Επικίνδυνες παγίδες για την Κυπριακή Δημοκρατία κρύβει η νέα Διάσκεψη της Ελβετίας, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Υποδεικνύει ότι για να μπορέσει η δική μας πλευρά να αντιμετωπίσει την τουρκική πολιτική, πρέπει πρώτα να αποκωδικοποιήσει τους στρατηγικούς της στόχους, οι οποίοι συνοψίζονται, είτε με την επίτευξη λύσης τουρκικών συμφερόντων για αποτελεσματικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, είτε, σε περίπτωση που αποτύχει ο πρώτος, με την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και ανακήρυξη τουρκικού κράτους.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισημαίνει, κατά την άποψή του, τους κινδύνους από τη διασταυρούμενη συζήτηση των κεφαλαίων, ενώ ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η διασταυρούμενη συζήτηση κεφαλαίων έπρεπε να εφαρμοσθεί από την αρχή για να καταδειχθεί η αρνητική στάση της Τουρκίας και όχι τώρα όπου η όποια πρόοδος στηρίχθηκε στις μονομερείς υποχωρήσεις της πλευράς μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, δηλώνει ότι με τους χειρισμούς του, ο Νίκος Αναστασιάδης, οδήγησε το Κυπριακό ενώπιον σοβαρότατων διλημμάτων. Τον κατηγορεί ακόμα για συνεχείς μετατοπίσεις θέσεων που δεν δίνει το περιθώριο στήριξή τους απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αντίθετα σημειώνει, αυτή η τακτική του, κάνει τις πολιτικές δυνάμεις επιφυλακτικές απέναντί του. 

Πέραν όμως όλων αυτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τονίζει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό, η δική μας πλευρά δεν πρέπει ποτέ να κλείσει το δρόμο παρά μόνο με την επίτευξη μίας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης. «Οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια αλλά με αλλαγή τακτικής όπως πολλές φορές η ΕΔΕΚ τόνισε», υποδεικνύει ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σχολιάζει επίσης και τις πρωτοβουλίες όπως αυτή του unite Cyprus now, σημειώνοντας ότι οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες από μέρους Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που στόχο έχουν τον τερματισμό της κατοχής και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων, ασφαλώς και είναι θετικές. «Πρωτοβουλίες όμως και κινήσεις που αποσκοπούν είτε στην αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών όπως το σχέδιο Ανάν, απαλλαγής της Τουρκίας από τις ευθύνες της ως κατοχικής δύναμης ή και της δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων της μιας πλάι στην άλλη, απορρίπτονται», υποδεικνύει με νόημα.

