Κάθε φορά που στα κατεχόμενα το ΕΒΚΑΦ υποστήριζε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων είναι βακουφική και του ανήκει, στις ελεύθερες περιοχές αναπτυσσόταν μια έντονη πολιτική αντίδραση και εκφραζόταν η θέση πως τα ακίνητα στην εκτός των τειχών Αμμόχωστο ανήκουν στους Ελληνοκύπριους. Οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις συνέστηναν προσοχή στους Ελληνοκύπριους να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους και κυρίως στην καταχώρηση αιτήσεων στην «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα και να μην παρασύρονται από το δέλεαρ των αποζημιώσεων. Από την άλλη κάποιοι δικηγόροι παρότρυναν όλο και περισσότερους Ελληνοκύπριους να προσφύγουν στην «επιτροπή». 

Το ΕΒΚΑΦ που καιροφυλακτούσε άδραξε την ευκαιρία που αναζητούσε προκειμένου να διεκδικήσει μέσω της «επιτροπής» την κυριαρχία των περιουσιών στα Βαρώσια. Με την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Παρασκευή (28 Ιανουαρίου 2022) από την «επιτροπή» το ΕΒΚΑΦ (Οργάνωση Θρησκευτικών Ιδρυμάτων) μαζί με το λεγόμενο γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων θα συμμετέχουν ως «εμπλεκόμενο μέρος» σε αίτηση που αφορά ακίνητες περιουσίες Ελληνοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού. 

Η απόφαση της «επιτροπής» (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) είναι πολύ ξεκάθαρη: «Αποφασίστηκε ότι η Οργάνωση Βακουφιών και το Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων και το Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά έχουν περιουσιακές διεκδικήσεις σε αίτηση που υποβάλλεται ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, ότι τα θέματα στη σχετική αίτηση μπορεί να αφορούν πιθανά ιδιοκτησιακά δικαιώματα ή το συμφέρον του Ιδρύματος» και ότι «γι’ αυτό τον λόγο θα είναι πιο κατάλληλο και δίκαιο να συμπεριληφθούν ως πρόσωπο στην αίτηση ενώπιόν της και να δοθεί δικαίωμα λόγου στην Οργάνωση Βακουφιών και στο Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων στη σχετική αίτηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα βήματα 

Ο δικηγόρος του ΕΒΚΑΦ, Εργκίν Ουλούναϊ περιέγραψε τα βήματα που είχαν γίνε μέχρι να καταφέρει το ίδρυμα τον στόχο του: 

–    Με τη σύσταση της «επιτροπής» γίνονται δεκτές αιτήσεις για ε/κ περιουσίες με κάποιες εξ αυτών να αφορούν την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού.

–    Όταν καταχωρήθηκαν οι πρώτες αιτήσεις τα έτη 2011-2012 η «επιτροπή» κατέστησε το ΕΒΚΑΦ εμπλεκόμενο μέρος σε 12 αιτήσεις.

–    Η άλλη πλευρά αποτάθηκε στο «ανώτατο δικαστήριο» σε μια υπόθεση για να μην αποτελέσει προηγούμενο και προσπάθησε να μην καταστεί το ΕΒΚΑΦ εμπλεκόμενο μέρος. 

–    Το «ανώτατο δικαστήριο» αποφάσισε την κατάργηση της απόφασης της «επιτροπής» και ότι κατόπιν τούτου το ΕΒΚΑΦ αποτάθηκε στο «εφετείο», το οποίο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση και αποφάνθηκε ότι το ΕΒΚΑΦ πρέπει να είναι εμπλεκόμενο μέρος.

Μετά την απόφαση της «επιτροπής» σύμφωνα με τον Ουλούναϊ το ΕΒΚΑΦ θα μπορεί να καταχωρήσει υπεράσπιση κατά των αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων που αφορούν επιστροφή ή αποζημίωση περιουσιών στο Βαρώσι. Είπε ότι το ΕΒΚΑΦ θα μπορεί να συμμετέχει σε κάθε αίτηση Ελληνοκυπρίων στο εξής, να είναι εμπλεκόμενο μέρος και να καταθέτει υπεράσπιση.

Θέλει όλη την περιοχή 

Για το ΕΒΚΑΦ η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μιας μορφής δικαίωση στην προσπάθειά του να καταστήσει και νομότυπα δική του όλη την περιοχή των Βαρωσίων. Ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ, μίλησε για σημαντικό ιστορικό βήμα (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ). 

Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η «Επιτροπή» στις 28 Ιανουαρίου 2022, ο Μπεντέρ υποστήριξε:

«Υποδεχόμαστε με εκτίμηση αυτή τη σημαντική και λογική απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, η οποία αναγνώρισε το ενδιαφέρον του ΕΒΚΑΦ σε αυτή την υπόθεση και επέτρεψε να γίνουμε εμπλεκόμενο μέρος στη δίκη. Αξιολογούμε αυτή την απόφαση ως ένα ιστορικό σημαντικό βήμα στην προστασία των ιδιοκτησιακών μας δικαιωμάτων». 

Σημειώνοντας ότι η «επιτροπή» συστάθηκε βάσει των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με σκοπό να αξιολογεί ιδιοκτησιακές απαιτήσεις Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν περιουσία στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο πριν το 1974, ο Μπεντέρ ανέφερε: «Το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του 100% των περιουσιών στο Βαρώσι και ότι όταν η Κύπρος βρισκόταν κάτω από Βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση (1878-1960), οι περιουσίες του μεταβιβάστηκαν παρανόμως σε άτομα και θεσμούς και οργανισμούς. Σύμφωνα με τους νόμους στους οποίους υπόκειται το ΕΒΚΑΦ και τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε και η Βρετανία, οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ δεν μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν». 

Σημειώνοντας ότι το ΕΒΚΑΦ είναι ένα αγαθοεργές ίδρυμα και από τα παλαιότερα της Κύπρου, ο Μπεντέρ υποστήριξε τα εξής: «Ιδρύθηκε με οδηγία του Σουλτάνου Σελίμ του Β΄ για να διαχειρίζεται τις δωρεές που έκαναν οι Μουσουλμάνοι και τις υποθέσεις προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας ή φύλου. Παραδοσιακά, οι Μουσουλμάνοι στην Κύπρο αφήνουν ως κληρονομιά στο ΕΒΚΑΦ ή σε ένα βακούφι τις περιουσίες ή τα χρήματά τους και ζητούν από το ΕΒΚΑΦ να τις διαχειρίζεται εξ ονόματός τους. Ένα από αυτά τα βακούφια είναι το Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά». 

Επιμένει ο Ερσίν Τατάρ 

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του για το θέμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, είπε ότι συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια πολιτική, ότι μοιράστηκαν την ενόχλησή τους με τους ενδιαφερόμενους εταίρους για κάποια σημεία στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι τα αξιολόγησαν αυτά με τον Φουάτ Οκτάι.

Υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις στο Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), ο Τατάρ σημείωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ» τόσο στο θέμα των δύο κρατών όσο και στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.      

Σχολιάζοντας την πρόταση για επιστροφή του Βαρωσιού έναντι του ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος. Ένα κυρίαρχο κράτος διαθέτει αεροδρόμιο. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι σε κάτι τέτοιο».   

Επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι θα ανοίξει σταδιακά με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι Ελληνοκύπριοι υποβάλλουν αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» χωρίς να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.