Έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 69 ετών, ο γνωστός πανεπιστημιακός Μιχάλης Πιερής, ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου με πλούσια δράση στο Αρχοντικό Αξιοθέας.
Ο εκλιπών πρωτοστάτησε επίσης στην ίδρυση και λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής, του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας. Οι σημαίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου δίδασκε για 27 χρόνια, κυματίζουν μεσίστιες έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας ως ένδειξη πένθους.
Η κηδεία του θα γίνει, σύμφωνα με την επιθυμία του, στη γενέτειρά του την Επταγώνια, σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου αποχαιρετούν τον ιδρυτή τους. Ο Μ. Πιερής διηύθυνε το Πολιτιστικό Κέντρο για 24 χρόνια. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αξιοθέας, με τον ακάματο ζήλο του, το είχε μετατρέψει σε έναν αστείρευτο πυρήνα καλλιτεχνικής ενέργειας και δημιουργίας.
«Ποιητής, συγγραφέας, σκηνοθέτης, μελετητής διεθνούς κύρους και δάσκαλος της τέχνης του λόγου, ο Μιχάλης Πιερής ανέδειξε με το έργο του τη νεοελληνική λογοτεχνία και αγάπησε με απαράμιλλο πάθος την ιδιαίτερη πατρίδα του, την ιστορία της, τους ανθρώπους της» αναφέρεται.
«Ανάσα μου η γλώσσα της πατρίδας μου» έλεγε ο ίδιος.
Ο Μιχάλης Πιερής μεγαλούργησε στην Αξιοθέα, διοργανώνοντας άρτιες καλλιτεχνικά, θεατρικές παραστάσεις από έργα της ελληνικής και κυπριακής γραμματείας και φιλοξενώντας σημαντικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του πανεπιστημιακού και λογοτέχνη Μιχάλη Πιερή. «Μια ακέραια προσωπικότητα διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, ένας ποιητής και άνθρωπος, ο Μιχάλης Πιερής, έφυγε σήμερα από τη ζωή» αναφέρεται.
Ποιος ήταν ο Μιχάλης Πιερής
Ο Μιχάλης Πιερής γεννήθηκε το 1952 στην Εφταγώνια της επαρχίας Λεμεσού. Γιος του εθελοντή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου Ιωάννη Πιερή και της Ανδρονίκης Πιερή, που μετανάστευσαν στην Αυστραλία λίγους μήνες πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Λεμεσό, όπου επηρεάστηκε καθοριστικά από τη γνωριμία του με τον φιλόλογο και ποιητή Ανδρέα Παστελλά. Σπούδασε φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Θέατρο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Εργάστηκε σε πολλά ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Από το 1992 δίδαξε μεσαιωνική και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η συμβολή του στη μελέτη της μεσαιωνικής, αναγεννησιακής και νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ οι δεκάδες μελέτες του για το έργο του Μαχαιρά, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Μόντη και του Σινόπουλου αποτελούν σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το λογοτεχνικό του έργο. Εξέδωσε κυρίως ποιητικά βιβλία, καθώς και μια θεατρική διασκευή του μεσαιωνικού Χρονικού της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά, το οποίο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Δημοσίευσε, επίσης, διηγήματα. Ποιητικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, καταλανικά, ρωσικά και τουρκικά και έχει τιμηθεί με διακρίσεις σε χώρες του εξωτερικού.
Ο Μιχάλης Πιερής ήταν ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ήταν επίτιμος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, μια θέση στην οποία μεγαλούργησε, διοργανώνοντας, άρτια καλλιτεχνικά, θεατρικές παραστάσεις από έργα της ελληνικής και κυπριακής γραμματείας και φιλοξενώντας σημαντικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Υπό τη διεύθυνσή του, το Θεατρικό Εργαστήρι παρουσίασε επί σκηνής τα έργα Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου του Λεόντιου Μαχαιρά, Ο Φιάκας του Δημοσθένη Μισιτζή, τη Λυσιστράτη σε μετάφραση και διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο του Κώστα Μόντη, Η Ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνότζιαιρή του κόσμου, Το Άσμα του Γιοφυριού, Ερωτόκριτος, Διγενής Ακρίτας και Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη.
Ο Μιχάλης Πιερής τιμήθηκε το 2010 με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, «συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιφανείς μελετητές της καβαφικής και σεφερικής ποίησης, και έχει προσφέρει θεμελιακό έργο στο πεδίο της φιλολογικής έρευνας και ερμηνείας. Το λογοτεχνικό του έργο (ποίηση, διήγημα, θέατρο, μετάφραση, διασκευή), έχει μια πανελλήνια αποδοχή και μια διεθνή απήχηση. Ειδικότερα, στην ποίησή του εκδηλώνει μια σπάνια ικανότητα να εξωτερικεύει και να καθιστά καθολικά καταληπτές τις προσωπικές του ψυχικές διαθέσεις, εμπειρίες και διαισθήσεις. Ο ποιητικός του λόγος ελέγχεται από ένα υψηλό αίσθημα ποιητικής ηθικής, με το οποίο αντιμάχεται κάθε μηχανισμό αλλοτρίωσης».
Το 2002 έλαβε το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για τη μετάφραση στα νέα ελληνικά του έργου Φοίνισσες του Ευριπίδη, ενώ τον Ιούλιο του 2009 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης «Lazio between Europe and the Mediterranean» της Regione Lazio της Ιταλίας. Τον Ιανουάριο του 2011 τιμήθηκε με το παράσημο του Commendatore του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλικής Αλληλεγγύης της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην προβολή του ιταλικού πολιτισμού στην Κύπρο και την ανάπτυξη των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Πρύτανης: Συνδέθηκε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις πιο δημιουργικές στιγμές του»
Με βαθύτατη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, η Φιλοσοφική Σχολή, και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, θρηνούν για τον θάνατο του ποιητή, μεταφραστή και πανεπιστημιακού δασκάλου, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Επίτιμου Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Μιχάλη Πιερή.
Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε ο Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. «Ο Μιχάλης Πιερής συνέδεσε το όνομά του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις πιο δημιουργικές στιγμές του. Εμπνευστής του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν η ψυχή του Πολιτιστικού Κέντρου και του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακαδημαϊκός, δάσκαλος, καλλιτέχνης, δημιουργός, όλα αυτά ήταν ο Μιχάλης Πιερής. Η επίδρασή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου ήταν μεγάλη. Εργάστηκε ακατάπαυστα μέχρι το τέλος για αυτό που αγαπούσε, ‘εθισμένος’ στην τέχνη κι αφοσιωμένος σ΄ αυτήν. Το έργο του είναι παρακαταθήκη και κληρονομιά για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέσω αυτού θα παραμείνει αιώνια ζωντανός. Η ‘δεύτερη οδύσσεια’ για τον Μιχάλη Πιερή ξεκινά, με τη μνήμη του να παραμένει αναλλοίωτη. Οι σκέψεις μας αυτή τη στιγμή είναι με την οικογένειά του».
Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, διά του Προέδρου του Αναπληρωτή Καθηγητή Μαρίνου Πουργούρη εκφράζει, εκ μέρους όλων των συναδέλφων του εκλιπόντα, τη θλίψη του για την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του. «Η συμβολή του στην εδραίωση των νεοελληνικών σπουδών στην Κύπρο υπήρξε καθοριστική. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο αλλά και δεκάδες απόφοιτους, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την πολύχρονη διδασκαλία του στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», σημειώνει ο Πρόεδρος του Τμήματος.
Η Φιλοσοφική Σχολή εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Καθηγητή Μιχάλη Πιερή καθώς και τη μεγάλη οδύνη της για την απώλεια ενός πολυτάλαντου συναδέλφου και επί δωδεκαετίας Κοσμήτορά της, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση και την ανάπτυξη της Φιλοσοφικής Σχολής και προσέφερε τα μέγιστα στον πολιτισμό και την παιδεία του τόπου.
H Διευθύντρια και το Προσωπικό του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για τον αδόκητο θάνατο του πρώτου και επί σειράν ετών Διευθυντή του και στέλνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Συλλυπητήρια από ΘΟΚ
Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Μιχάλη Πιερή.
«Ο Μιχάλης Πιερής υπήρξε ένας χαρισματικός και δυνατός άνθρωπος που υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Άξιος καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας, σκηνοθέτης με πλούσια πολυεπίπεδη δράση» σημειώνεται.
Με τον ΘΟΚ συνεργάστηκε το 2002, υπογράφοντας τη μετάφραση της τραγωδίας Φοίνισσες του Ευριπίδη που έδωσε παραστάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους και το 2003, με το έργο του «Το σπίτι» που παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ με μεγάλη επιτυχία σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη.