Προσδοκάτε ότι θα βγει κάτι από τη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό;
Η νέα Διάσκεψη στη Γενεύη (σ.σ. η συνέντευξη λήφθηκε πριν την ενημέρωση ότι θα γίνει τελικά στο Κρανς Μοντάνα) κρύβει επικίνδυνες παγίδες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία είναι ο καθοριστικός παράγοντας, από τη στάση της θα εξαρτηθεί η επίτευξη της λύσης. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Απέδειξε ότι ξέρει να προωθεί τους στόχους της και να υπερασπίζεται τις θέσεις της με επιτυχία. Το ίδιο δεν μπορώ να ισχυρισθώ και για τη δική μας αντιπροσωπεία. Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την  τουρκική πολιτική πρέπει πρώτα να αποκωδικοποιήσεις τους στρατηγικούς της στόχους. Συνοπτικά αυτοί προσδιορίζονται ο μεν πρώτος στην επίτευξη λύσης τουρκικών προδιαγραφών για να ασκεί πλήρη έλεγχο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και να αναβαθμίσει την παρουσία της στο ζωτικό χώρο της Μ. Ανατολής και της Αν. Μεσογείου. Και ο δεύτερος σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και η νομιμοποίηση ανακήρυξης τουρκικού κράτους στην Κύπρο.  Η μονιμοποίηση της πενταμερούς ουσιαστικά αφαιρεί την Κυπριακή Δημοκρατία από το πλαίσιο της λύσης και η ευθύνη μεταφέρεται αποκλειστικά στις κοινότητες. Όπως επιβεβαιώθηκε και από το Μοντ Πελεράν, στις 18-19 Ιανουαρίου, η Τουρκία δεν κατέθεσε προτάσεις για τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Στήριξε τις προτάσεις που κατέθεσε η τ/κυπριακή πλευρά. Η στάση αυτή ουσιαστικά συνιστά προσπάθεια μετατροπής της διεθνούς πτυχής από θέμα επίλυσης ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, σε δικοινοτική διευθέτηση. Ένας δεύτερος σοβαρός κίνδυνος προέρχεται και από την παράλληλη ή/και αλληλένδετη συζήτηση των κεφαλαίων. Όπως από μήνες η ΕΔΕΚ προειδοποίησε ότι η Τουρκία κάτω από το αρνητικό διεθνές κλίμα ενδέχεται να προβεί σε παραχωρήσεις όσον αφορά τις εγγυήσεις και να διεκδικήσει επιπρόσθετα ανταλλάγματα στη διακυβέρνηση για να κατοχυρώσει τον πλήρη έλεγχο στη λειτουργία του κράτους. Η διασταυρούμενη συζήτηση κεφαλαίων έπρεπε να εφαρμοσθεί από την αρχή για να καταδειχθεί η αρνητική στάση της Τουρκίας και όχι τώρα όπου η όποια πρόοδος στηρίχθηκε στις μονομερείς υποχωρήσεις της πλευράς μας. Τέλος η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε την πλευρά μας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση και ενώπιον σκληρών διλημμάτων. Είτε θα υποχωρήσει και να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις για να συνεχισθεί η διαδικασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είτε θα τις απορρίψει με κίνδυνο να επωμισθεί ευθύνες, υποβοηθώντας ουσιαστικά τις προσπάθειες της Τουρκίας για πρόσθετη αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Το κοινό έγγραφο Άιντα, όπως λέει η Κυβέρνηση, θα καταγράφει απλά τις θέσεις των δύο πλευρών. Γιατί σας ανησυχεί και γιατί θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί αναβάθμιση του ρόλου Άιντα; 
Ως απάντηση θα δανεισθώ την τοποθέτηση του ΠτΔ στο Εθνικό Συμβούλιο. Η μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά του κου Άιντα θέτει υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητά του. Είναι προκλητικά μεροληπτική υπέρ των τουρκικών θέσεων. Αυτό ήταν εμφανές και στη Γενεύη τον π. Ιανουάριο.

Μη κατάληξη σε συμφωνία στη Διάσκεψη, τι σημαίνει κατά την άποψή σας; Θα είναι το τέλος του δρόμου;
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να κλείσει ποτέ το δρόμο, παρά μόνο με την επίτευξη δημοκρατικής και λειτουργικά βιώσιμης λύσης. Οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια αλλά με αλλαγή τακτικής όπως πολλές φορές η ΕΔΕΚ τόνισε. Τακτική η οποία εάν δεν κατορθώσει να καταλήξει με τουρκική υπαιτιότητα σε λύση, να μην επιτρέπει την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και να ματαιώνει τους μακροπρόθεσμους τουρκικούς στρατηγικούς στόχους. Η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και να επείγεται για λύση δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε αυτοκαταστροφή με την υιοθέτηση λύσης τουρκικών προδιαγραφών.

Πώς βλέπετε πρωτοβουλίες όπως αυτή που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στη διέλευση της Λήδρας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό την ονομασία unite Cyprus now; Δεν είναι μια πρωτοβουλία που συνδράμει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού; 
Οι όποιες πρωτοβουλίες μεταξύ Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων οι οποίες αποσκοπούν στον τερματισμό της κατοχής και της διασφάλισης των ίδιων πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλους τους νόμιμους κατοίκους χωρίς θρησκευτική ή εθνοτική διάκριση κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Πρωτοβουλίες όμως και κινήσεις που αποσκοπούν είτε στην αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών όπως το σχέδιο Ανάν, απαλλαγής της Τουρκίας από τις ευθύνες της ως κατοχικής δύναμης ή και της δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων της μιας πλάι στην άλλη, απορρίπτονται.

