Κατά 19% αυξήθηκαν οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ το 2021 ενώ ο αριθμός των δικαιούχων του Συστήματος, (αν και ο υπολογισμός στη βάση του οποίου είχε σχεδιαστεί το Σύστημα έφθανε τις 850.000), μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, είχε ανέβει στις 910.000, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με το 2020.

Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδόθηκαν από προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς, ενώ και οι απολαβές των γιατρών, παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Υπουργός Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ανέλυσαν τα δεδομένα και μελετούν τώρα το ενδεχόμενο αγοράς υπηρεσιών από εξειδικευμένο οίκο, ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση όλων των καταχωρήσεων στο λογισμικό του ΓεΣΥ, με στόχο να υπάρχει συνεχής και λεπτομερής έλεγχος των απαιτήσεων, εξετάσεων αλλά και πράξεων που εκτελούνται από όλους τους παρόχους, με στόχο πάντα την μείωση των καταχρήσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις που λήφθηκαν την Τρίτη και αφορούν την αλλαγή του τρόπου αμοιβής των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ αλλά και την αλλαγή των προϋποθέσεων υπογραφής ή ανανέωσης συμβολαίων, με την προσθήκη της υποχρέωσης για παρουσίαση φορολογικής κατάστασης από όλους τους παρόχους που συμβάλλονται με τον ΟΑΥ.

Από πλευράς στατιστικών στοιχείων, η αναφορά του ΟΑΥ προς την Ελεγκτική Υπηρεσία για το έτος 2021, παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το 2020 και σταθεροποίηση του Συστήματος σε ό,τι αφορά τη χρήση του από παρόχους και δικαιούχους. 

Αναλυτικά, ενώ κατά το 2021 ο αριθμός των ειδικών γιατρών αυξήθηκε σε σχέση με το 2020 και συγκεκριμένα, από 1647 οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ έφθασαν τον Δεκέμβριο του 2021 τους 1.808 και την ίδια ώρα παρουσιάστηκε και σημαντική αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων, (περίπου 100.000 περισσότεροι), η μέση αμοιβή των γιατρών ανά επίσκεψη, παρουσίασε μείωση. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ΟΑΥ κατέθεσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η μέση αμοιβή ανά επίσκεψη για τους ειδικούς γιατρούς, τον Ιούνιο του 2019 ήταν €100,23. Το Δεκέμβριο του 2020 έπεσε στα €66,30 και τον Δεκέμβριο του 2021 παρουσίασε επιπρόσθετη μείωση και έπεσε στα €61,09. Κατά το 2021, οι αμοιβές ανά επίσκεψη σε μηνιαία βάση για τους ειδικούς γιατρούς κυμάνθηκαν μεταξύ €61,09 μέχρι €64. 

Επιπρόσθετα, τον Δεκέμβριο του 2020 οι ειδικοί γιατροί υπέβαλλαν 133 απαιτήσεις κατά μέσο όρο (για τον μήνα). Το Δεκέμβριο του 2021, ο μέσος όρος απαιτήσεων έπεσε στις 126 (σε μηνιαία βάση). Ο μεγαλύτερος αριθμός απαιτήσεων ανά ειδικό γιατρό, είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2020 με 178 απαιτήσεις. 

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, σημαντική μείωση καταγράφηκε στα παραπεμπτικά που εξέδωσαν κατά το 2021, σε σχέση με το 2020. 

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2020 οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες παρουσιάζονταν να εκδίδουν παραπεμπτικό προς άλλους παρόχους του συστήματος στο 68% των επισκέψεων που δέχονταν. Τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 39% ενώ για τους παιδίατρους από 19% που ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπεσε στο 15% τον Δεκέμβριο του 2021. 

Σημαντικό να αναφερθεί ότι το 2021, το ποσοστό παραπεμπτικών για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες παρουσιάζει σταθεροποίηση και οι αυξομειώσεις που καταγράφονται κυμαίνονται μεταξύ 39% και 47% χωρίς να φθάνουν σε καμία περίπτωση τα ποσοστά του Ιανουαρίου του 2020 (68%). 

Με λιγότερους ασθενείς οι ηλικιωμένοι προσωπικοί γιατροί

Η ηλικία των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ μπαίνει μάλλον στο μικροσκόπιο, αφού έπειτα από την επισήμανση του Γενικού Ελεγκτή και τις αναφορές των τελευταίων ημερών σε γιατρό 83 ετών ο οποίος έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογο του πέραν των 2.400 δικαιούχων, οι φωνές για αναθεώρηση των κανονισμών, μεγαλώνουν. Μάλιστα χθες επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι «πρέπει να επιτρέπεται να μειώνεται ο αριθμός για να μπορούν να τους εξυπηρετούν, για να μπορούν και οι νέοι γιατροί να παίρνουν το μερίδιο τους. Διαφορετικά θα καταδικάσουμε τους νέους επιστήμονες προς όφελος των παλαιοτέρων που κάποιοι πέρασαν στη σύνταξη και με το ΓεΣΥ επανήλθαν και παίρνουν μάλιστα εισοδήματα που δεν επήραν ποτέ τους». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενώ όπως πληροφορούμαστε και κατά τη σύσκεψη της Τρίτης μελετήθηκε το ενδεχόμενο, να οριστούν διαφορετικοί αριθμοί, ως ανώτατο όριο δικαιούχων στους καταλόγους των γιατρών ανάλογα με την ηλικία τους. Συγκεκριμένα, μελετάται το ενδεχόμενο οι γιατροί άνω των 80 ετών να δικαιούνται να έχουν στον κατάλογο τους, μόνο το 25% του αριθμού που δικαιούνται οι νεότεροι και οι γιατροί άνω των 70% να δικαιούνται μόνο το 45%-50%. 