Θλίψη ΥΠΠΑΝ για το θάνατο του Μιχάλη Πιερή
Μια ακέραια προσωπικότητα διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, ένας ποιητής και άνθρωπος, ο Μιχάλης Πιερής, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του πανεπιστημιακού και λογοτέχνη Μιχάλη Πιερή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Π. Παπαπολυβίου: Κλείνει ένας κύκλος για τη Φιλοσοφική Σχολή
Ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και πρώην συνάδελφος του Μ. Πιερή με δήλωσή του σημειώνει ότι ο ξαφνικός θάνατός του κλείνει ένα ιστορικό κύκλο για τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«Υπήρξε για πολλές θητείες κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες για την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής, του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, του Πολιτιστικού Κέντρου του Παν. Κύπρου και ιδρυτής και ψυχή του ΘΕΠΑΚ. Πέρασαν από τα ακροατήριά του εκατοντάδες φιλόλογοι, φοιτητές και φοιτήτριες, υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής και λειτουργίας του πρώτου δημόσιου πανεπιστημίου του τόπου μας και καθόρισε εν πολλοίς τη φυσιογνωμία της Φιλοσοφικής Σχολής και, ειδικότερα, του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
«Ο Μιχάλης Πιερής δεν ήταν από τους συναδέλφους ή τους ανθρώπους που περνούν απαρατήρητοι. Αφήνει ένα έντονο αποτύπωμα στην πνευματική ζωή της Κύπρου, με σημαντικό έργο, σε ό,τι κι αν ασχολήθηκε» σημειώνει ακόμη. Ο ίδιος θεωρεί ακόμη εξίσου σημαντικό επίτευγμα με τα επιστημονικά του βιβλία ή τις μελέτες του για τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Βασίλη Μιχαηλίδη, τον Μόντη, τον Γαλατόπουλο, κ.ά., ή το ποιητικό του έργο, την πολύχρονη δουλειά του και την αφοσίωσή του στο ΘΕΠΑΚ, και το γεγονός ότι υπήρξε δάσκαλος που ενέπνευσε εκατοντάδες νέους και νέες φιλολόγους.
«Ο ξαφνικός θάνατός του κλείνει ένα ιστορικό κύκλο για τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, από όπου είχε συνταξιοδοτηθεί το 2019. Μια περίοδος που ξεκίνησε με πολλά οράματα και μεγάλη διάθεση για δημιουργία, και στην πορεία συνοδεύτηκε και από έντονες αντιπαραθέσεις ή συγκρούσεις, που έπαιρναν και παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του μικρού μεγέθους του τόπου και των πιο στενών προσωπικών σχέσεων που διαμορφώνονται ή διαλύονται. Ο Μιχάλης Πιερής δεν απέφευγε τις συγκρούσεις, ίσως πολλές φορές να τις επιδίωκε κιόλας. Στο τέλος της ημέρας, όμως, για τον πνευματικό άνθρωπο μένει η δουλειά και το έργο του και για τον δάσκαλο η αγάπη των μαθητών και των μαθητριών του».
Συλλυπητήρια από κόμματα
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους φίλους, συγγενείς, φοιτητές και πρώην φοιτητές του εκλιπόντος. «Ιδιαίτερα συλλυπητήρια θέλουμε να απευθύνουμε και σε όλα τα άτομα που έχουν συμβάλει διαχρονικά στην επιτυχή λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου ΘΕΠΑΚ, δηλαδή το άλλο παιδί του Καθηγητή Μιχάλη Πιερή» αναφέρεται.
«Τόσο οι απόφοιτοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και όλη η ομάδα που έχει συμβάλλει στη διαχρονική λειτουργία του εργαστηρίου έχουν χάσει ένα δικό τους άνθρωπο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.»
«Όλος ο πνευματικός κόσμος της Κύπρου θρηνεί σήμερα για τον αδόκητο χαμό του Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, ενός ανθρώπου που ταύτισε τη ζωή του με την μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας αλλά και την προώθηση και ανάδειξη των κυπριακών πολιτιστικών δρωμένων τόσο στο Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Αρχοντικό Αξιοθέας όσο και διεθνώς» σημειώνει στο δικό του μήνυμα το ΚΣ ΕΔΕΚ.