Αυτοψία στο απηρχαιωμένο Δικαστήριο Λευκωσίας για επισήμανση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει πραγματοποίησαν χθες οι υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει το θέμα της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου της πρωτεύουσας από το 1969. 

Προκηρύσσεται άμεσα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ επισπεύδεται η περίφραξη των Δικαστηρίων για να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο δικαστήριο Λευκωσίας με κόστος €70 εκατ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών, της Αρχιπρωτοκολλητού και των προέδρων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Δικηγορικών Συλλόγων Λευκωσίας και Κυρηνείας, ήταν κοινή αντίληψη ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας χρήζουν άμεσης επισκευής, βελτίωσης και αναβάθμισης, αφού δεν περιποιούν τιμήν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, απευθυνόμενη προς τους υπουργούς, η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κα Περσεφόνη Παναγή, εξέφρασε την αναγκαιότητα ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας, αίτημα που χρονολογείται από το 1969 και τις έντονες προσπάθειες του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος των δικηγόρων, Χρήστος Κληρίδης, γνωστοποίησε στους αρμόδιους υπουργούς τα προβλήματα των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων και τόνισε την ανάγκη εγκατάστασης ενός αξιόπιστου δικτύου και μιας αρμόζουσας τεχνολογικής υποδομής για την αποτελεσματική διεξαγωγή ακροάσεων εξ αποστάσεως. 

Οι υπουργοί συμμερίστηκαν τις ανησυχίες του Ανωτάτου και των δικηγόρων και υποσχέθηκαν άμεση έναρξη διαγωνισμού και επίσπευση των εργασιών που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας. Η υπουργός Δικαιοσύνη διαβεβαίωσε τους παρευρεθέντες για την άμεση εξέταση των ζητημάτων μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, ενώ ζήτησε τη γραπτή κατάθεση των ζητημάτων, ούτως ώστε να αποσταλούν στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και να τεθούν τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα.