Μία πλούσια νομισματική συλλογή θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης στο πλαίσιο ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος υπό τον τίτλο «Νόμισμα και Συναλλαγές. Από το Χθες στο Σήμερα», που εγκαινιάζει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με την ALPHA BANK Ελλάδας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και βασίζεται σε μια ειδικά σχεδιασμένη βαλίτσα, της οποίας το περιεχόμενο παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος και την εξέλιξη των συναλλαγών, στον ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (Αρχαιότητα, Ρωμαϊκή Εποχή, Βυζάντιο, Οθωμανική εποχή, Νεότερο Ελληνικό Κράτος). Η μουσειοβαλίτσα θα ταξιδεύει στα Γυμνάσια της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά θα αποκτήσουν σημαντικές ιστορικές γνώσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη του νομίσματος και θα γνωρίσουν τα νομίσματα με τα οποία συναλλάσσονταν οι άνθρωποι σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Τα έξοδα αποστολής της μουσειοβαλίτσας προς το κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο και επιστροφής της στην Τράπεζα θα καλύπτονται αποκλειστικά από την ίδια την Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η μουσειοβαλίτσα όταν επιστρέφεται, θα καθαρίζεται και θα απολυμαίνεται, προτού αποσταλεί στο επόμενο ενδιαφερόμενο σχολείο.