Νέο καμπανάκι για τις παγίδες που κρύβουν τα κρυπτονομίσματα χτυπούν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (EBA, ESMA και EIOPA) και προειδοποιούν τους καταναλωτές ότι πολλά κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και κερδοσκοπικά.

Με χθεσινή κοινή ανακοίνωση, καθορίζουν τα βασικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης καταναλωτικής δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος που παρατηρείται για τα κρυπτογραφικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την επιθετική προώθηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων και των επιρροών που έχουν (influencers). Στην προειδοποίησή τους, οι εποπτικές αρχές τονίζουν ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία (κρυπτονομίσματα) δεν είναι κατάλληλα για τους περισσότερους καταναλωτές ως επένδυση ή ως μέσο πληρωμής ή ανταλλαγής. Μέσω της ανακοίνωσης προειδοποιούνται οι καταναλωτές:

– Να αντιμετωπίζουν την πολύ πραγματική πιθανότητα να χάσουν όλα τα επενδυμένα χρήματά τους εάν αγοράσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

– Να είναι σε εγρήγορση για τους κινδύνους από παραπλανητικές διαφημίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, 

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις υποσχόμενες γρήγορες ή υψηλές αποδόσεις, ειδικά εκείνες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Οι ΕΕΑ προειδοποιούν επίσης τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να γνωρίζουν την έλλειψη δυνατότητας προσφυγής ή προστασίας που τους παρέχεται, καθώς τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τα σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες συνήθως δεν εμπίπτουν στην υφιστάμενη προστασία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Στο τέλος της ανακοίνωσης, οι τρεις εποπτικές αρχές δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι, σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, και με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των κυρώσεων, χαιρετίζουν τη διευκρίνιση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά οντοτήτων και ιδιωτών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όσον αφορά τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν όλο και πιο έντονα την ανησυχία τους για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν 17.000 διαφορετικά κρυπτοστοιχεία, περιλαμβανομένων του bitcoin και του ethereum, που αναλογούν στο 60% της αγοράς, χωρίς να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων. Ανακοίνωση για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα κρυπτονομίσματα είχε εκδώσει και η Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας για τους πολλαπλούς κινδύνους που ενέχονται σε τέτοιες πράξεις και κάλεσε το κοινό να λάβει υπόψη τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.