Την εκτίμηση ότι το έγγραφο  Άϊντε, θα βασίζεται στα όσα είχαν συζητηθεί στο Μον Πελεράν Τρία, που έγινε για να προετοιμάσει τη συνέχεια της διάσκεψης, μετά την πρώτη αποτυχημένη διάσκεψη της Γενεύης, εξέφρασε μιλώντας στον ACTIVE 107.4 & 102.5 o Επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ  και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Tουμάζος Τσιελεπής.

Εάν η διάσκεψη στη Γενεύη αποτύχει να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, ο κύριος Τσιελεπής προειδοποίησε για κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με όλες τις απορρέουσες αρνητικές συνέπειες. Απέρριψε τον όρο τελευταία ευκαιρία, διότι όπως εξήγησε ευκαιρία πάντα θα υπάρχει, από τη στιγμή που υπάρχει βούληση  από τις δύο κοινότητες αλλά και τους παίχτες που έχουν επίδραση στο Κυπριακό διεθνώς.

Το βέβαιο είναι πως, η παρέλευση του χρόνου διαβρώνει δικές μας διαπραγματευτικές θέσεις , όχι την άλλης πλευράς και συγκεκριμένα στο εδαφικό, το περιουσιακό και το θέμα των εποίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε δύο τραπέζια η διαπραγμάτευση

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη θα είναι σε δύο τραπέζια αλλά συγκοινωνούντα εξήγησε ο κύριος Τσιελεπής. “Στο ένα θα συζητείται το θέμα της ασφάλειας και στο άλλο τα εσωτερικά ζητήματα.

Είναι η στιγμή που η Τουρκία θα δοκιμαστεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Θα δούμε είπε, ποια στάση θα τηρήσει στη Γενεύη. Οι Ε/Κ σίγουρα έχουν μέγιστο πρόβλημα με το θέμα της ασφάλειας. Tην ώρα που στο ένα τραπέζι θα συζητείται η ασφάλεια, η Τουρκία θα ρίχνει ματιές και στο άλλο. Αν υπάρχει πρόοδος στο ένα τραπέζι θα επηρεάζει θετικά και την εξέλιξη στο δεύτερο τραπέζι. Διαφορετικά θα έχουμε δεύτερο ναυάγιο, που πιθανό να οδηγήσει στον τερματισμό της τρέχουσας διαδικασίας  που συνεχίζεται εδώ και δέκα χρόνια”.

Ασφάλεια και εγγυήσεις τα πιο σημαντικά κεφάλαια

Το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία και στο να αλλάξει ρότα στον τομέα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εξήγησε ο κύριος Τσιελεπής, προσθέτοντας ότι η πιο βασική διάσταση είναι το θέμα του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του 1960, το ζήτημα των επεμβατικών δικαιωμάτων και το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων. Από την έκβαση αυτής της συζήτησης θα κριθούν και όλα τα υπόλοιπα.

Τα εναπομείναντα ζητήματα σημείωσε, αν όλοι σεβαστούν τις συζητήσεις του παρελθόντος και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, τότε μπορούμε να ελπίζουμε. Είναι δύσκολο είπε αλλά όχι ακατόρθωτο.

Τι θα περιλαμβάνει το έγγραφο  Άϊντε

Το Μον Πελεράν τρία είπε ο Τουμάζος Τσιελεπής, έγινε για να προετοιμάσει τη συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης, όταν διαπιστώθηκε ότι τα δύο μέρη δεν ήταν έτοιμα για ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν υπήρχε ημερήσια διάταξη,  δεν υπήρχε ξεκάθαρο αντικείμενο διαπραγμάτευσης. 

Στο Μον Πελεράν διευκρίνισε, εξέφρασε η κάθε πλευρά τις ανησυχίες της, υπέβαλε το πώς σκέφτεται ότι μπορεί να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες, καθώς απαντήθηκαν οι ερωτήσεις της κάθε πλευράς προς την άλλη. Όλα αυτά είπε, πιθανό να αποτελέσουν το υλικό του πολυσυζητημένου εγγράφου, μαζί ίσως με μια προσπάθεια να καθοριστεί ημερήσια διάταξη.

Δε νομίζω ότι το έγγραφο θα υπεισέλθει  στην ουσία του Κυπριακού, δεν θα περιέχει προτάσεις επί της ουσίας του κεφαλαίου της ασφάλειας, αλλά θα είναι οδηγός για τη συζήτηση.

Κληθείς να σχολιάσει τη μη μετάβαση Άϊντε  στην Άγκυρα, ο κύριος Τσιελεπής εξέφρασε την εκτίμηση πως αν η Άγκυρα υποψιάζεται πως το έγγραφο θα περιστρέφεται γύρω από αυτά τα ζητήματα, τότε θα θεώρησε μη αναγκαία την επίσκεψη στην Άγκυρα.