«Όλες οι πλευρές είναι προετοιμασμένες να παραμείνουν στη Γενεύη για μερικές εβδομάδες» δήλωσε ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που άρχισε σήμερα επαφές στη Λευκωσία, με στόχο τον καταρτισμό του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου με όραμα, αποφασιστικότητα και προθυμία να σκεφτούν «έξω από το κουτί» ως επίσης και με σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας, δήλωσε ο  Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε τρεις ώρες. 

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, τόνισε ότι στόχος είναι να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού στη Γενεύη και να κλείσει κάθε εκκρεμότητα. Όπως ανέφερε, υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί εργασία μερικών εβδομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με το κοινό έγγραφο που ετοιμάζεται πριν από τη Διάσκεψη, ο κ. Άιντα είπε ότι δεν πρόκειται για έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά για ένα έγγραφο στη βάση των τοποθετήσεων των δύο κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων.

Διευκρίνισε ότι το έγγραφο θα είναι έτοιμο έως τις 28 Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

Αύριο το πρωί, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα γίνει δεκτός από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σημείωσε ότι από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μέχρι σήμερα βρισκόταν σε συνεχή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις δύο πλευρές, την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ως παρατηρητή, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρή αποφασιστικότητα για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης.

Είπε ότι απομένουν 13 ημέρες μέχρι τη Διάσκεψη η οποία θα αρχίσει την Τετάρτη 28 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σημειώνοντας ότι ο προγραμματισμός είναι για μερικές εβδομάδες αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Είπε ότι η Διάσκεψη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και πως όλα τα θέματα θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα οποία θα συζητηθούν  αλληλένδετα. Όπως είπε, υπάρχει ένα κεφάλαιο στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τώρα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί συζητήθηκε λιγότερο από τα υπόλοιπα κεφάλαια και ο δεύτερος γιατί  αφορά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη γι’ αυτό και θα πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι, είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η ετοιμασία του εγγράφου για το οποίο έγινε πολύς λόγος στα ΜΜΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το έγγραφο θα στηρίζεται στις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Είπε ότι στόχος είναι αυτό το έγγραφο να είναι η βάση για συζήτηση αλλά δεν θα είναι μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπε, δεν θα βρείτε τη λύση του κυπριακού σε αυτό το έγγραφο επειδή δεν πρόκειται να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και πως θέλουν η διαπραγμάτευση να γίνει στη Γενεύη. Ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ωστόσο εφικτό.

Ανέφερε ότι τα πραγματικά συστατικά που χρειαζόμαστε από όλους, δηλαδή τις δύο πλευρές εδώ, τις εγγυήτριες δυνάμεις  και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, είναι όραμα, αποφασιστικότητα, θέληση και ηγεσία.
 
Στην αποφασιστικότητα και στη βούληση, πρόσθεσε, θα πρέπει συμπεριλαμβάνεται και η προθυμία τους να σκεφτούν «έξω από το κουτί»,  για νέες ιδέες, να είναι ειλικρινείς ο ένας απέναντι στον άλλο και να σεβαστούν το γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας.

Είπε ότι η ασφάλεια θα πρέπει να επιτευχθεί με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργεί ανασφάλεια στην άλλη πλευρά κάνοντας, τέλος, λόγο για σκληρή δουλεία που πρέπει να γίνει.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