Ξεκίνησε χθες ενώπιον του θανατικού ανακριτή, δικαστή Νικόδημου Φακοντή, η θανατική ανάκριση του 29χρονου υποπλοίαρχου του εμπορικού ναυτικού, Βαγγέλη Φραγκούλη. Κατά τη χθεσινή διαδικασία ο εξεταστής της υπόθεσης, αρχιαστυφύλακας Γιάννης Ιωάννου του τμήματος Μικροπαραβάσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, προχώρησε στην κατάθεση του μαρτυρικού υλικού ενώπιον του δικαστή κατά την εξέταση του από τη Δημόσια κατήγορο. Ανάμεσα στο μαρτυρικό υλικό που κατατέθηκε περιλαμβάνονται διάφορα τεκμήρια όπως το χειρόγραφο σημείωμα που εντοπίστηκε στη θέση του συνοδηγού, καταθέσεις, ιατροδικαστικές εκθέσεις και ημερολόγια ενεργείας. Ο εξεταστής της υπόθεσης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στις αναφορές που υπήρχαν στο χειρόγραφο σημείωμα, λέγοντας πως ο θανών μέσω των σημειώσεών του ήθελε να στείλει κάποια μηνύματα και πως το γράμμα γράφτηκε εκείνη την ημέρα.

Αναφέρθηκε στη σκηνή που εντοπίστηκε νεκρός ο 29χρονος στις 3 Οκτωβρίου 2022 όπως και στα αντικείμενα που βρέθηκαν στη θέση του συνοδηγού. Έκανε αναφορά στο παράπονο που εξέφρασε η μητέρα για τη θήκη του μαχαιριού, σημειώνοντας πως δεν παρέλαβε τη θήκη αφού δεν γνωρίζει την προέλευση της και ποιος την τοποθέτησε στη θέση του συνοδηγού, τόνισε ακόμη πως δεν βρίσκεται ανάμεσα στις φωτογραφίες της σκηνής. Επίσης, αναφέρθηκε στα ιατροδικαστικά ευρήματα των ιατροδικαστών που διενήργησαν τη νεκροτομή στον 29χρονο τονίζοντας πως ο ιδιώτης ιατροδικαστής εκ μέρους της οικογένειας, Πανίκος Σταυριανός, απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια. Είπε ακόμη ότι από τα ευρήματα των ιατροδικαστών δεν εντοπίστηκαν ίχνη πάλης, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Σταυριανός ενημέρωσε την οικογένεια ότι επρόκειτο για αυτοχειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας, Ηλίας Στεφάνου πριν αρχίσει την αντεξέταση σημείωσε ότι ο ρόλος του, μέσω των ερωτήσεων του, είναι να βοηθήσει τον θανατικό ανακριτή στο έργο για εντοπισμό του μηχανισμού θανάτου του 29χρονου. Κατά την αντεξέταση ρώτησε τον εξεταστή της υπόθεσης ποιοι ήταν οι λόγοι μη παρουσίας ιατροδικαστή στη σκηνή, με τον τελευταίο να απαντά πως η Αστυνομία ζήτησε από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους να παραστεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Έγιναν προσπάθειες από την Αστυνομία να μεταπείσουν τον ιατροδικαστή», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Ερωτηθείς από τον δικηγόρο για τις ενδείξεις αυτοχειρίας, ο εξεταστής είπε ότι το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας αποκλείστηκε μετά την ολοκλήρωση της νεκροτομής. Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι έπρεπε να μεταβεί στο σημείο για αυτοψία ο ιατροδικαστής ανεξαρτήτως των ενδείξεων που είχαν οι ανακριτές. Ερωτήθηκε ακόμη για την έκθεση του κ. Σοφοκλέους, λέγοντας πως σε αυτή δεν αναφέρεται σε αυτοχειρία.

Ο κ. Στεφάνου ρώτησε τον εξεταστή για το μικτό γενετικό υλικό που εντοπίστηκε σε τρίχα στη λεπίδα του μαχαιριού, με τον πρώτο να απαντά ότι αν και δεν είναι ειδικός, δεν σημαίνει κάτι, καθώς τα αντικείμενα δεν ήταν αποστειρωμένα και είναι λογικό να περιέχουν και ίχνη γενετικού υλικού από άλλα πρόσωπα. Ρώτησε επίσης ποιος ήταν ο μηχανισμός που προέβη ο θανών σε αυτοχειρία και πώς βρέθηκε στο αυτοκίνητο με το χέρι τοποθετημένο επάνω στη δεξιά πόρτα, με τον εξεταστή να αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση του κ. Μαρνερίδη ο θανών τοποθέτησε το μαχαίρι στην πόρτα και στη συνέχεια την τράβηξε, οπόταν και τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδία. Ο εξεταστής είπε ακόμη ότι ο θανών δεν απειλήθηκε από οποιονδήποτε, δεν είχε διαφορές με κανέναν.