Σε φάση πυρετωδών διεργασιών για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεών του βρίσκεται ο εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος, Αχιλλέας Δημητριάδης, με τον ίδιο να δηλώνει ικανοποιημένος με το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής στην προτίμηση του κοινού, με βάση χθεσινή δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Κληθείς να σχολιάσει στο philenews το ποσοστό (6,1%), που κατέγραψε στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Καθημερινή» και ειδικότερα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, τον οποίον και ενδεχομένως να ψηφίζατε», ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει εξαγγείλει ακόμη υποψηφιότητα και ακόμη βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων, αποτελεί κατά τον ίδιο ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη δημοσκόποηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, για τις Προεδρικές, μετά και την εξαγγελία της πρόθεσής Δημητριάδη να διαβουλευτεί γύρω από ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα του 2023 δύσκολα – Από νωρίς πίεση στα κόμματα

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει επαφές με άτομα και οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω διαβουλεύσεις ως ιδιαίτερα χρήσιμες στην προσπάθεια σύνθεσης των προγραμματικών του θέσεων, τις οποίες προγραμματίζει να ανακοινώσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σημείωσε επίσης πως δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις με πολιτικά κόμματα, ενώ ερωτηθείς αν η στήριξη από κάποιο πολιτικό κόμμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, ο γνωστός νομικός φρόντισε να τονίσει ότι θα πρόκειται για μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για την οποία η στήριξη από κάποιο πολιτικό κίνημα δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη, η πρώτη φάση στην πορεία προς ενδεχόμενη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας αποτελεί η διαβούλευση με άτομα και φορείς της κοινωνίας, η δεύτερη αφορά στον καταρτισμό των προγραμματικών δηλώσεων και εφόσον αυτές είναι σωστές, θα υπάρξει μια εξαγγελία υποψηφιότητας και προεκλογικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί πως οι άξονες διαβούλευσης που έχει ανακοινώσει βρίσκονται πλησιέστερα στο ΑΚΕΛ, πράγμα που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί και προτίμησε να παραπέμψει στην ιστοσελίδα του, όπου βρίσκονται αναρτημένες αναλυτικά οι άξονες των θέσεων του.

Παράταση πήρε η Άγκυρα

Ερωτηθείς καταληκτικά εάν υπάρχουν εξελίξεις, γύρω από τις προσφυγές που εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ, ανέφερε ότι στην υπόθεση Mediterranean Tours Ltd εναντίον Τουρκίας, η Άγκυρα ζήτησε και εξασφάλισε παράταση έξι εβδομάδων, προκειμένου να απαντήσει στις θέσεις των αιτητών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, από τις 5 Νοεμβρίου, οπότε ήταν προγραμματισμένη η υποβολή των θέσεων από πλευράς Άγκυρας μετακινήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καλείται ακολούθως να απαντήσει στις θέσεις της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω υπόθεση καταγράφεται η προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να εμφανίσει το Ίδρυμα ΕΒΚΑΦ ως δικαιούχο περιουσιών στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.