Η συζήτηση ωστόσο, ήταν προκαταρκτική και δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση. Ο ΟΑΥ πάντως, στην αναφορά του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, τόνιζε ότι θέση του είναι πως «ο λόγος για τον οποίο ο Οργανισμός δεν καθόρισε οροφή στις ηλικίες των γιατρών, είναι η νομοθεσία η οποία προνοεί ότι ο ΟΑΥ, εγγράφει ή/και συμβάλλεται με γιατρούς οι οποίοι κατέχουν τα σχετικά πιστοποιητικά εγγραφής και αδειοδότησης από τα αρμόδια Σώματα ήτοι, το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Θέση του Οργανισμού σε σχέση με τη χορήγηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος είναι ότι αυτή θα πρέπει να κρίνεται λαμβάνοντας πάντα υπόψη τόσο την ηλικία των γιατρών όσο και την ικανότητα τους να εξασκούν το επάγγελμα. Ο Οργανισμός θα αναλάβει την πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα με το υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ». 

Τον Ιούνιο λειτουργούν τα εφημερεύοντα ιατρεία 

Θα γίνει προσπάθεια για συμφωνία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που λήφθηκαν την Τρίτη, ήταν η προώθηση του σχεδιασμού που ήδη έχει σχεδόν ολοκληρώσει ο ΟΑΥ και αφορά τη λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων στο ΓεΣΥ. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, «συμφωνήθηκε ότι από 1η Ιουνίου του 2022 θα τεθούν σε λειτουργία εφημερεύοντα ιατρεία. Εάν ένας πολίτης αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα το βράδυ ή σε κάποια αργία ή Σαββατοκύριακο και δεν μπορεί να εντοπίσει τον προσωπικό του γιατρό, θα μπορεί να τα επισκέπτεται και θα υπάρχουν ιατρεία τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά». 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ αναμένεται ότι θα προσπαθήσει σε πρώτο στάδιο να συνάψει κάποιου είδους συμφωνία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να παραχωρούνται (με ενοίκιο), κάποια από τα κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ τα οποία θα χρησιμοποιούνται τις μη εργάσιμες ώρες ως εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ. 

Το ενδεχόμενο αυτό, είχε συζητηθεί μεταξύ των δύο Οργανισμών και στο παρελθόν, ωστόσο ο διάλογος διεκόπη εξαιτίας της πανδημίας και μέχρι σήμερα δεν έχει επαναρχίσει. 

Ζητά νοικοκύρεμα ο Πρόεδρος

Νοικοκύρεμα του ΓεΣΥ και περισσότερο έλεγχο, απαίτησε στις δηλώσεις του στον «Άλφα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που χρειάζεται είναι νοικοκύρεμα και γι’ αυτό τον λόγο είχα κάμει όχι μία αλλά 5-6 συσκέψεις με τον ΟΑΥ και τους υπέδειξα ότι χρειάζεται μονάδα παρακολούθησης και ελέγχου». 

«Οι διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή δείχνουν ότι δυστυχώς δεν εφτάσαμε στο σημείο, αλλά μην ξεχνάτε ότι μόλις το ’19 άρχισε το σχέδιο», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Θέλω να καταστήσω κάτι σαφές. Δεν πρόκειται να δεχθώ για όσο είμαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας αυτή την κατάκτηση του λαού αυτή την αποφασιστικότητα των πολιτικών δυνάμεων, να επιτρέψω να καταρρεύσει γιατί ενδεχόμενα κάποιοι δεν εννοούν ότι πρέπει να αυστηροποιήσουν τα μέτρα. Ό,τι δεν λύνεται κόβεται. Δηλαδή αν υπάρχει, δεν θέλω να το πω, γιατί υπάρχει πολύ φιλότιμο και στη διοίκηση. Όμως η ανοχή έχει φτάσει στα όριά της». 

Υπήρξε, είπε, «πολύ φιλότιμο από τη διοίκηση του ΟΑΥ και πείσμα στην υλοποίηση. Όμως όταν παρατηρείς ότι κάπου πάσχει και αυτό που έχτισες κινδυνεύει να καταρρεύσει, οφείλεις να πάρεις άμεσα μέτρα. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο και δεν είναι τώρα που το συζητούμε». 

Αυστηρότερο έλεγχο απαιτεί και η ΟΕΒ

«Το ΓεΣΥ, είναι μονόδρομος, εφαρμόστηκε και δεν μπορεί να αποτύχει», ανέφερε μιλώντας στον «Φ», ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, τονίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν προβλήματα τα οποία εμείς εντοπίζουμε εδώ και καιρό και πρέπει να λυθούν». 

«Σχεδόν όλοι οι παρόχοι υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της ΟΕΒ», είπε ο κ. Αντωνίου και πρόσθεσε, «ο ΟΑΥ, το διοικητικό του συμβούλιο μπορούν να λειτουργούν στη βάση των όσων ορίζει ο νόμος. Το αν θα εισαχθεί ένας νέος μηχανισμός ελέγχου, δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ΟΑΥ. Ίσως να πρέπει να γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση για αυτό το πράμα και εμείς ως ΟΕΒ και με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να υποβάλουμε τις εισηγήσεις μας». 

Σε καμία περίπτωση, είπε, «δεν θα οξύνουμε εμείς τα πνεύματα. Η τοποθέτηση μας είναι απλή, ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη. Το ΓεΣΥ δεν μπορεί να αποτύχει και αυτό δεν χωρεί αμφισβήτηση. Άρα προσπαθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε να προχωρήσουμε σε εισηγήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν εποικοδομητικά».