Αυτό που μέχρι και τον Δεκέμβριο φαινόταν αδύνατο, με βάση τα άσχημα υδρολογικά δεδομένα της τελευταίας διετίας, είναι σήμερα γεγονός: Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου, το δεύτερο μεγαλύτερο της Κύπρου, έχει υπερχειλίσει ήδη χάρη στις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου που επισώρευσαν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη λεκάνη του.

Αν και οι εκτιμήσεις για την βέβαιη τις τελευταίες μέρες υπερχείλιση τοποθετούσαν το εντυπωσιακό γεγονός μέσα στην αυριανή μέρα, οι πρώτες ποσότητες υδάτων, έστω και σε μικρό αρχικά ρυθμό, άρχισαν να κατηφορίζουν από τη λεκάνη προς τις εκτάσεις νοτίως του φράγματος στις 2.00 σήμερα το απόγευμα.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

 

 

.

 

Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου είναι χωρητικότητας 52,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού είναι με διαφορά το μεγαλύτερο στην επαρχία Πάφου και δεύτερο μεγαλύτερο στην Κύπρο, μετά το φράγμα του Κούρρη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρίτος καλύτερος της δεκαετίας ο Ιανουάριος στα φράγματα

Η ενωρίτερη του αναμενομένου υπερχείλιση συνέτεινε στο να μην καταγραφεί σήμερα η κοσμοσυρροή της αντίστοιχης ημέρας του 2020, ωστόσο η δημοσιοποίηση του γεγονότος άρχισε να φέρνει στη συνέχεια πολίτες στην περιοχή για να δουν το σημαντικό για την ύδρευση και άρδευση της Πάφου γεγονός.

Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου κατασκευάστηκε το 1982 και η σημερινή είναι η όγδοη υδρολογική χρονιά υπερχείλισης του. Είχαν προηγηθεί υπερχειλίσεις τα έτη 1988, 1989, 2004,  2012, 2013 και 2020.