Ματαίωση στρατηγικών στόχων της Τουρκίας

Ο κόσμος διερωτάται: τι είναι αυτή η νέα στρατηγική που προβάλλεται και από εσάς, αλλά κυρίως από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ που στηρίζετε για την προεδρία της Δημοκρατίας; Σημαίνει αλλαγή της βάσης λύσης; Πού θα στοχεύει και πώς θα επιτευχθεί;
Η νέα τακτική όπως την προτείνει η ΕΔΕΚ, αφού προσδιορίσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας όπως έχουν αναφερθεί πιο πάνω, αποσκοπεί αρχικά στη ματαίωσή τους για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η προσπάθεια λύσης του κυπριακού. Στηρίζεται ουσιαστικά σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τη διαδικασία που θα προταθεί με αξιοποίηση των διαπραγματευτικών όπλων που διαθέτει η Κύπρος και ο δεύτερος στη μεγιστοποίηση του κόστους που θα επιφέρει στην Τουρκία από τη μη λύση. Για τον πρώτο πυλώνα είχαμε εισηγηθεί, εάν όχι κατά προτεραιότητα, τουλάχιστον παράλληλα με το διακοινοτικό διάλογο η Κυπριακή Δημοκρατία να αιτηθεί τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης (και όχι 5μερούς) με τη συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των Εγγυητριών Δυνάμεων και της Κ.Δ. για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή (Κατάργηση των συνθηκών εγγύησης – συμμαχίας, αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων – εποίκων, σύστημα ασφάλειας). Εάν δεν γίνει αποδεκτό, δεν θα προχωρήσει ούτε ο διακοινοτικός διάλογος, με ευθύνη όσων θα απορρίψουν τη Διεθνή Διάσκεψη. Στον δεύτερο πυλώνα περιλαμβάνονται μέτρα σε βάρος της  Τουρκίας σε περίπτωση που δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο, όπως αναγνώριση, αποκατάσταση διπλωματικών αποστολών, άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε πλοία υπό κυπριακή σημαία κ.ά., πλήρη εφαρμογή της 3ης Βιένης για τους εγκλωβισμένους, καθώς και η άμεση απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Ο τρίτος αφορά την αξιοποίηση εμπλεκομένων συμφερόντων στην περιοχή και τη δημιουργία πολιτικοστρατιωτικού περίγυρου, αρχίζοντας από την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα στη βάση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Οι συνεχείς μετατοπίσεις μας κάνουν επιφυλακτικούς

Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι πρώτιστο θέμα της Διάσκεψης θα είναι το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Αυτό δεν σας ικανοποιεί
Η κυβέρνηση το δηλώνει, όμως τα γεγονότα δεν το επιβεβαιώνουν. Ο ΠτΔ είχε δηλώσει ότι θα προωθήσει σταθερά τη θέση, πρώτα να συμφωνηθούν τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού και μετά να συζητηθούν οι εκκρεμότητες των υπολοίπων κεφαλαίων. Αυτό τελικά δεν θα ισχύσει. Ακόμα δήλωσε ότι στη Γενεύη πρέπει να συνεχίσει η συζήτηση των κεφαλαίων για τα οποία συγκλήθηκε η Διάσκεψη και ήταν στην Η.Δ. στις 12 του περασμένου Ιανουαρίου. Τώρα θα γίνει παράλληλη συζήτηση και των κεφαλαίων που συζητήθηκαν επί μακρόν στην Κύπρο. Οι συνεχείς αλλαγές θέσης και οι αυτόματες μετατοπίσεις του Προέδρου δεν μας επιτρέπουν να στηρίξουμε αποτελεσματικά την προσπάθειά του και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική του θέση. Αντίθετα μας υποχρεώνουν να είμαστε επιφυλακτικοί. Ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο δεν επιτελεί το ρόλο του ως συμβουλευτικό σώμα, καθότι πάντοτε συγκαλείται εκ των υστέρων για ενημέρωση και όχι εκ των προτέρων για να εκφρασθούν απόψεις που ενδεχομένως θα εμπλουτίσουν αυτές του Προέδρου και να τον καταστήσουν ακόμα πιο ισχυρό.

