Η Kυβέρνηση παρακάμπτοντας τον Δήμο Λευκωσίας ενέκρινε την ανέγερση δεκαώροφου κτηρίου στην οδό Κινύρα στη Λευκωσία, δίπλα από διατηρητέα οικοδομή της Πολεοδομίας, η οποία επίσης είχε διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. 

Ο χώρος στον οποίο θα ανεγερθεί το πολυώροφο βρίσκεται σε Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ), κάτι το οποίο θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της, όπως είχαν υποστηρίξει δημοτικοί σύμβουλοι σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, από τον οποίον είχαν ζητήσει να παρέμβει προκειμένου να αποτραπεί η ανέγερση τόσο ψηλού κτηρίου σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. 

Σημειώνεται πως στην περιοχή ο συντελεστής δόμησης ήταν 100% αλλά όταν εκπονήθηκε το «Σχέδιο Περιοχής» του κέντρου της Λευκωσίας, το ποσοστό αυξήθηκε στο 200%, κάτι το οποίο επέτρεψε διπλασιασμό των ορόφων, χωρίς να τεθούν περιορισμοί, όπως συνέβη με άλλους δρόμους στους οποίους υπάρχουν παραδοσιακά και διατηρητέα κτήρια. Η αύξηση του συντελεστή δόμησης εκτόξευσε την αξία των ακινήτων, κάτι το οποίο εξυπηρέτησε τους ιδιοκτήτες τους, αλλά, ταυτοχρόνως, άνοιξε τον δρόμο για αλλοίωση του χαρακτήρα περιοχών οι οποίες έχρηζαν και χρήζουν προστασίας. 

Στη συγκεκριμένη περιοχή, ύστερα και από τα κίνητρα που δόθηκαν, η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τους οκτώ ορόφους. Ωστόσο, η Πολεοδομική Αρχή είχε (και έχει) τη διακριτική ευχέρεια να παραχωρήσει άλλους δύο ορόφους κάτι το οποίο αυξάνει τους ορόφους στους δέκα. 

Στην προκειμένη περίπτωση, η Πολεοδομική Αρχή, που είναι ο Δήμος Λευκωσίας, απέρριψε την αίτηση και ακολούθως ο αιτητής υπέβαλε ιεραρχική προσφυγή η οποία εξετάστηκε από υπουργική επιτροπή, η οποία και την ενέκρινε.  

Το σκεπτικό της παραχώρησης των επιπλέον δύο ορόφων εστιάστηκε και στο ότι το κτήριο δεν θα ανεγερθεί κοντά στα όρια του δρόμου αλλά στο πίσω μέρος του οικοπέδου, κάτι το οποίο αφήνει μεν περισσότερο χώρο χωρίς μπετόν αλλά ο διαθέσιμος συντελεστής προστίθεται σε ύψος. Το κτήριο θα κτιστεί σε μια περιοχή η οποία θεωρείται προνομιούχα λόγω του ότι, πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι πυκνοκατοικημένη, γειτνιάζει με τη Βουλή, τα Δικαστήρια και σε σύντομο χρονικό διάστημα με το νέο αρχαιολογικό μουσείο. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το υφιστάμενο μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο, το κτήριο Πούλια το οποίο διασώθηκε από την κατεδάφιση το 1993 κ.λπ. 

Υπενθυμίζεται, πως οι δημοτικοί σύμβουλοι Κυριάκος Τσιμίλλης, Κάτια Απέγητου, Θεοδώρα Κναή, Οδυσσέας Ελληνόπουλος και Όλγα Μαρουδιά, το 2019 είχαν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών υποδεικνύοντας, πως τυχόν έγκριση της αίτησης έκδοσης πολεοδομικής άδειας, «θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της συγκεκριμένης Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ), κάτι το οποίο θα άνοιγε και τον ασκό του Αιόλου για πλήρη καταστροφή της. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που αντέδρασαν αρχικά και των οποίων οι ανησυχίες ελήφθησαν υπόψιν από τους συναδέλφους τους οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον της έγκρισης της πολεοδομικής άδειας που υπεβλήθη, αμφισβήτησαν τα πολεοδομικά κίνητρα, ειδικά στις Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα, όπως περιλήφθηκαν στο Σχέδιο Περιοχής.

Διαφώνησε και η Επιτροπή Διατήρησης

Σημειώνεται, πως η Επιτροπή Διατήρησης του Δήμου, έκανε ειδική αναφορά στη μορφολογία, την κλίμακα, τον όγκο της οικοδομής, τη σχέση των κενών, την απλότητα των όγκων, και στα υλικά», παράγοντες τους οποίους επίσης επικαλέστηκαν οι διαφωνούντες δημοτικοί σύμβουλοι στην επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι επικαλέστηκαν επίσης διπλανή οικοδομή του Τμήματος Πολεοδομίας που ανακαινίστηκε, ενώ υποστήριξαν πως το δεκαώροφο θα επηρεάσει αρνητικά τις ανέσεις των περιοίκων. 

Στη φωτογραφία η διατηρητέα οικοδομή, στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στην οδό Κινύρα στη Λευκωσία.