Σε δύο κινήσεις προβαίνουν οι Αρχές ώστε να δοθεί ώθηση στην εκτέλεση των ενταλμάτων πληρωμής προστίμου που εκδίδουν τα Δικαστήρια. Προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, συζήτησε το θέμα και λήφθηκαν αποφάσεις. Είναι η δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιείται για το ζήτημα μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία καταγραφόταν ότι 93 χιλιάδες πρόσωπα και εταιρείες οφείλουν 284 εκατομμύρια ευρώ σε ανεκτέλεστα εντάλματα πληρωμής προστίμου προς το κράτος. Πολλά από αυτά αφορούν Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αποφασίστηκε όπως δοθούν οδηγίες στα επαρχιακά κλιμάκια της Αστυνομίας που είναι επιφορτισμένα με το έργο της εκτέλεσης των ενταλμάτων, να δραστηριοποιηθούν εντονότερα και να δοθεί έμφαση σε όσους χρωστούν μεγάλα ποσά, σεβόμενοι πάντα το γεγονός ότι πολλοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό. 

Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία νέας βάσης δεδομένων στην οποία να καταχωρούνται πλέον τα νέα εντάλματα που εκδίδουν τα Δικαστήρια, ώστε να τυγχάνουν καλύτερης διαχείρισης και να μείνουν τα παλαιά, για τα οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να εκτελούνται σταδιακά. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η διερεύνηση του βαθμού αξιοποίησης της τεχνολογίας προς διευκόλυνση των οφειλετών αλλά και προς ενίσχυση των δυνατοτήτων είσπραξης, με τη συμμετοχή των εργαλείων που προσφέρονται από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Παράλληλα, τονίζεται, αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό τα υφιστάμενα συστήματα με τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό και την προσπάθεια ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Όπως υπογραμμίζεται, όλες οι εισηγήσεις έχουν καταγραφεί και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρακολουθεί στενά το όλο θέμα για την εφαρμογή των αποφάσεων που λήφθηκαν. Παράλληλα αποφασίστηκε όπως καθοριστεί συνάντηση εντός ενός μηνός για επίβλεψη των αποτελεσμάτων και περαιτέρω προώθηση των αποφάσεων που έχουν παρθεί.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφης Δράκου, συμμετείχαν ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.