Σε ανοικτή γραμμή με Αθήνα και Άγκυρα βρίσκεται ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχειρώντας να ετοιμάσει έγγραφο το οποίο θα παρουσιάσει προς τους δύο ηγέτες στο τέλος της εβδομάδας όταν θα βρεθεί στο νησί. Στόχος και προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι η ετοιμασία ενός «κοινού εγγράφου» το οποίο θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου.
 
Πέραν από το περιεχόμενο του εν λόγω κειμένου, κατά τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Άιντα στη Λευκωσία, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει κοινό ή συμφωνημένο έγγραφο. Η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να προσανατολίζονται προς ένα «κοινό έγγραφο» το οποίο ουσιαστικά θα καταγράφει τις θέσεις της κάθε πλευράς με το δικαιολογητικό ότι θα είναι ένα κείμενο πάνω στο οποίο θα δουλέψουν όλοι κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Άιντα όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζητώντας θέματα που σχετίζονται με την ετοιμασία του εγγράφου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες ο κ. Άιντα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Ο κ. Άιντα θα έρθει στην Κύπρο την Πέμπτη και την επομένη αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδεικτικές των προθέσεων του Έσπεν Μπαρθ Άιντα είναι οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Αλίμ Σιντίκ, ο οποίος σημείωσε πως ο Ειδικός Σύμβουλος «συνεχίζει να εργάζεται για την ετοιμασία του κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις». Σύμφωνα με τον Αλίμ Σιντίκ, πέραν από την Αθήνα και την Άγκυρα, ο κ. Άιντα βρίσκεται σε επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Σ’ ό,τι αφορά τη Βρετανία, η οποία εμπλέκεται ως εγγυήτρια δύναμη, ο κ. Σιντίκ ανέφερε ότι ο κ. Άιντα αναμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για να διαφανεί και ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο κάποια επαφή με τεχνοκράτες του βρετανικού ΥΠΕΞ φαίνεται να υπάρχει.
 
Ο κ. Σιντίκ σημείωσε πως η εργασία για την ετοιμασία του κοινού εγγράφου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό, είπε, κανένας να μην προδικάσει τη σχολαστική εργασία του Ειδικού Συμβούλου επί του εγγράφου που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των συζητήσεων επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στόχος του κ. Άιντα, και αυτό πιστεύουν και στα Ηνωμένα Έθνη, είναι πως το έγγραφο θα είναι έτοιμο στην ώρα του ώστε η Διάσκεψη για την Κύπρο να ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου, ως έχει προγραμματιστεί.
 
Προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις ο Ακιντζί
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παίζει μόνο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών κατά του Προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά προσπαθεί να κερδίσει και τις εντυπώσεις σ’ ό,τι αφορά τις κινήσεις. Μέρος του παιγνιδιού αυτού αποτελεί και η διαρροή επιστολής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τον Ακιντζί να εμφανίζεται πως έκανε κίνηση που «έλυσε τον κόμπο». Η επιστολή είχε σταλεί τον Αντόνιο Γκουτέρες μετά την ανακοίνωση του δείπνου στη Νέα Υόρκη.
 
Την επιστολή αποκαλύπτει η τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς», υποστηρίζοντας πως τα όσα αναφέρει προέρχονται από πηγές κοντά στα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, ο Τ/κ ηγέτης στην επιστολή του υποστηρίζει ότι με την πίεση για άνευ σημασίας προϋποθέσεις η ε/κ πλευρά δεν βοηθά τη διαδικασία, η επιμονή σε «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις» εκμηδενίζει τις πρωτοβουλίες της τ/κ πλευράς στο θέμα αυτό, οι προϋποθέσεις επηρεάζουν αρνητικά και τις άλλες συγκλίσεις, οι τελευταίες προϋποθέσεις (της ε/κ πλευράς) είναι αντίθετες με το περιεχόμενο του πιο σημαντικού εγγράφου των ΗΕ των τελευταίων εποχών, της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
 
Προσθέτει επίσης ο κ. Ακιντζί ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο τρόπος συζήτησης στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος είναι συμφωνημένος και αποδεκτός, η επίτευξη λύσης μπορεί να γίνει με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων παράλληλα και αλληλένδετα και πως η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη «για πρωτοβουλίες στο θέμα της ασφάλειας που δεν θα δημιουργούν κίνδυνο για την ε/κ πλευρά».
 
Ο Τ/κ ηγέτης υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά δεν συνδράμει στη δημιουργία εποικοδομητικής ατμόσφαιρας, αλλά, ακριβώς το αντίθετο, δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία με «άδικες και άνευ σημασίας προϋποθέσεις, χάνοντας χρόνο». Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι εφικτό να σημειωθούν οι επιθυμητές νέες προσεγγίσεις και πρόοδος, προστίθεται. Τέλος αναφέρεται πως ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε στην επιστολή του προς τον ΓΓ ότι στο σημείο που βρισκόταν η διαδικασία δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις που έθετε η ε/κ πλευρά.