Το 2021 έμοιαζε λίγο με τρενάκι τρόμου, έτσι όπως το ζήσαμε. Η μια δυσάρεστη είδηση να διαδέχεται την άλλη και στο ενδιάμεσο να παίρνουμε θάρρος από όσα θετικά βλέπαμε να καταγράφονται. Καθώς άλλη μια ταραχώδης χρονιά έφτασε στο τέλος της, ανατρέχουμε στα σημαντικότερα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν μέσα από τον φακό καταξιωμένων δημοσιογράφων διεθνών πρακτορείων. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο πλανήτης ζει στις αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία. Τα εμβόλια δεν αποτέλεσαν πανάκεια, όπως όλοι έλπιζαν ότι θα γίνει, με αποτέλεσμα ο εφιάλτης που ζούμε να συνεχίζεται. Τα περιοριστικά μέτρα πηγαινοέρχονται την ίδια στιγμή που οι νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται δίνουν την εντύπωση πως ακροβατούμε στην άκρη του γκρεμού. 

Παράλληλα, συνέβησαν και άλλα σημαντικά γεγονότα που μας άφησαν με μια πικρή γεύση στο στόμα. Η πλήρης κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή έδειξαν με τον περίτρανο τρόπο πως οι κίνδυνοι που εμφανίζονται σε μια περιοχή του κόσμου είναι πολύ πιθανόν να αποσταθεροποιήσουν μιαν άλλη. Από την άλλη, οι προσδοκίες από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώθηκαν. Ταυτόχρονα, η στρατηγική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνει πως η χώρα του είναι σε τροχιά σύγκρουσης τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, γεγονός που αυξάνει την αστάθεια για ολόκληρο τον πλανήτη. 

Αλλά την ίδια στιγμή είδαμε να καταγράφονται θετικές εξελίξεις και να γίνονται σπουδαία επιτεύγματα. Εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ. Νέες θεραπείες για δύσκολες ασθένειες. Η κατάκτηση του διαστήματος από ιδιώτες. Επίσης, μάθαμε να εκτιμούμε αξίες και συναισθήματα που θεωρούσαμε δεδομένα, δίνοντάς τους μεγαλύτερη σημασία. Το 2021 ήταν μια χρονιά που κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει καθώς η μνήμη μας σημαδεύτηκε με εικόνες σοκαριστικές, τραγικές και ενίοτε ελπιδοφόρες.

Το Αφγανιστάν στο χάος

Όταν τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποδέσμευση της χώρας του από το Αφγανιστάν, λίγοι είχαν προβλέψει το χάος που θα ακολουθούσε. Όμως, ότι ακολούθησε εξέθεσε ανεπανόρθωτα την πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο αφγανικός στρατός και η άμυνα της χώρας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Μερικές βδομάδες ήταν αρκετές για να πέσει σχεδόν ολόκληρο το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν. Έτσι, η χώρα επέστρεψε ξανά στα σκληρά χρόνια της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ανήλθαν στην εξουσία έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο.

Ανείπωτη η καταστροφή στην Εύβοια

Για άλλο ένα καλοκαίρι η Ελλάδα έζησε εφιαλτικές στιγμές εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν. Τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αττική, Ρόδο, Μεσσηνία αλλά και σε άλλες περιοχές άφησαν πίσω τους μόνο καταστροφή και αποκαΐδια. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ ανυπολόγιστο είναι το μέγεθος της φυσικής καταστροφής, με χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων να έχουν καταστραφεί.

Οι ΗΠΑ στη δίνη του ρατσισμού

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παλεύουν με τα φαντάσματα του ρατσισμού. Οι δολοφονίες μαύρων από λευκούς αστυνομικούς ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε μια κοινωνία που ταλανίζεται από δομικό ρατσισμό. Η στυγνή δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την Αστυνομία ήταν τελικά αυτή που άναψε το φιτίλι στην αμερικανική «πυριτιδαποθήκη» και έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους που διαμαρτυρήθηκαν. Το κίνημα Black lives matters γιγαντώνεται, δείχνοντας πως ακόμη υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν μέχρι την πολυπόθητη ισότητα.

Πλήγμα για την δημοκρατία

Πρωτοφανείς στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, όταν ακροδεξιοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτήριο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Λάδι στη φωτιά έριξε η κίνηση του πρώην προέδρου να μην αποδεχτεί την ήττα του. Οι οπαδοί του προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, έσπασαν ότι έβρισκαν μπροστά τους και αναζητούσαν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, προφανώς για να τους σκοτώσουν. Οι εισβολείς συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και δεν δίστασαν να τα βάλουν με όλους όσους έβρισκαν μπροστά τους. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις. 

