Αποστολή: Σωκράτης Ιωακείμ 

Το Τελ Αβίβ είναι η πόλη του smart mobility. Όχι μόνο γιατί αποτελεί την έδρα πολλών εταιρειών τηλεματικής και άλλων που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, αλλά και γιατί υπήρξε επίσης η σκηνή του 8ου  Διεθνούς Smart Mobility Summit, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά. Το Smart Mobility Summit αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας επιλογής καυσίμων, του προγράμματος της ισραηλινής κυβέρνησης για την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων και μέσων μεταφοράς. Άρχισε το 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής Smart Mobility το 2013. H πρωτοβουλία σκοπεύει να οδηγήσει το Ισραήλ σε ένα μέλλον στο οποίο θα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου κατά 60% έως το 2025, απλουστεύοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρηματοδοτώντας έρευνα, διασκέψεις και ανταλλαγές και υποστηρίζοντας πειραματισμούς και δοκιμές πεδίου.

Το Ισραήλ έχει πληθυσμό λίγο πάνω από τα 9 εκατομμύρια, μικρή εσωτερική αγορά και δεν διαθέτει σχεδόν κανέναν αξιόλογο φυσικό πόρο. Όμως συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των σημαντικότερων κόμβων καινοτομίας και κέντρων άνθισης νεοφυούς επιχειρηματικότητας παγκοσμίως.

Είναι συγκεκριμένα η χώρα με τις περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (startups) και τα περισσότερα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital  funds) στον κόσμο. Πώς εξηγούνται όμως όλα αυτά; Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ισραήλ, όπως το Technion Institute of Technology στη Χάιφα και το Weizmann Institute of Science κοντά στο Τελ Αβίβ, είναι ιδρύματα παγκόσμιας εμβέλειας, με επιστήμονες και ερευνητές που θα ζήλευαν κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η καινοτομία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης που προσφέρεται σε αυτά. Το Ισραήλ δαπανά συνολικά  για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), τόσο δημόσια όσο και ιδιωτική, περισσότερο από κάθε άλλο έθνος στον κόσμο (σε ποσοστό που αγγίζει το 4% του ΑΕΠ).  Αξίζει να αναφερθεί ο ρόλος του στρατού στην ενίσχυση της E&A. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ δαπανά το 5,69% του ΑΕΠ του στην άμυνα. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα δεν δαπανώνται μόνο για δημιουργία ενός αξιόμαχου στρατού και για την αγορά εξοπλισμών.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η 8η λοιπόν Σύνοδος Κορυφής Έξυπνης Κινητικότητας του Πρωθυπουργού για το 2021 ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία. Στη μεγάλη παγκόσμια εκδήλωση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών στο Ισραήλ, έλαβαν μέρος 5.000 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών στον τομέα των έξυπνων μεταφορών, από αυτοκινητοβιομηχανίες έως εταιρείες τεχνολογίας. Το φετινό συνέδριο ασχολήθηκε με τα φλέγοντα θέματα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των έξυπνων μεταφορών και συγκεκριμένα την ηλεκτροκίνηση και τη τεχνητή νοημοσύνη. Έγινε επίσης μία σημαντική ανακοίνωση από τον Amnon Shashua, Πρόεδρο της Mobileye, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία του θα λανσάρει το 2020 ένα robotaxi δηλαδή ένα αυτόνομο ταξί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην εκδήλωση, ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον τομέα της «έξυπνης» κινητικότητας αυξήθηκε από τις 60 στις 600 με το σύνολο των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν να ξεπερνά τα €22 δις.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ 1 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Κάθε χρόνο, μερικές από αυτές τις ιδέες ανταμείβονται με βραβείο αξίας 1 εκατ. δολαρίων, το βραβείο Eric και Sheila Samson, για την καινοτομία στα εναλλακτικά καύσιμα μεταφοράς. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στον καθηγητή Gideon Grader και στον καθηγητή Avner Rothschild από το Technion και στον Dr. James Liao από την Ταϊβάν. Ο καθηγητής Gideon Grader και ο καθηγητής Avner Rothschild συνεργάζονται συγκεκριμένα για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για την παραγωγή υδρογόνου με χρήση πράσινης ενέργειας. Το πράσινο υδρογόνο όπως τονίστηκε είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στα καύσιμα υδρογονανθράκων και η χρήση του θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων και τα αέρια του θερμοκηπίου από διάφορες πηγές – μεταφορά, παραγωγή υλικών και χημικών, θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η τεχνολογία οδήγησε στην ίδρυση της startup H2PRO. Ο Δρ Τζέιμς Λιάο έλαβε το βραβείο για την επιστημονική του προσφορά στον τομέα της συνθετικής βιολογίας, για τη δημιουργία διαφόρων συνθετικών οδών για τη μετατροπή των ανανεώσιμων πηγών σε καύσιμα.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ START UPS ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Κατά τη διάρκεια του 8ου Smart Mobility Summit είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις 70 νεοφυείς επιχειρήσεις που είχαν το δικό τους εκθεσιακό χώρο. Από αυτές ξεχωρίσαμε τις ακόλουθες για τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν:

