωνοϊό και δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς, αφού κρύβουν τον κίνδυνο παρενεργειών ή συγκρούονται (όπως την περίπτωση του νέου φαρμακευτικού σκευάσματος που έλαβε προχθές έγκριση από τον ΕΜΑ) με άλλες θεραπείες τις οποίες ενδεχομένως να λαμβάνουν οι ασθενείς. Σημαντική επίσης η επισήμανση τους ότι κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν λειτουργεί προληπτικά αφού η χορήγηση τους γίνεται μόνο όταν το άτομο μολυνθεί από τον ιό και νοσήσει. 

Το φάρμακο «Paxlovid» (Pfizer), είναι το πρώτο από του στόματος σκεύασμα που έλαβε άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αφού το πρώτο σκεύασμα που τέθηκε στη διάθεση των γιατρών, το «molnupiravir» (Merc), διατέθηκε βάσει ειδικής πρόνοιας που αφορά καταστάσεις πανδημίας και έκτακτης ανάγκης. Και τα δύο αυτά σκευάσματα χορηγούνται από του στόματος και απευθύνονται τόσο σε ασθενείς που δεν βρίσκονται σε νοσηλεία όσο και σε ασθενείς που εισάγονται για περίθαλψη στα νοσηλευτήρια. Το «molnupiravir» χορηγείται τις τελευταίες εβδομάδες και στους Κύπριους ασθενείς ενώ το «Paxlovid», το οποίο έλαβε προχθές άδεια από τον ΕΜΑ, αναμένεται ότι θα φθάσει στην Κύπρο στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Οι υπόλοιπες έξι θεραπείες που έχουν στη διάθεση τους οι γιατροί, αποτελούν «μονοκλωνικά αντισώματα». Όπως εξήγησε στον «Φ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας, Χρίστος Πέτρου, «είναι είτε καινούρια μονοκλωνικά αντισώματα, είτε μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς και τώρα εντάχθηκαν και στα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένου σταδίου της νόσου COVID-19». Αυτά τα σκευάσματα όμως, τόνισε, «είναι μόνο για ενδονοσοκομειακή χρήση και στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλεί η νόσος» και «οι γιατροί μας στην Κύπρο ανάλογα με τις εκτιμήσεις και τις ανάγκες των ασθενών τους έχουν στη διάθεση τους εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που έχουν ενώπιον τους». Υπενθύμισε παράλληλα ότι «το πρώτο δε φάρμακο που εγκρίθηκε ήταν η ρεμδεσιβίρη η οποία επίσης είναι αντι-ιικό φάρμακο, αλλά χρησιμοποιείται ενδοφλέβια και ενδονοσοκομειακά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για το σκεύασμα «Paxlovid», της εταιρείας Pfizer, ο κ. Πέτρου εξήγησε ότι πρόκειται για θεραπεία η οποία αποτελείται από συνδυασμό δύο αντι-ιικών φαρμάκων: Ενός νέου αντι-ιικού του «PF-07321332» και της «ριτοναβίρης», ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου». Το «PF-07321332», «δρα μειώνοντας την ικανότητα του ιού, να πολλαπλασιάζεται στο σώμα, ενώ η χαμηλή δόση «ριτοναβίρη», παρατείνει τη δράση του «PF-07321332» επιβραδύνοντας τη διάσπαση του και επιτρέποντας του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Λαμβάνεται από το στόμα, «είναι δύο δισκία διαφορετικού χρώματος και το κάθε ένα από αυτά, περιέχει την κάθε μια δραστική ουσία».

Το «Paxlovid», τόνισε, «ενδείκνυται για τη θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες που δεν απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή COVID-19» ενώ «οι μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία με «Paxlovid», μείωσε σημαντικά τις νοσηλείες ή τους θανάτους σε ασθενείς που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και είχαν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19 και να νοσηλευτούν». «Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή «Δέλτα», πρόσθεσε ο κ. Πέτρου.

Το «Paxlovid», «πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνιστάται η ολοκλήρωση του πλήρους κύκλου θεραπείας πέντε ημερών ακόμα και αν ο ασθενής απαιτεί νοσηλεία λόγω σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19 μετά την έναρξη της θεραπείας με «Paxlovid».

Ειδικές προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται: «Για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια για αυτό και στους συγκεκριμένους ασθενείς ρυθμίζεται η δόση, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Υπόκειται σε πολλούς περιορισμούς όσον αφορά στις ενδείξεις του, και δεν ενδείκνυται για όποιον μολυνθεί από τον κορωνοϊό».

«Δεν είναι φάρμακο που έχει προληπτική δράση και δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό, αντιθέτως μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ειδικές ομάδες ασθενών όπου δεν παρουσιάζεται υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου», είπε καταλήγοντας ο κ. Πέτρου. 

Στην Κύπρο στο τέλος Φεβρουαρίου 

Το σκεύασμα «Paxlovid», όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» η αναπληρώτρια διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, «αναμένεται ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενδεχομένως την 3η ή την 4η εβδομάδα του Φεβρουαρίου», επισημαίνοντας ότι «μόλις εξασφαλιστεί στην Ευρώπη θα είναι αυτόματα και στην Κύπρο». Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, «στην Κύπρο αναμένεται ότι θα έχουμε ποσότητα για να καλύψουμε πέραν των 15.000 ασθενών». Πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο φάρμακο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο, υπάρχουν και πολλές αντενδείξεις, αφού παρατηρούνται πολλές αλληλεπιδράσεις σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ενώ το συγκεκριμένο χάπι δεν μπορεί να χορηγηθεί μεταξύ άλλων, σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tέλη Φεβρουαρίου φθάνουν χάπι Paxlovid και εμβόλιο Novavax

Όπως και το «Molnupiravir», έτσι και το «Paxlovid», όπως είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, «θα συνταγογραφείται από προσωπικούς γιατρούς και άλλες ειδικότητες, μέσω του συστήματος του ΟΑΥ και οι πολίτες θα το προμηθεύονται μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία». Αυτό το διάστημα, πρόσθεσε, «έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα ετοιμάσει το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα χορηγείται το σκεύασμα, και θα καθοδηγεί τους γιατρούς σε σχέση με τη συνταγογράφηση αλλά και το τι πρέπει να προσέξουν κατά την συγκεκριμένη διαδικασία». Σε ό,τι αφορά το σκεύασμα «Molnupiravir», η αναπληρώτρια διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 125 θεραπείες με Molnupiravir από την ημέρα της κυκλοφορίας του και δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής αναφορές σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για το εμβόλιο Novavax, η κ. Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι «αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο τέλος Φεβρουαρίου».