Το «προξενιό» του Δημοκρατικού Κόμματος προς το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές με υποψήφια τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου φαίνεται να αποτελεί κομβικό σημείο για την τύχη της συνεργασίας των δύο κομμάτων. Μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει και αμφότερες οι πλευρές παραπέμπουν για την επόμενη συνάντηση που θα έχουν Νικόλας Παπαδόπουλος και Στέφανος Στεφάνου. 

Από τη συζήτηση των δύο εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει όχι μόνο η ονοματολογία, αλλά και το ποιες δυνατότητες έχει τελικά μια συνεργασία ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πέραν από τη δημόσια συζήτηση και την ονοματολογία που κυκλοφορεί, επισήμως δεν έχει μπει κανένα όνομα στο τραπέζι. Πηγές και από τα δύο κόμματα παραπέμπουν στη συζήτηση και αξιολόγηση που γίνεται σε σχέση με τις προεδρικές. Κι αυτό όπως σημειώνεται είναι γιατί δεν θέλουν σ’ αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων να «εγκλωβιστούν σε ονοματολογία». 

Απ’ εκεί και πέρα φαίνεται πως στο ΑΚΕΛ θα περιμένουν το επόμενο τετ-α-τετ του γενικού γραμματέα του κόμματος με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, προκειμένου να ακούσουν εάν μπαίνει επισήμως στο τραπέζι το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του ΔΗΚΟ. Αυτός είναι, όπως μας έχει λεχθεί, και ο βασικός λόγος που στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν τοποθετούνται θετικά ή αρνητικά επί του συγκεκριμένου ονόματος. Χωρίς να τεθεί επισήμως κάτω κάποιο όνομα δεν μπορούν να πουν οτιδήποτε, σημειώνουν κύκλοι της Εζεκία Παπαϊωάννου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισχυρό εκτόπισμα Ν. Χριστοδουλίδη μέσα στην κοινωνία

Σ’ ό,τι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό που διαφάνηκε στη χθεσινή σύσκεψη της Γραμματείας είναι πως τα περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το όλο σκηνικό. Σε σχέση με τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ φαίνεται ότι στην επόμενη συνάντηση με τον Στέφανο Στεφάνου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα προτάξει το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Απ’ εκεί και πέρα το ΔΗΚΟ θα αναμένει να ακούσει τις θέσεις του ΑΚΕΛ σ’ ό,τι αφορά τη μεταξύ τους συνεργασία και για το κατά πόσο είναι σύμφωνοι με υποψηφιότητα Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. 

Για το κόμμα της κεντροδεξιάς η αναπληρώτρια πρόεδρός του έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέτουν και οι δύο πλευρές για τον κοινό υποψήφιο. Είναι καθαρή, έντιμη, διαθέτει εμπειρία και γνώσεις πολιτικής και έχει καταθέσει δείγματα γραφής με το έργο της στην Επιτροπή Οικονομικών με πολύ θετικό πρόσημο. Είναι επίσης νεαρής ηλικίας και με θετικά δείγματα συνεργασίας κατά την κοινοβουλευτική της παρουσία.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πλευρά του, φαίνεται έτοιμος να κάνει την κίνηση προκειμένου να στείλει και το μήνυμα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ευοδωθεί η συνεργασία των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η πρόταση για Χριστιάνα Ερωτοκρίτου έρχεται και ως απάντηση από πλευράς ΔΗΚΟ προς το ΑΚΕΛ και τις επιφυλάξεις που υπήρξαν στο κόμμα της Αριστεράς για συνεργασία υπέρ μιας υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. 

Απ’ εκεί και πέρα δεν αποκλείεται κατά την επόμενη συνάντηση Στέφανου-Νικόλα να πέσει και πρόταση από πλευράς ΑΚΕΛ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να μπει σε συζήτηση άλλων ονομάτων, είτε αφορούν τον κομματικό χώρο είτε ευρύτερα. Οι πληροφορίες δείχνουν πως πέραν των ονομάτων Νικόλα-Χριστιάνας δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να μπουν σε συζήτηση άλλων ονομάτων. 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος 

Στο ΑΚΕΛ θέλουν να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να προχωρήσουν με τις δικές τους αποφάσεις αρχές Απριλίου. Και από αυτή την άποψη η συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της συνεργασίας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΗΚΟ, τότε το κόμμα της Αριστεράς αναμένεται ότι θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη λήψη των αποφάσεών του για τις προεδρικές εκλογές ώστε να αρχίσει η κομματική μηχανή να εργάζεται για το 2023 ευθύς μετά το Πάσχα. 

Εναλλακτικές επιλογές 

Για το ΔΗΚΟ πρώτος στόχος παραμένει η επίτευξη συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει, τότε το κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αναζήτηση άλλων επιλογών και πιθανών συνεργασιών για τις προεδρικές του 2023. Το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου φαίνεται να αποτελεί ένα απομακρυσμένο σενάριο, χωρίς να αποκλείεται. 

Αυτό που είναι ξεκάθαρο όσον αφορά το ΔΗΚΟ είναι πως δεν τίθεται θέμα στήριξης είτε άμεσα (δηλαδή από τον πρώτο γύρο) είτε έμμεσα (στον δεύτερο γύρο) της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος την ερχόμενη Κυριακή θα λάβει και επισήμως το χρίσμα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Δεν φαίνεται, ωστόσο, να ισχύει το ίδιο και για την περίπτωση Νίκου Χριστοδουλίδη που -σύμφωνα και τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης- φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέσα στον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που δεν παραγνωρίζει η ΔΗΚΟϊκή ηγεσία. Σημειώνουν ότι οι πολίτες δεν συνδέουν τον τέως υπουργό Εξωτερικών με τα κακώς έχοντα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, γεγονός που προσφέρει στο κόμμα της κεντροδεξιάς ένα «ισχυρό άλλοθι» στην όποια κριτική θα δεχθεί μελλοντικά εάν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.