Ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους εκφράζονται μέσα από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μειωθούν τα φαινόμενα.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft και Google κόβουν όποιες ειδήσεις θεωρούν ψευδείς. Οι οκτώ νέοι δυνητικοί υπογράφοντες προσχώρησαν στη διαδικασία αναθεώρησης του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Ο κατάλογος των νέων δυνητικών υπογραφόντων περιλαμβάνει πλατφόρμες βίντεο, όπως η Vimeo, νέα είδη κοινωνικών δικτύων, όπως το Clubhouse, και παρόχους διαφημιστικών τεχνολογιών, όπως ο DoubleVerify, καθώς και οργανώσεις που παρέχουν ειδική εμπειρογνωσία και τεχνικές λύσεις για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, όπως οι Avaaz, Globsec, Logically, NewsGuard και WhoTargetsMe.

Τι περνάει από το διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε  την προηγούμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα της έκτης αξιολόγησης του κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια ετερόκλητη εικόνα, καθώς οι εταιρείες πληροφορικής εξέτασαν το 81% των κοινοποιήσεων εντός 24 ωρών και αφαίρεσαν κατά μέσο όρο το 62,5% του περιεχομένου. Αυτοί οι μέσοι όροι είναι χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους που καταγράφηκαν το 2019 και το 2020. Ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν βελτιωθεί, τα αποτελέσματα για άλλες έχουν σαφώς επιδεινωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το 69% του περιεχομένου που ζητούσε φόνο ή βία κατά συγκεκριμένων ομάδων αφαιρέθηκε, ενώ το 55% του περιεχομένου που χρησιμοποιεί συκοφαντικές λέξεις ή εικόνες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες επίσης αφαιρέθηκε. Αντίθετα, το 2020, τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν 83,5% και 57,8%. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ο συχνότερα αναφερόμενος λόγος ρητορικής μίσους (18,2%), ακολουθούμενος από ξενοφοβία (18%) και αντι-τσιγγάνικες θέσεις (12,5%).

Ειδήσεις παραπληροφόρησης 

Ο κώδικας είναι το πρώτο πλαίσιο τέτοιου είδους παγκοσμίως, στον οποίο καθορίζονται οι δεσμεύσεις των πλατφορμών και του κλάδου για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναθεώρηση του κώδικα βασίζεται στο έγγραφο καθοδήγησης της Επιτροπήςν που εκδόθηκε τον Μάιο, στο οποίο παρατίθεται ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί ο ισχύων κώδικας, ώστε να δοθεί σθεναρή απάντηση στην παραπληροφόρηση. Όπως καταδεικνύεται από τις πρόσφατες προεκλογικές εκστρατείες, απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση της ροής της επιβλαβούς παραπληροφόρησης. 

Ο ισχύων κώδικας αποτέλεσε ένα καλό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η αξιολόγηση της Επιτροπής το 2020 αποκάλυψε σημαντικές ελλείψεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η ασυνεπής και ελλιπής εφαρμογή του κώδικα, σε όλες τις πλατφόρμες και τα κράτη μέλη, κενά στην κάλυψη των δεσμεύσεων του κώδικα, έλλειψη κατάλληλου μηχανισμού παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων βασικών δεικτών επιδόσεων  και περιορισμένη συμμετοχή ενδιαφερομένων, ιδίως από τον τομέα της διαφήμισης. Η Επιτροπή αναμένει από τους υπογράφοντες να τηρήσουν αυστηρά το έγγραφο καθοδήγησης κατά την αναθεώρηση του κώδικα, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτός ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα ισχυρό μέσο της ΕΕ.

Χειραγώγηση κοινωνικών μέσων

Οι πλατφόρμες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό περιπτώσεων χειραγώγησης των κοινωνικών μέσων και κακοήθων λειτουργιών επιρροής ή συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς. Παρόλο που οι πλατφόρμες εντόπισαν μεγάλο αριθμό περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων ψευδών πληροφοριών που σχετίζονται με τον COVID-19, δεν εντόπισαν συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης με ιδιαίτερη έμφαση στην πανδημία COVID-19. Επιπλέον, οι αναφορές επισημαίνουν ισχυρές ενέργειες που έγιναν για τον περιορισμό της ροής των διαφημίσεων σε ιστοσελίδες τρίτων, που εξαφανίζουν την παραπληροφόρηση για την COVID-19, ενώ παρέχουν δωρεάν χώρο διαφημίσεων που σχετίζονται με τον COVID σε κυβερνητικούς και υγειονομικούς οργανισμούς. Οι εκθέσεις περιέχουν ποσοτικά δεδομένα που απεικονίζουν τον αντίκτυπο αυτών των πολιτικών. 

Για παράδειγμα, η αναζήτηση Google έδωσε έμφαση σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν από οργανισμούς ελέγχου της ΕΕ, τα οποία δημιούργησαν περισσότερες από 155 εκατομμύρια εμφανίσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το YouTube, από τις αρχές του έτους, εμφανίζει πίνακες πληροφοριών που συνδέονται με παγκόσμιους και τοπικά σχετικούς υπαλλήλους υγείας στην αρχική του σελίδα και σε πίνακες που εμφανίζονται σε βίντεο και αναζητήσεις σχετικά με τον COVID-19. Συνολικά, αυτά τα πάνελ έχουν εξυπηρετήσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο.

Το LinkedIn της Microsoft αποστέλλει στα ενδιαφερόμενα μέλη ένα European Daily Rundown, το οποίο είναι μια περίληψη των ειδήσεων της ημέρας, που γράφτηκαν και επιμελήθηκαν έμπειροι δημοσιογράφοι. Το European Daily Rundown διανέμεται σε μέλη και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και έχει προσέγγιση περίπου 9,7 εκατομμυρίων χρηστών στην ΕΕ.

Το Facebook και το Instagram κατευθύνουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε πόρους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες υγειονομικές αρχές, με περισσότερα από 600 εκατομμύρια άτομα να κάνουν κλικ για να μάθουν περισσότερα. Τον Απρίλιο, στην ΕΕ περισσότεροι από 49 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης COVID-19.

Πάνω από 160 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τις σελίδες του Twitter για τη διαχείριση του COVID-19, πάνω από 2 δισεκατομμύρια φορές. Τέτοιες σελίδες συγκεντρώνουν τα τελευταία tweets από μια σειρά από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές της κυβέρνησης, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικές γλώσσες.

Η ενημερωτική σελίδα του Tiktok για τον COVID-19 έχει επισκεφθεί πάνω από 52 εκατομμύρια φορές στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές τους (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Mozilla έχει χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τον χώρο του προγράμματος περιήγησης (αποσπάσματα του Firefox) και τις δυνατότητες (Pocket), για την προώθηση σημαντικών πληροφοριών δημόσιας υγείας από τον ΠΟΥ, οδηγώντας σε περισσότερες από 35.000.000 εμφανίσεις και 25.000 κλικ στη Γερμανία και μόνο η Γαλλία στα αποσπάσματα, ενώ ο επιμελημένος κόμβος κορωνοϊού στο Pocket δημιούργησε περισσότερες από 800.000 προβολές σελίδων από περισσότερους από 500.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Επίσης, η Mozilla παρείχε τεχνογνωσία και άνοιξε σύνολα δεδομένων σχετικά με τη χρήση του Firefox τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για να βοηθήσει τους ερευνητές να διερευνήσουν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Στο επίκεντρο για καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων η πανδημία

Οι εκθέσεις παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες που απεικονίζουν τις ενέργειες που έγιναν για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την COVID-19 και τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών έως τον Ιούνιο του 2021. Μερικά παραδείγματα από τις εκθέσεις όπως παρουσιάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

