Τα εύσημα για τα αντανακλαστικά των εθελοντών απέδωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία οργάνωσαν ένα δίκτυο αλληλεγγύης για τους Ουκρανούς που έφθασαν στην Κύπρο ως τουρίστες και λόγω του πολέμου εγκλωβίστηκαν.

Μιλώντας στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα, ο κ. Βύρας εξήγησε ότι ο Δήμος Λάρνακας ακολουθεί συμπληρωματικό ρόλο προς το παρόν εκεί που υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, παιδικές τροφές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, για όσο καιρό παραμείνουν στην πόλη να μην τους λείψει καμία βασική ανάγκη.

Υπάρχουν οι μηχανισμοί, τόνισε, και ο κόσμος ανταποκρίνεται με τη συλλογή τροφίμων που έχει ανακοινωθεί μέσω του Επιτρόπου του Πολίτη αλλά και μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου. Ωστόσο, είπε, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η διαδικασία στέγασης των ανθρώπων αυτών διότι ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει στη διάθεση του ακίνητα στα οποία θα μπορούσαν να στεγαστούν, αλλά και το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί από τον Δήμο. Από την πλευρά του ο κ. Βύρας εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους θα καλυφθεί και το ζήτημα της στέγασης. Πρόκειται, όπως ανέφερε για 150-160 πρόσωπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκλωβισμένοι Ουκρανοί τουρίστες στην Κύπρο – «Βοηθήστε μας»

Σε ότι αφορά τις εθελοντικές δράσεις, ο Δήμος Λάρνακας, είπε, είναι σε επαφή με τους εθελοντές και έχει προγραμματισμένη συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ζητήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετοί Ουκρανοί μόνιμοι κάτοικοι Λάρνακας οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα, είτε με τα εισοδήματα τους που προέρχονται από την Ουκρανία και έχουν σταματήσει ή φιλοξενούν συγγενείς τους. Αυτές τις οικογένειες, ο Δήμος Λάρνακας προσπαθεί να τις στηρίξει εδώ και αρκετό καιρό με διάφορους τρόπους.

Ο κ. Βύρας, σημείωσε ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει διδυμοποιηθεί με την Οδησσό και είναι σε επαφή με το δημαρχείο εκεί για τις ανάγκες που υπάρχουν και πιθανόν τις επόμενες μέρες να εξαγγελθεί έρανος για τον Ερυθρό Σταυρό της Οδησσού.

Η Λάρνακα, τόνισε, είναι διαχρονικά η πόλη που στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες σε όλες τις περιόδους και αυτό θα πράξει και τώρα.