Ο Ιούδας ήταν μαθητής του Χριστού 

Προκλήθηκε έντονη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα για το θέμα του ΓεΣΥ με αναφορές περί Ιούδα. Ο οποίος δεν αποκαλύφθηκε μεν, ωστόσο το βάρος έπεσε και πάνω σας με τη πρόθεσή σας για υποβολή τροπολογιών, τις οποίες τελικά δεν υποβάλατε. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να κάνετε πίσω;
Σκόπιμα κάποιοι επιχείρησαν να μεταφέρουν τα δικά-τους προβλήματα σε τρίτους. Είναι γνωστό ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις για τη μορφή και το περιεχόμενο του ΓεΣΥ. Τις διαφορές αυτές δεν μπορούν να τις αποκρύψουν. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένη άποψη για το ΓεΣΥ. Η συνολική συμπεριφορά της παρουσιάζει όπως και σε άλλα ζητήματα σημαντικές αντιφάσεις και εναλλαγές θέσεων, όπως: Διακήρυξε το πολυασφαλιστικό σύστημα, σήμερα κατέληξε στο μονοασφαλιστικό αλλά την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για την ανάγκη στο μέλλον να εξελιχθεί σε μικτό. 

Αρχικά ετοίμασε νομοσχέδιο για δημιουργία 6 αυτόνομων νοσοκομειακών οργανισμών ιδιωτικού δικαίου, σήμερα υποστηρίζει έναν οργανισμό δημοσίου δικαίου. Την ώρα που προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς προχωρεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στη σύσταση ενός νέου Ημικρατικού Οργανισμού. 
Στα νομοσχέδια που κατάθεσε στη Βουλή στο μεν για την αυτονόμηση των νοσοκομείων καθορίζει ως υπεύθυνο για την πρόσληψη του ιατρικού προσωπικού το Δ.Σ. του οργανισμού, ενώ στο αντίστοιχο για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας την ΕΔΥ. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να εφαρμόσει ένα σωστό και λειτουργικό ΓεΣΥ. Για 4,5 χρόνια δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πλήρες Ογκολογικό Τμήμα στον Δημόσιο Τομέα Υγείας ή να διαθέσει 1-1.5 εκ. ευρώ για να αποκτήσει ο Δημόσιος Τομέας Υγείας δεύτερο Μαγνητικό Τομογράφο για να εξυπηρετήσει τους ταλαιπωρημένους ασθενείς ή να καλύψει τις κενές θέσεις του ιατρικού προσωπικού που εν τω μεταξύ τριπλασιάστηκαν. 

Όσον αφορά τον Ιούδα αυτός ας αναζητηθεί στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο δεδομένου ότι ο Ιούδας ήταν μαθητής και όχι αντίπαλος του Χριστού. Ο υπουργός Υγείας από την στιγμή που το θέμα έλαβε διαστάσεις και κατηγορούνται άδικα πολιτικά πρόσωπα, οφείλει να τον υποδείξει δημόσια. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολιτικά εκτεθειμένος. 
Η ΕΔΕΚ είναι ο πολιτικός πατέρας του ΓεΣΥ και θα το στηρίξει αποφασιστικά. Εξάλλου η έναρξη της συζήτησης για την προώθηση των νομοσχεδίων ήταν αποτέλεσμα των επιστολών που απέστειλα στον ΠτΔ από το Μάρτιο του 2015 για τη σύγκληση της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ακόμα η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς το ΓεΣΥ μπορεί να εφαρμοσθεί σταδιακά και κατά τρόπο αξιόπιστο και ρεαλιστικό με αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στο λαό και στο πλαίσιο αγαστής και ισότιμης συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τα νομοσχέδια όμως δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του λαού γιατί εξυπηρετούν και σκοπιμότητες. Η ΕΔΕΚ παρά το γεγονός ότι αρκετές εισηγήσεις της που αποσκοπούσαν στη βελτίωση των δύο νομοσχεδίων δεν έγιναν αποδεκτές τα ψήφισε. Για την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αποφασίσει ουσιαστικά ο λαός με την ψήφο του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Στόχος είναι η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου

Ποιοι θα είναι οι βασικοί πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος διακυβέρνησης του Νικόλα Παπαδόπουλου; Σε περίπτωση εκλογής θα είναι μια συγκυβέρνηση των συνεργαζόμενων κομμάτων με ανάλογα υπουργεία; 
Οι βασικοί πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος των δυνάμεων της ΑΛΛΑΓΗΣ θα είναι το Κυπριακό και η νέα τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, η οικονομία, η κοινωνική πολιτική με επίκεντρο την Υγεία, η διαφάνεια – χρηστή Διοίκηση και φυσικά η Παιδεία. Βασικός στόχος είναι να λειτουργήσουμε ως ομάδα για την υλοποίηση του κοινού προγράμματος και όχι το ενδιαφέρον μας να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στην κατανομή των υπουργείων. Υπάρχουν καινοτόμες σκέψεις που ξεφεύγουν από τα γνωστά και τετρημένα, οι οποίες θα παρουσιασθούν την κατάλληλη στιγμή. Τώρα βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της διαμόρφωσης.

Πώς θα μετουσιωθεί αυτή η συνεργασία σε πρόγραμμα διακυβέρνησης;
Η μετουσίωση θα διαφανεί μέσα από το περιεχόμενο του προγράμματος και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας σε περίπτωση επιτυχίας.
Ποιος είναι ο βασικός σας αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές; 
Δεν υπάρχει αντίπαλος, υπάρχει εκλογικός και πολιτικός στόχος που συνίσταται σε πρώτη φάση ο κοινός υποψήφιος των δυνάμεων της ΑΛΛΑΓΗΣ ο Νικόλας Παπαδόπουλος να  περάσει στο 2ο γύρο των εκλογών και σε δεύτερη φάση να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πρόσφατο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ σας έδωσε ισχυρή εντολή. Ποιοι οι στόχοι σας για την επόμενη μέρα του κόμματος;
Βασικός στόχος είναι η επιβεβαίωση της εκλογικής ανάκαμψης του κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές, όπως αυτή παρουσιάσθηκε στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές. Όμως αυτή προϋποθέτει την παραπέρα βελτίωση των οικονομικών, της οργανωτικής δομής, της ανάδειξης νέων στελεχών και φυσικά της αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι γενική η εκτίμηση ότι η ΕΔΕΚ και η πορεία ανασυγκρότησής της βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση, αλλά αντίθετα σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση. Οι Προεδρικές Εκλογές του 2018 αναμφίβολα αποτελούν μια σημαντική πρόκληση. Η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας θα αποτελέσει ένα πρόσθετο ενισχυτικό παράγοντα στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει.

Μετά τις προεδρικές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος κάποιοι μιλούν για προσπάθεια συνένωσης των κομμάτων του ενδιάμεσου. Η συνεργασία στις προεδρικές είναι το πρώτο βήμα;
Εκτιμώ ότι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκές για εκλογική συνεργασία στη βάση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος με στόχο την αλλαγή της διακυβέρνησης. Δεν γνωρίζω εάν στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον δημιουργηθούν και οι συνθήκες για συνένωση. Εάν προκύψουν, η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να τις μελετήσει. Όπως και στο παρελθόν δεν θα διστάσει να αναλάβει πρωτοβουλίες, αρκεί να είναι βέβαιη ότι η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία. Πρωτοβουλίες αμφίβολων αποτελεσμάτων δεν θα αναληφθούν, αλλά και ούτε θα υπάρχει εμπλοκή σε αυτές.