Το σίριαλ της Πλατείας Ελευθερίας συνεχίζεται και τα τελευταία επεισόδια κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού όπως πληροφορείται ο «Φ», ο αρχιτέκτονας του έργου ζητά επιπλέον €600.000 για να ελέγξει κατά πόσον ο εργολάβος εκτέλεσε τις εργασίες με βάση τις πρόνοιες του συμβολαίου.

Η όλη εργασία εκτιμήθηκε ότι θα διαρκέσει δέκα μήνες, οπόταν για κάθε μήνα αναλογούν επιπλέον €60.000. Με βάση τα δεδομένα αυτά, το συμβόλαιο που υπεγράφη με τον δεύτερο εργολάβο του έργου προέβλεπε πως οι κατασκευαστικές εργασίες θα ολοκληρώνονταν σε 16 μήνες ενώ τώρα θα χρειαστούν δέκα μήνες για να ελεγχθούν οι εργασίες που εκτελέστηκαν. 

Για την επιπλέον αμοιβή που ζητά ο αρχιτέκτονας, ζητήσαμε τη θέση του αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», στον Δήμο Λευκωσίας επικρατεί αναστάτωση υπό την έννοια ότι καλείται να πληρώσει επιπλέον €600.000 για υπηρεσίες τις οποίες θεωρούσε πως αποτελούν υποχρέωση του αρχιτέκτονα και ότι περιλαμβάνονταν στην αμοιβή του. Ένα από τα ζητήματα που εγείρονται είναι το «πως θα δικαιολογήσει τα χρήματα αυτά», χωρίς να θεωρηθεί διασπάθιση χρήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημάδια φθοράς στην Πλατεία Ελευθερίας (εικόνες)

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», σε έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει ο δήμος προ μερικών μηνών, το κόστος της Πλατείας Ελευθερίας είχε εκτιμηθεί στα €46 εκατ. Υπενθυμίζεται, πως με βάση το αρχικό συμβόλαιο, το οποίο περιελάμβανε και την ανάπλαση της λεωφόρου Ομήρου, το κόστος ήταν €22 εκατ. Όπως είχε γράψει ο «Φ», από τις 3/1/2018, οπόταν ενεργοποιήθηκαν ποινικές ρήτρες κατά του εργολάβου, ο αρχιτέκτονας του έργου θα αμειβόταν με περίπου €55.000 μηνιαίως μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, το οποίο παρελήφθη μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Όταν ο «Φ» δημοσίευσε τα σχετικα με την αμοιβή του αρχιτέκτονα, δόθηκε η απάντηση, πως οι €55.000 αφορούσαν τις αμοιβές των συμβούλων – μελετητών όλων των ειδικοτήτων στο έργο.

Το αρχικό συμβόλαιο προνοούσε αμοιβή 6,5% για σχεδιασμό και περιοδική επίβλεψη του έργου εκ μέρους της ομάδας των συμβούλων. Οι εμπλεκόμενοι είχαν υποδείξει επίσης, πως μετά από τις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν με τη διακοπή του συμβολαίου του πρώτου εργολάβου, η αμοιβή δεν γινόταν επί ποσοστιαίας βάσης αλλά με την καταβολή της σε μηνιαία πληρωμή. 

Υπενθυμίζεται, πως οι εργασίες στην Πλατεία Ελευθερίας άρχισαν το 2012 αλλά στη συνέχεια διεκόπη το συμβόλαιο του αρχικού εργολάβου και προκηρύχθηκαν νέες προσφορές. Το συμβόλαιο υπεγράφη στις 23.12.2014.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το τελικό κόστος και κατά πόσον αυτό δικαιολογείται, θα εξετάσει ο Γενικός Ελεγκτής.