Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πήρε αυτό που ήθελε την περασμένη εβδομάδα, τη συμφωνία και τον καθορισμό ημερομηνίας, και τώρα θα πρέπει να καταφέρει να ετοιμάσει ένα έγγραφο το οποίο να είναι συμφωνημένο από όλες τις πλευρές και κάτι που, φαίνεται, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Ακόμα πιο δύσκολο για τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι στο επόμενο 15νθήμερο να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές και να μπουν οι βάσεις για μια Διάσκεψη η οποία θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι είναι δύσκολο να μη συγκληθεί η Διάσκεψη της Γενεύης, από την ώρα που επισήμως ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, αυτό δεν προεξοφλεί και συμφωνία στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Θα πρέπει να πετύχει και ένα έγγραφο που θα αποτελεί σωσίβιο για την όλη διαδικασία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα βρίσκεται στην Κύπρο για να διαβουλευθεί με τις δύο πλευρές και να συζητήσει θέματα που άπτονται της ετοιμασίας του εγγράφου για τη Διάσκεψη της Γενεύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠτΔ: Προς το συμφέρον της Τουρκίας να δει την Κύπρο επανενωμένη
Κοτζιάς: Θα έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό
Ανάλυση: Αναίρεση προϋποθέσεων και παραγνώριση Αθήνας
Οι αντιδράσεις κομμάτων για τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη
● Xριστοδουλίδης: Αναγκαία η πρόοδος στην ασφάλεια

Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν στον «Φ» πως η προσπάθεια του κ. Άιντα για ετοιμασία εγγράφου δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, όσο κι αν μπορεί να φαίνεται έτσι. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως δεν θα πρόκειται απλώς για μια καταγραφή των θέσεων και απόψεων των ενδιαφερομένων πλευρών σ’ ό,τι αφορά στα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Τα όσα θα συμπεριληφθούν ή θα επιχειρηθεί να μείνουν εκτός θα καταδείξουν εάν η Γενεύη θα έχει προοπτική επιτυχίας ή αποτυχίας. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μετακίνηση από σημερινές θέσεις ώστε να δημιουργηθεί προοπτική.

Τι είναι όμως το μίνιμουμ που ζητείται από τις πλευρές να συμφωνήσουν στο έγγραφο Άιντα για να πάνε στη Γενεύη; Για παράδειγμα: Να γίνει αποδεκτή η θέση ότι το θέμα Ασφάλειας θα πρέπει να ιδωθεί στη βάση των σημερινών δεδομένων και όχι με τη λογική του 1960, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη αξιώσεις όπως αυτές που προβάλλει η Τουρκία περί προστασίας από τρίτους είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αφού θα δίνουν κατά έμμεσο τρόπο το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης.

Δεν είναι ικανοποιημένη

Η τουρκική πλευρά δείχνει να μην έχει το πάνω χέρι στην όλη διαδικασία, κάτι που φαίνεται μέσα από τις διάφορες αντιδράσεις της από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης πριν από μια εβδομάδα.

Η συνέντευξη Οζντίλ Ναμί (πράγμα σπάνιο) και το λεκτικό της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνουν -όπως σημείωναν άτομα που παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες- μια δυσφορία από μέρους της τουρκικής πλευράς σ’ ό,τι αφορά στη συνέχιση των συνομιλιών. Δυσφορία που εκφράζεται και μέσα από τις συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις των Τούρκων με τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη νέα τριμερή, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Θα συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως το θέμα του εγγράφου Άιντα.