Στους 290 μειώθηκαν οι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία, ενώ στα Μαρωνίτικα χωριά απέμειναν μόνο 48, κάτι το οποίο δείχνει πως αν δεν ληφθούν μέτρα, το ελληνοκυπριακό στοιχείο και οι Μαρωνίτες στα κατεχόμενα, θα έχουν ημερομηνία λήξης, γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες με νύχια και με δόντια να αυξηθεί ο αριθμός τους. 

Στα Μαρωνίτικα χωριά η κατάσταση είναι καλύτερη υπό την έννοια ότι επανεγκαταστάθηκαν 272 άτομα σε σχέση με μόλις 51 στην Καρπασία.

Ο προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, αναφέρθηκε στα προγράμματα που εφαρμόζονται για στήριξη των εγκλωβισμένων και κυρίως τα στεγαστικά. Όπως είπε, προσεχώς εφαρμόζεται πρόγραμμα χορηγίας €17.000 για νεαρά ζευγάρια (μέχρι 45 ετών) για ανακαίνιση των οικιών τους ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για μονήρη άτομα.

Παράλληλα αποφασίστηκε να συντηρηθούν ακόμη και ακατοίκητα σπίτια κυρίως για να μη καταρρεύσουν. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε περιπτώσεις θανάτων εγκλωβισμένων, έποικοι εποφθαλμιούν τα σπίτια που κενώνονται και τα οποία θα πρέπει να διαφυλαχθούν. Όπως ελέχθη, μετά το 2019 αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων εγκλωβισμένων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκπρόσωπος των παιδιών εγκλωβισμένων ανέφερε, πως κάποιοι από τους εγκλωβισμένους μαθητές οι οποίοι στη συνέχεια σπουδάζουν και στη συνέχεια εργοδοτούνται στις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να θεωρούνται εγκλωβισμένοι, παρόλον ότι διαμένουν στα χωριά τους μόνο τα Σαββατοκύριακα, αφού οι αποστάσεις δεν τους επιτρέπουν να μένουν εκεί καθημερινά.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι οι επανεγκατασταθέντες λαμβάνουν επίδομα €371,60 το άτομο και €557,55 ανά ζεύγος.

Είπε επίσης πως στα νεαρά ζευγάρια παραχωρείται οικονομική βοήθεια μέχρι €15.000 εάν έχουν παιδιά μέχρι 18 χρονών και μέχρι €10.000 χωρίς παιδιά.

Τους παραχωρείται επίσης οικονομική βοήθεια μέχρι €2.000 για αγορά οικοσυσκευών και άλλων αναγκαίων ειδών και ποσό μέχρι €3.000 για σκοπούς επαγγελματικής δραστηριότητας. 

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς δράσεις και ενέργειες τους εγκλωβισμένους που παραμένουν στην πατρώα γη».

Όσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Φωτίου ανέφερε, πως αυτή τη στιγμή στο Ριζοκάρπασο φοιτούν 40 μαθητές, 15 στο γυμνάσιο/λύκειο, 15 στο δημοτικό και 10 μαθητές στο νηπιαγωγείο και στην προδημοτική.

Έκανε επίσης αναφορά στην έγκριση €100.000 για επιδιορθώσεις στις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολείων και σε €80.000 για βελτίωση του γηπέδου φούτσαλ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος αναγνώρισε την επίλυση προβλημάτων τα οποία έχουν εγερθεί σε προηγούμενες συνεδρίες, αν και όπως είπε εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά θέματα. Ένα από αυτά αφορά τον διαμοιρασμό €11 εκατ. τα οποία επιδικάστηκαν ως αποζημιώσεις σε εγκλωβισμένους και συγγενείς αγνοουμένων από την Τουρκία.