Μεγάλη ανησυχία αλλά και οργή σε πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχει προκαλέσει ο εντοπισμός δεύτερου νεκρού φλαμίνγκο στη λίμνη Παραλιμνίου, το οποίο φαίνεται πως υπέστη δηλητηρίαση λόγω της κατανάλωσης σκαγιών. Τρίτο φλαμίνγκο, σώθηκε την υστάτη έπειτα από παρέμβαση πολιτών.

Το νέο περιστατικό με το νεκρό φλαμίνγκο, έφεραν στο φως πολίτες με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ήρθε κοντά στην ακτή, κοντά σε εμάς, λες και ζητούσε βοήθεια. Το πιάσαμε και το πήγαμε σε κτηνίατρο της περιοχής, βγάλαμε ακτινογραφίες όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι μεγάλες ποσότητες σκαγιών, που βρίσκονται στο στομάχι του αλλά και στον λαιμό του πουλιού. Του έκανε πλύση στομάχου αλλά ήταν πλέον αργά».  Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο φλαμίνγκο βρέθηκε νεκρό στις 17 Ιανουαρίου και η ακτινογραφία που διενεργήθηκε, κατέδειξε μεγάλη ποσότητα σκαγιών στο στομάχι του, καθώς και σκάγια στα πόδια λόγω πυροβολισμού. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κοινωνία των φλαμίνγκο και ο Λούης Περεντός (εικόνες)

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus), Τάσος Σιαλής, ανέφερε στον «Φ» πως τα επίπεδα μολύβδου στη λίμνη είναι μεγάλα, εξαιτίας του σκοπευτηρίου και λόγω του ότι επιτρέπεται το κυνήγι, παρά το γεγονός ότι η χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο απαγορεύεται στην Κύπρο σε ακτίνα 300 μέτρων από αλυκές και φράγματα. «Μέχρι και δέκα σκάγια να καταναλώσει ένα άγριο πουλί, μπορεί να του προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση» υπέδειξε, σημειώνοντας πως ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος ζήτησε ξανά τη μετακίνηση του σκοπευτηρίου. «Είναι άλλωστε μια δέσμευση της Κυβέρνησης εδώ και δέκα χρόνια, αφού το 2012 η Κύπρος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη επαρκή προστασία της συγκεκριμένης λίμνης», υπογράμμισε ο κ. Σιαηλής.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Θήρας, μετά τον εντοπισμό των νεκρών φλαμίνγκο, έχει αυξήσει τις περιπολίες στην περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρο Αναγιωτό, «ειδικά αυτή την περίοδο που ψηλώνει η στάθμη του νερού και βγαίνουν τα φλαμίνγκο πιο έξω, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να καταναλώσουν σκάγια. Το κυνήγι στην περιοχή επιτρέπεται μόνο δύο μήνες το χρόνο. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το θέμα προέκυψε από το κυνήγι, αλλά ξεκίνησε από το σκοπευτήριο». 

Τις τελευταίες ώρες, εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται διαδικτυακή συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα του Avaaz, με σκοπό την άσκηση πίεσης για να απαγορευτούν όλες οι κυνηγετικές δραστηριότητες στην περιοχή.