Αναδιαμορφώνεται η Μέση Ανατολή

Με γρήγορο ρυθμό αλλάζουν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ ανάμεσα στο Ισραήλ και μοναρχίες του Κόλπου φαίνεται ότι αποτελούν τη βάση για να κτιστούν νέες συμμαχίες και να δοκιμαστούν οι παλιές. Το Ισραήλ με τολμηρά ανοίγματα προσεγγίζει χώρες με τις οποίες μέχρι πρόσφατα δεν είχε καν επαφές. Αν και κανένας δεν το ομολογεί, η κινητικότητα έχει στόχο την απομόνωση του Ιράν και των συμμάχων του.

Νικητής του Euro η Ιταλία

Πριν καλά καλά ξεκινήσει, χαρακτηρίστηκε η πιο παράλογη αθλητική διοργάνωση. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη του Euro 2020 εξέπληξε ευχάριστα όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Για τη διοργάνωση συνέπραξαν έντεκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αγώνες ήταν θεαματικοί και οι οπαδοί είτε από τις κερκίδες τους είτε από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες απόλαυσαν ωραία παιχνίδια. Νικητής της διοργάνωσης αναδείχθηκε η Ιταλία, η οποία νίκησε στα πέναλτι τη Βρετανία.

Απογοήτευσε η COP26

Χαρακτηρίστηκε η τελευταία ελπίδα για να σωθεί ο πλανήτης, όμως τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη ήταν μάλλον χλιαρά. Η αλλαγή, στην οποία έλπιζαν πολλοί, δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε. Το κείμενο που συμφωνήθηκε, αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, απέχει πολύ από το να είναι αυτό που χρειάζεται ο πλανήτης. Έγκρίθηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι εφικτό για να επιταχυνθεί η μάχη κατά της υπερθέρμανσης της Γης, χωρίς όμως να διασφαλίζεται ότι θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ούτε να δίνεται απάντηση στα αιτήματα φτωχών χωρών για βοήθεια.

Πολεμώντας την Covid-19

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ζήσαμε στη σκιά της Covid-19. H ανάπτυξη και η έγκριση των εμβολίων έδωσε στην ανθρωπότητα ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού. Όμως παρά το γεγονός πως τα εμβόλια έσωσαν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές, εντούτοις ο νέος κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του συνεχίζουν να μας απειλούν. Η πανδημία έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει τις ζωές μας με τρόπους άλλοτε προφανείς και άλλοτε υπόγειους.

Έμφραγμα στο παγκόσμιο εμπόριο

Τεράστια προβλήματα δημιούργησε στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα η προσάραξη του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Giver στη διώρυγα του Σουέζ. Το παγκόσμιο εμπόριο διαταράχτηκε για αρκετές μέρες, καθώς η διώρυγα του Σουέζ είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο. Οι ζημιές υπολογίζονται σε περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ από την πρώτη κιόλας μέρα κατατέθηκαν νομικές αγωγές για αποζημιώσεις.

Μια νέα μεταναστευτική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλπιζε ότι δεν θα ζούσε ξανά σκηνές όπως εκείνες του 2015 και του 2016. Εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν έξω από τα σύνορά της αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία έδειξε πόσο εύκολη είναι η εργαλειοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος από καθεστώτα που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ανθρώπους για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Καταστροφή μετά τον βρυχηθμό της φύσης

Ένα από τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα χτύπησαν τον Δεκέμβριο πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ολόκληρες πόλεις ισοπεδωμένες. Πάνω από 30 ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν τις μεσοδυτικές πολιτείες της χώρας με το Κεντάκι να είναι αυτό που έζησε τις μεγαλύτερες καταστροφές. 

Νέος άνεμος στη Γερμανία

Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο έφεραν έντονες αναταράξεις στην πιο ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από 16 χρόνια παντοδυναμίας των Χριστιανικών κομμάτων υπό την ηγεσία της καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, η χώρα αποφάσισε να γυρίσει σελίδα αναδεικνύοντας νικητή τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς. Έχοντας στο πλευρό του τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους ο νέος καγκελάριος ελπίζει πως θα πετύχει την πιο κοινωνική διακυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.