CLICK-INS ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ

Η τεχνολογία αυτόματης αναγνώρισης ζημιών της Click-Ins έχει απλοποιήσει τους ελέγχους των οχημάτων εισάγοντας διαφάνεια στη διαδικασία. Με στόχο να βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων η Click-Ins έχει αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη λύση επιθεώρησης οχημάτων που προσφέρει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ακρίβειας και συνέπειας. Χρησιμοποιώντας προσομοιωμένα δεδομένα και αξιοποιώντας  τεχνολογίες, η λύση cloud Click-Ins SaaS αναγνωρίζει με ακρίβεια και συνέπεια κάθε ζημιά, χωρίς περίοδο εκπαίδευσης. Η εταιρεία έχει μία εξειδικευμένη ομάδα ειδικών που καταγράφει σε λίγα δευτερόλεπτα μόνο τις ζημιές και το κόστος σε κάθε όχημα. Η Click-Ins έχει την έδρα της στο Ισραήλ, με γραφεία και συνεργάτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η πλατφόρμα της εταιρείας παρέχει 24/7 εξυπηρέτηση στους πελάτες της, παγκοσμίως.

RIDEVISION ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

Στο Ride Vision, έχουν ως αποστολή να σώζουν τη ζωή των οδηγών μοτοσυκλετών. Το πρωτοποριακό τους προϊόν  σχεδιάστηκε για να συνδυάζει την αναγνώριση εικόνας και την τεχνητή νοημοσύνη για την αποφυγή συγκρούσεων της μοτοσυκλέτας.

Συγκεκριμένα ενσωματώνουν στις μοτοσυκλέτες δύο κάμερες ασφαλείας, μία μπροστά και μία πίσω η οποία προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της διαδρομής του. Πρόκειται για μία προσιτή οικονομικά τεχνολογία η οποία κοστίζει μόλις €300.

WATERGEN ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ

Η Watergen είναι η πρωτοποριακή ισραηλινή εταιρεία που έχει γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά συσκευών ατμοσφαιρικού πόσιμου νερού (AWG), μηχανών που δημιουργούν πόσιμο νερό από τον αέρα. Οι λύσεις της εταιρείας είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για την επίλυση του ζητήματος της λειψυδρίας σε οποιαδήποτε τοποθεσία και ανά πάσα στιγμή. Η παραγωγή πόσιμου νερού από την υγρασία του αέρα (AWG) είναι μια από τις πιο σημαντικές και καινοτόμες λύσεις εξόρυξης νερού που διατίθενται σήμερα, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της εξάντλησης των επιπέδων του πόσιμου νερού στον κόσμο.

Μέσα σε μια δεκαετία από τώρα, πιστεύεται ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε περιοχές χωρίς πρόσβαση σε καθαρό, φρέσκο και ασφαλές πόσιμο νερό. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 65 χώρες παγκόσμια και την επόμενη χρονιά ετοιμάζεται να λανσάρει νέα τεχνολογία σε οχήματα, όπου θα προσφέρουν τη δυνατότητα για παροχή νερού από τον αέρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

INNOVIZ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Η Innoviz είναι κορυφαίος πάροχος τεχνολογίας για την αυτόνομη οδήγηση στους δρόμους. Η τεχνολογία LiDAR της Innoviz μπορεί να «βλέπει» καλύτερα από έναν άνθρωπο οδηγό και ανταποκρίνεται στις αυστηρές προσδοκίες της αυτοκινητοβιομηχανίας για απόδοση, ασφάλεια και τιμή. Επιλέχθηκε ήδη από την BMW για το πρόγραμμα των πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων της. Η Innoviz υποστηρίζεται από κορυφαίους στρατηγικούς εταίρους και επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των SoftBank Ventures Asia, Samsung, Magna International, Aptiv, Magma Venture Partners και άλλων.

