Εικόνες σαν αυτές που καταγράφηκαν το βράδυ της Τρίτης είχε να καιρό να δει κανείς στο Κυπριακό. Ήταν εικόνες από τα παλιά όταν ανάλογες συνάξεις στο Λήδρα Πάλας έβγαζαν και ειδήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση το μάξιμουμ που έδωσε το συναπάντημα Αναστασιάδη-Τατάρ, με πρωτοβουλία Κόλιν Στιούαρτ, ήταν μερικές φωτογραφίες να δείχνουν τους δύο ηγέτες να μιλούν μέσα σε φιλικό κλίμα. 

Η σημασία αυτής καθ’ αυτής της δεξίωσης ήταν το ότι αυτή πραγματοποιήθηκε. Ήταν σε μια καλή ατμόσφαιρα, με ανταλλαγή φιλοφρονήσεων κλπ. Όσοι παρακολουθούν από κοντά το Κυπριακό αντιλαμβάνονται πολύ καλά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Ωστόσο, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θέλουν να κτίσουν πάνω στη μετά από καιρό πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών προκειμένου να υπάρξει μια συνέχεια. 

Ο Κόλιν Στιούαρτ έστειλε κάποια μηνύματα το βράδυ της Τρίτης και θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της δεξίωσης για να μπορέσει να πετύχει κάποια θετικότερη εξέλιξη. Αυτό θέλουν και στη Νέα Υόρκη, να βρεθούν τρόποι ώστε το Κυπριακό να επανέλθει στις ράγες και να υπάρξει κινητικότητα. 

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης δεν υπήρξε κάποια αναφορά για νέα κινητικότητα. Ούτε και βεβαίως αναμενόταν, αφού είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως θα ήταν μια άτυπη συνάντηση για να γνωριστούν οι δύο ηγέτες με τον νέο ειδικό αντιπρόσωπο. Και τίποτε πέραν αυτού. Ενδεικτικό το ότι απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Κόλιν Στιούαρτ, χωρίς να δοθεί ο λόγος στους δύο ηγέτες, έστω και για μια, ευχή για το καλό του νέου έτους. 

Ένα από τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης συνάντησης της 27ης Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα και τους δύο ηγέτες. Η άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης προβλέπετο ότι θα έδινε τον διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό. Έκτοτε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και χωρίς να διαφαίνεται από πλευράς διεθνούς οργανισμού κάποια διάθεση να κινηθεί η διαδικασία διορισμού πριν από το τέλος του χρόνου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στη Λευκωσία, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, μιλώντας στον Αντέννα ανέφερε πως το επόμενο βήμα στο Κυπριακό αναμένεται να γίνει από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, εφόσον η κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ξεκαθάρισε ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα, τα οποία συνδέονται με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας αλλά και τις πράξεις τις οποίες προβαίνει τόσο στην περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και στα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εκείνο που κρατάμε από την άτυπη συνάντηση που διευθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη είναι την πρόθεση, όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών. Αναμένουμε από τα ΗΕ ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και επιτέλους να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού», είπε. Εξήγησε ότι πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση και επαφή του Κόλιν Στιούαρτ με Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται και για την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατία με τον κατοχικό ηγέτη μετά από αρκετό καιρό. 

Βλέπει Χριστοδουλίδη 

Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. 

Η συνάντηση είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για σήμερα. 

Ο Κ. Στιούαρτ είχε την Τρίτη συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ταχσίν Ερτουγλούρογλου (λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος). Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Ερτουγλούρογλου. 

Στη συνεργασία δύο κρατών επιμένει ο Τατάρ

Τον αμανέ της λύσης δύο κρατών επανέλαβε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Κύπρο, Σαμ Μπίβερ. 

Ο Τατάρ επανέλαβε (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) τη θέση ότι ο δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στο νησί περνά μέσα από επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων συνιδιοκτητών και ότι θα μπορούσε να είναι δίκαιη και ρεαλιστική μια συμφωνία στη βάση της συνεργασίας «δύο κρατών».   

Υποστήριξε ότι η «κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960. «Μόνο μια συμφωνία που βασίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών θα είναι δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη», ισχυρίστηκε, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ισότητας απέτυχαν λόγω της άρνησης των Ελληνοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από εμπάργκο σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας πτήσεις.