● Το Twitter αναφέρει ότι τον κεντρικό του κόμβο COVID «covid19.twitter.com» έχουν επισκεφθεί πάνω από 160 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από δύο δισεκατομμύρια φορές. Από την ενημέρωση, πέρυσι, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αμφισβήτησαν 11,7 εκατομμύρια λογαριασμούς, ανέστειλαν 1496 λογαριασμούς (+156 σε σύγκριση με τον Μάιο) και κατάργησαν πάνω από 43010 Tweets παγκοσμίως (+5110 σε σύγκριση με τον Μάιο) για παραβίαση του COVID-19. 19 παραπλανητική πολιτική πληροφοριών. Επίσης, τον Ιούνιο το Twitter ξεκίνησε ένα «101 Course on Getting Started with the Twitter API» για φοιτητές και ερευνητές που διεξάγουν ακαδημαϊκή έρευνα για να τους βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα το εργαλείο διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών Twitter (API). Το API επιτρέπει στους ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε μεγάλο όγκο δεδομένων από το Twitter.

● Η Microsoft αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2021, η εμπειρία του Bing COVID είχε 2.405.231 προβολές στην ΕΕ, παρουσιάζοντας αύξηση 15% στις προβολές έναντι του προηγούμενου μήνα (+363.692). Επίσης, η Microsoft Advertising απέτρεψε 1.583.881 διαφημίσεις που παραβιάζουν τις πολιτικές διαφημίσεών της (συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και των εμβολίων) που αγγίζουν τους χρήστες στην ΕΕ, σημαντική αύξηση από τον Απρίλιο (+1.233.427) και μικρή αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο (+55.955).

● Η Google ανέφερε ότι έλαβε μέτρα έναντι 14.895 διευθύνσεων URL στο AdSense τον Ιούνιο, αύξηση σε σύγκριση με τον Μάιο (+2.013) και τον Απρίλιο (+4.346), με την πιο αξιοσημείωτη αύξηση των ενεργειών που έγιναν στη Γαλλία (+1.065 σε σύγκριση με τον Μάιο και +2.370 σε σύγκριση με τον Απρίλιο ). Ταυτόχρονα, ο αριθμός των διαφημίσεων και των λογαριασμών διαφημίσεων που απορρίφθηκαν για παραβίαση των πολιτικών διαφήμισης COVID είναι σύμφωνος με αυτούς που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

● Το Facebook αναφέρει ότι τον Ιούνιο αφαίρεσε πάνω από 76 χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου στην ΕΕ στο Facebook και το Instagram, για παραβίαση των πολιτικών τους για την COVID-19 και  για παραπληροφόρηση εμβολίων, συνεχίζοντας μια τάση σημαντικής αύξησης από τον προηγούμενο μήνα (+ 14.000). Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε τη συνεργασία της με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) για την προώθηση της ικανότητας εντοπισμού και απόδοσης ψεύτικων ειδήσεων. 

● Το TikTok αναφέρει για τη συνεχιζόμενη δράση του για την εφαρμογή μιας ετικέτας COVID, με μειωμένο αριθμό τέτοιων ετικετών έως τον Ιούνιο στην ΕΕ (-26.403). Μια ετικέτα εμβολίου εφαρμόζεται σε όλα τα βίντεο εμβολίων COVID-19 και ένα banner ανακατευθύνει τον χρήστη επαληθεύσιμες, έγκυρες πηγές πληροφορίες. Για τον έλεγχο των γεγονότων υπάρχουν εξωτερικοί εμπειρογνώμονες και ενημερώνουν για την παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο COVID-19. Ενημερώνουν τους χρήστες εάν ένα βίντεο έχει επισημανθεί ότι περιέχει ατεκμηρίωτα περιεχόμενο. Εάν ένας χρήστης προσπαθήσει στη συνέχεια να μοιραστεί το βίντεο, θα του ζητηθεί να κάνει παύση και εξετάσει  την επόμενη κίνησή του  προτού επιλέξουν να το «ακυρώσουν».