Το LiDAR έχει τεράστια οφέλη σε οχήματα, λεωφορεία, ρομποταξί, οχήματα παράδοσης, φορτηγά, logistics, παράδοση πεζοδρομίων, βιομηχανικά drones, βαριά μηχανήματα και άλλα. Η ανάγκη για ακριβή, τρισδιάστατη ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο γίνεται κρίσιμη σε αυτές τις αγορές και η LiDAR είναι σε θέση να καλύψει τις μοναδικές ανάγκες τους.

VIA ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Η Via, είναι ο κορυφαίος πάροχος και προγραμματιστής στον κόσμο λύσεων κοινής κινητικότητας κατά παραγγελία. Ανέπτυξε σε συνεργασία με τον φορέα δημόσιας συγκοινωνίας Dan Transportation, την υπηρεσία bubble, σε μία προσπάθεια να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Τελ Αβίβ. Η υπηρεσία μέσω ενός στόλους 100 βαν Mercedes-Benz Sprinter, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων προσβάσιμων για ΑΜΕΑ μπορεί να σας παραλάβει μόλις δύο λεπτά μετά που θα το καλέσετε από την πλησιέστερη σε σας στάση λεωφορείου και να σας μεταφέρει στον προορισμό που επιθυμείτε.

Οι ναύλοι της διαδρομής ορίζονται σε σταθερά 15 NIS (4,14 $) κατά την ώρα αιχμής και μόλις 12,5 NIS (3,44 $) τον υπόλοιπο χρόνο και είναι σαφώς μια πολύ φθηνότερη επιλογή από το να πάρετε το δικό σας ιδιωτικό αυτοκίνητο, ειδικά όταν συνυπολογίσετε και το κόστος στάθμευσης. Το Via έχει αξιοποιηθεί από πόλεις και φορείς μεταφορών σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στον εκ νέου σχεδιασμό της δημόσιας συγκοινωνίας από ένα ρυθμιζόμενο σύστημα άκαμπτων διαδρομών και χρονοδιαγραμμάτων σε ένα πλήρως δυναμικό, κατ’ απαίτηση δίκτυο. Η Via έχει πλέον περισσότερες από 60 δρομολογημένες και αναπτύξεις σε περισσότερες από 15 χώρες.

 

 

 

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Αν μπορούμε να συνοψίσουμε με βάση τα όσα ζήσαμε από κοντά κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Ισραήλ θα λέγαμε ότι το Ισραήλ κατάφερε να ξεχωρίσει στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας καθώς έχει:

  • Ισχυρή οικονομία.
  • Υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και ακαδημαϊκό προσωπικό.Λειτουργούν κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα  (2 συμπεριλαμβάνονται στα 100 πρώτα στον κόσμο – Διεθνής Δείκτης Κατάταξης Πανεπιστημίων).
  • Ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων δεν εξαντλείται μόνο στην έρευνα αλλά και στη μεταφορά της τεχνολογίας στην αγορά, μέσω εξειδικευμένων φορέων μεταφοράς και εμπορικής αξιοποίησης τους (ΤΤΟ’s-Technology Transfer Organizations).  Έχουν δε ως αποστολή, τόσο τον εντοπισμό των επιστημονικών ιδεών που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης,  όσο και την αποτελεσματική εφαρμογή στην παραγωγή προϊόντων από τον ιδιωτικό τομέα. 
  • Οι Οργανισμοί Μεταφοράς Τεχνολογίας των Πανεπιστημίων έχουν συστήσει έναν Εθνικό Φορέα από 12 μέλη, στα οποία αναμένεται να προστεθούν ερευνητικά και ιατρικά κέντρα και  (Israel Tech Transfer Organization). Στα Δ.Σ. αυτών των οργανισμών συμμετέχουν σημαντικοί επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιριών σχετικών με  την Ε&Α.
  • Τα εγχώρια Venture Capital (VC) επενδύουν στην καινοτομία, σε μία χώρα που ιδρύονται 1000 περίπου νεοφυείς επιχειρήσεις και έχουν παραρτήματα και ερευνητικά κέντρα 300 πολυεθνικές. Στην αγορά δραστηριοποιούνται 60-70 VC’s.
  • Προσφάτως, εμφανίζεται η τάση μεγάλες εταιρίες να ιδρύουν τα δικά τους επενδυτικά κεφάλαια στο Ισραήλ, προκειμένου  αφενός να έχουν ίδια άποψη για τις τεχνολογικές εξελίξεις ,αφετέρου  συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού για την  απόκτησή της. Παράλληλα, οι ισραηλινές εταιρείες επωφελούνται γενικώς από την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην αγορά τους μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί.
  • Σημαντικό ρόλο στην κρατική υποστήριξη στις τεχνολογικές επενδύσεις έχει το Γραφείο του Επιστημονικού Επικεφαλής της Χώρας (Chief Scientist),το οποίο πλέον ονομάζεται Innovation Authority και ιδρύθηκε με  Νόμο του 1984 με τον τίτλο «Εncouragement of Industrial Research and Development Act – 1984» και υποστηρίζει σειρά τεχνολογικών προγραμμάτων (αναφέρονται κατωτέρω).
  • Οι επενδύσεις κατευθύνονται, τόσο σε τομείς σε οποίους η χώρα έχει ιδιαίτερη ανάγκη, όσο και σε νέους  όπως: cyber security/ τεχνολογία υδάτων, ανακύκλωση υδάτων (86% των υδάτων ανακυκλώνονται για αγροτική χρήση), life sciences/αγροτεχνολογία. Άμυνα, τομείς υψίστης προτεραιότητας.
  • Προωθείται συστηματικά η εμπορική και οικονομική διασύνδεση των αμυντικών δαπανών με την εθνική οικονομία της χώρας, τόσο ως μορφή κεφαλαίου, όσο και υπό τη μορφή τεχνογνωσίας (know-how) αλλά και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Οι αμυντικές δαπάνες λειτουργούν τελικά ως μία μορφή οικονομικού πολλαπλασιαστή.
  • Δίδονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα (αν και με υψηλές απαιτήσεις-προϋποθέσεις), όπως φοροαπαλλαγές, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, εξαιρέσεις από την φορολογία για βιομηχανικές επενδύσεις. Ειδικότερα, ο εταιρικός φόρος από 25% μειώνεται σε 9% και 16% για τις περιοχές Α (Γαλιλαία, Κοιλάδα του Ιορδάνη, Έρημος Νέγκεβ, Ιεροσόλυμα – για εταιρίες υψηλής τεχνολογίας) και περιοχές Β (Κάτω Γαλιλαία, Βόρειος Νέγκεβ), εφόσον πρόκειται για εξαγωγικές επιχειρήσεις σε ποσοστό, τουλάχιστον 25% του συνολικού εισοδήματος τους, με αντίστοιχη μείωση και στην φορολογία των μερισμάτων. Αντίστοιχα, επενδύσεις εταιριών που υπάγονται σε προτιμησιακό καθεστώς φορολογούνται με ποσοστό 5% και 8%, αντίστοιχα, για τις περιοχές Α και Β.
  • Δίδονται, επίσης, σημαντικές ενισχύσεις-επιχορηγήσεις για βιομηχανικές επενδύσεις (20% στην περιοχή Α, για περίοδο 5 ετών για εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, έπιπλα) εταιριών, εφόσον είναι διεθνώς ανταγωνιστικές (πραγματοποιούν εξαγωγές) και είναι καταχωρημένες ως εταιρίες που υπάγονται στο ισρ/δίκαιο. Επιπρόσθετα, 10% επιδότηση με απόφαση του Invest in Israel, μπορούν να εγκριθούν για βιομηχανικές επενδύσεις στην έρημο Negev.
  • Υφίστανται επιδοτήσεις για R&D της ισραηλινής βιομηχανίας σε διάφορους τομείς. Στόχος των δράσεων των προγραμμάτων αυτών είναι, αφενός, η τεχνολογική καινοτομία, σε σύντομο χρόνο να μετατρέπεται σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, αφετέρου η προώθηση της εξωστρέφειας των ντόπιων επιχειρήσεων.
  • H τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως ο Δήμος Τελ Αβίβ (πρόκειται, ουσιαστικά για μητροπολιτική περιοχή), προσφέρει, μέσω του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων υποστήριξη σε αλλοδαπές επιχειρήσεις (είτε start up, είτε πολυεθνικές που εγκαθίστανται στο Ισραήλ), μέσω διευκόλυνσης παροχής γης για τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όσο και της επιβολής μειωμένων δημοτικών τελών.
  • Στον  τομέα των στρατηγικών επενδύσεων διεξάγονται επιμέρους διαπραγματεύσεις, μεταξύ επιχειρήσεων και Κυβέρνησης, σε μία σειρά θεμάτων (παραχώρηση γης, φορολογική μεταχείριση, επιδοτήσεις, χρηματοδότηση , Ε&Α, άδειες εισόδου και εργασίας) , το περιεχόμενο των οποίων κυρώνεται είτε με νόμο, είτε με σύμβαση.

ΠΛΗΘΩΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Σήμερα σχεδόν τα μισά εξαγώγιμα προϊόντα του Ισραήλ είναι τεχνολογικά και μετά τις ΗΠΑ, είναι η χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της προέρχεται από την τεχνολογία. Περισσότερες από 300 διεθνείς εταιρείες έχουν τοπική παρουσία, ενώ πάνω από 140 έχουν ιδρύσει ερευνητικά κέντρα στο Ισραήλ – ανάμεσά τους κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως οι Microsoft, Facebook, Google, Apple, Samsung και Amazon. Υπάρχει πληθώρα τεχνολογικού ταλέντου, τεχνολογικών υποδομών (οι οποίες διατίθενται στις startups για τις δοκιμές τους), κατάλληλο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν ώστε μέσα σε ένα διάστημα περίπου δύο δεκαετιών το οικοσύστημα να ωριμάσει σε βαθμό ικανό να τραβήξει τη διεθνή προσοχή. Το βιβλίο «Start-up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle» που έγραψαν το 2009 οι Dan Senor και Saul Singer εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την πορεία της οικονομίας της χώρας και συνέβαλε ώστε ο όρος «έθνος startup» να γίνει ταυτόσημος με το Ισραήλ. Ωστόσο, χρειάστηκε αρκετή δουλειά σε βάθος περισσότερων δεκαετιών, καθώς και επενδύσεις από ανθρώπους και εταιρείες που πίστεψαν στη δυναμική της χώρας. Για παράδειγμα, η IBM ίδρυσε μόλις το 1974 στο Ισραήλ το πρώτο της κέντρο έρευνας και ανάπτυξης εκτός ΗΠΑ, από το οποίο προέκυψαν πολλοί από τους σημαντικότερους επεξεργαστές της εταιρείας.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ STARTUPS ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Το Τελ Αβίβ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση startups κατά κεφαλή σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν 19 startups ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, περίπου 80 accelerators και incubators και πάρα πολλά co-working spaces και χώροι συνεργασίας. Επίσης, η χώρα έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιστημόνων και μηχανικών κατά κεφαλή (6 ισραηλινοί επιστήμονες έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ), αλλά και το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη ως μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Το 2016, η επενδυτική εταιρεία SparkLabs Global Ventures κατέταξε το οικοσύστημα startups του Ισραήλ τρίτο στον κόσμο, αμέσως μετά τη Silicon Valley και τη Στοκχόλμη, και πάνω από τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι η τρίτη χώρα με τις περισσότερες εισηγμένες στο NASDAQ εταιρείες. Αρκετές startups από το Ισραήλ έφτασαν στο επίπεδο “Unicorn” (αποτίμηση 1 δισ. ευρώ), ενώ πάρα πολλές εξαγοράστηκαν για υψηλά ποσά και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Waze που αποκτήθηκε από την Google και το Viber που ανήκει στον Ιαπωνικό όμιλο Rakuten.Για όλους τους παραπάνω λόγους, πολλές εταιρείες ταξιδεύουν μέχρι το Τελ Αβίβ για να αποκτήσουν τεχνογνωσία και δικτύωση, να συνομιλήσουν με επιτυχημένες εταιρείες και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες. Το Ισραήλ λοιπόν μας έδειξε το δρόμο για το πώς πρέπει ως χώρα να επενδύσουμε περαιτέρω στο συγκεκριμένο τομέα.